Raitajuurigalette mantelifetalla

11. syyskuuta 2017


Rosoreunainen galette on näyttävää tarjottavaa, mutta se on kuitenkin huoleton valmistettava. Värikkäät raitajuuret sopivat hyvin täytteeseen ja niiden kaveriksi sopiikin täyteläinen mantelifeta mainiosti.


Raitajuurten kauniista väreistä ja täyteläisestä mausta ei vain voi saada kylläkseen näin syksyllä, niinpä niistä täytyykin tehdä kaikkea ihanaa! Yllätyksekseni raitajuuret ja niinikään keltajuuret, eivät olleet kaikille ihan tuttuja. Otetaanpa siis pieni kertaus mistä on kyse.
Raita- ja keltajuuret ovat siis punajuuren sukuisia juureksia, ulkoisesti ne näyttävät kutakuinkin samalta, mutta värimaailmassa on pieniä muutoksia, hyvät kuvat naatteinen kyseisistä juurekkaista näet tästä postauksesta. Erona punajuuriin on käytännössä vain väripigmentin määrä, joka aiheuttaa raitajuureen polkkaraidat ja keltajuureen keltaisuuden. Raitajuuri ja keltajuuri ovat hieman miedomman, sekä makeamman makuisia punajuureen verrattuna. Niissä ei myös ole punajuuren kitkeryyttä. Raitajuuren polkkaraidat häviävät kypsennyksen yhteydessä, joten jos ruuasta haluaa kauniin raitaista, tulee kypsennys pitää minimissään ja esim wokata keittämisen sijaan. 
Kuitenkin ehkä paras ominaisuus näissä juureksissa on se, että niistä ei aiheudu samaa sotkua kuin punajuuresta, sillä väripigmenttiä ei ole läheskään yhtä paljon värjäämään jokaista koskettamaansa asiaa!


Raitajuurten sopivan makeuden ansiosta ne sopivatkin täydellisesti piirakkaan. Olen haaveillut galetten tekemisestä niin pitkään, että viimeinkin oli korkea aika ryhtyä tuumasta toimeen. Galettehan on siis se rustiikkisen rosoreunainen piirakka, jossa taikinareunat on nostettu täytteiden päälle.

Raitajuuret olisivat olleet piirakassa tylsä täyte sellaisenaan, joten valmistin mantelifetan kaveriksi. Tosin jos ei jaksa värkkäillä sen kummemmin, voi mantelifetan korvata esim yrteillä maustetulla kasvipohjaisella tuorejuustolla. Mantelifetasta tulee piirakkaan kuitenkin se viimeinen täydellinen silaus, joten suosittelen lämpimästi kokeilemaan!


Raitajuurilla kuorrutettu galette sopiikin näyttäväksi tarjottavaksi itselle tai juhlallisempiinkin tilanteisiin. Muunneltava resepti on siinä mielessä, että raitajuuret voi korvata punajuurilla, porkkanalla tai käytännössä millä tahansa juureksilla.

Jos haluaa heittäytyä oikein luksukseksi, voi galetten kanssa tarjoiluun ottaa jonkin hyvän kastikkeen! Etenkin jonkin hapan, kuten sitruunainen vinaigrette sopii vallan mainiosti piirakan kaveriksi. Unohtamatta raikasta salaattia ohessa.


Raitajuurigalette mantelifetalla

6-8 annosta

Mantelifeta
n. 2 dl manteleita (150g)
1½ dl vettä
3 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
suolaa

Taikina
150 g maidotonta margariinia (esim tummansininen Keiju)
2 dl kaurajauhoja
3 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
ripaus suolaa
½ dl kylmää vettä

Raitajuuret
3-4 raitajuurta
1 rkl oliiviöljyä
mustapippuria

Laita mantelit likoon reiluun vesimäärään joko edellisenä iltana tai liota kuumassa vedessä noin puoli tuntia.

Laita hyvin valutetut mantelit ja loput fetan aineksista tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Jos mantelit olivat kuorellisia, massaan jää pieniä tummempia kohtia, se ei haittaa. Laita massa juustoliinaan/keittiöpyyhkeeseen, pyöräytä palloksi ja purista nestettä pois mahdollisimman hyvin. Jätä valumaan siivilään muiden valmistelujen ajaksi.

Tee taikina. Nypi margariini, jauhot ja suola sekaisin. Lisää kylmä vesi ja muotoile taikina palloksi. Nosta noin puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Höyrytä raitajuuria hieman kypsemmäksi, tämän vaiheen voi toki jättää välistä jos napakammat juurekset eivät haittaa. Laita raitajuuret kuumuutta kestävään kulhoon, tilkka vettä pohjalle ja märkä talouspaperi päälle. Kuumenna mikrossa 2-4 minuuttia tehosta riippuen. Kuori ja viipaloi raitajuuret ohuiksi.

Kun taikina on jähmettynyt kaulitse siitä pyöreä iso levy uunipannulle. Kaulintaa helpottaa jos teet sen leivinpaperien välissä. Levitä valutettu mantelifeta levyn keskelle, jätä reunoihin muutama sentti väliä. Nostele raitajuuriviipaleet fetan päälle. Taittele taikinan reunat keskustaa kohti. Pirskota oliiviöljyä raitajuurten päälle ja rouhi mustapippuria.

Paista galettea 225 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.


2 kommenttia :

  1. Oi, raitajuuret on ihania! Mulla on vielä tää mantelifeta testaamatta, alkaa kyllä olla jo sen aika. Näyttää superhyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Juulia! Raitajuuret on kyllä parhaita!
      Nyt siis korkea aika tehdä sitä mantelifetaa, et tuu pettymään :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget