Nopea spelttipataleipä ja avokadopesto

31. lokakuuta 2017


Pataleipä valmistuu helposti vaivaamatta. Perinteisesti kohotusaika on hyvinkin pitkä, leipä onnistuu kuitenkin lyhyemmälläkin kohotuksella!


Pataleipä on niin helppo leipä, että sen valmistuksessa ei voi enää sanoa olevansa huono leipomaan. Ainekset sekaisin, kohoamaan ja uuniin. Ehkä suurin kompastuskivi pataleivän kanssa onkin se, että sitä ei todella saa vaivata. Toisaalta myös itse padan jauhottaminen. Nimittäin leipä jää padan pohjaan kiinni kuin tauti, jos vuoan pohjalle ei jotain ripottele. Kun nuo kaksi asiaa huomioi, leipä ei voi epäonnistua!

Pataleivän kohotusaika on yleensä 12 tunnista 24 tuntiin, jolloin leipään muodostuu reilusti makua taikinan hapattuessa. Tämän vuoksi pataleipä säilyy hyvin, sikäli sitä malttaa olla syömättä. Tässä reseptissä pidän kohotusajan aika lyhyenä ja hiivan määrä on isompi epätyypillisesti pataleivälle. Tarkoituksenani olikin tehdä nopeampi pataleipä, jonka pystyy saamaan illassa pöytään. Tunnin kohotusajalla pataleipään näyttää kuitenkin pätevän ihan samat säännöt kuin pidemmälläkin kohotuksella, joten tekniikka on täysin sama.


Juurileipä on minulta vielä kokeilematta, vaikka olen sellaisen valmistamisesta unelmoinut Tallinnanreissumme jälkeen. Siellä kävimme ihanassa RØST leipomo-kahvilassa, jossa valmistettiin oikeastaan täydellisen ihania juurileipiä, jotka olivat juuri sopivan sitkeitä ja rapealla kuorella. Puhumattakaan tiloista jossa leipomo oli, rustiikkinen tila, jossa kahvilan puolelta näki kun leipää valmistettiin. Satamaan kävellessä nappamisemmekin mukaan hasselpähkinäleivän, joka hävisi sitten kotona liian nopeasti. Olisi pitänyt selvästi ottaa kaksi.

Juurileivästä haaveillessa tyydynkin nyt ensin fiilistelemään pataleivillä.


Pataleipään muodostuu rapea kuori, mutta pehmeä sisus, joten se on erityisen hyvää yksinkertaisilla täytteillä. Pelkästään margariini maistuu lämpimän pataleivän päällä taivaalliselta. Halusin kuitenkin hieman ruokaisamman täytteen, joten avokado pääsi peston osaksi ja avokadopesto sopikin mainiosti tuoreen leivän päälle. Montakohan pestoreseptiä tänne vielä mahtuu! Vähän lisää pestoinspiraatiota parsakaalipestopastasta ja pestokikhernemunakasrullista. Pesto nyt on vain niin hyvää, että se sopii mihin tahansa.


Pataleipä

n 20 cm halkaisijan pata

2½ dl vettä
½ pussia kuivahiivaa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
3½ dl täysjyväspelttijauhoja
1 dl spelttihiutaleita
1 pieni kourallinen saksanpähkinöitä

jauhoja työstämiseen

Sekoita 42 asteinen vesi, hiiva, suola ja sokeri. Jätä hiiva aktivoitumaan muutamaksi minuutiksi. Lisää nesteeseen loput aineksista ja sekoita taikina sekaisin, mutta älä vaivaa. Pyöräytä taikina palloksi ja jätä kohoamaan noin puoleksi tunniksi huoneenlämpöön.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita pata/vuoka lämpenemään uuniin.

Nosta lämmin pata uunista. Ripottele padan pohjalle jauhoja tai hiutaleita kauttaaltaan ja nosta taikina pataan, käytä jauhoja apuna tarvittaessa. Peitä pata kannella.

Paista leipää ensin 30 min 225 asteessa. Ota kansi pois ja paista vielä noin 15 minuuttia.


Avokadopesto


1 avokado
1 ruukku basilikaa
2 rkl auringonkukansiemeniä
½ sitruunan mehu
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai surauta tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.


Vinkki!

  • Jos sinulla on aikaa, käytä leipään puolet vähemmän hiivaa ja kohota sitä 24h huoneenlämmössä. Tällöin leivästä tulee erityisen hyvää.
  • Saksanpähkinöiden sijasta voit heittää leipätaikinan sekaan mieleisiä pähkinöitä tai siemeniä.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

4 kommenttia :

  1. Osaisitko sanoa mikä pata voisi olla hyvä mutta edullinen? Olen nyt kuolannut ihmisten pataleipien perään jo liian kauan, mutta ei ole ylimääräisiä seteleitä taskussa. Kiva muuten, kun tässä on niin lyhyt kohotusaika. Usein nuo pitkään kohotetut jää tekemättä kun unohtaa illalla tehdä taikinan ja aamulla sitten harmittelee unohdustaan kun tekee mieli sitä tuoretta leipää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se riippuu paljon siitä mihin pataa haluaa käyttää leivän lisäksi. Valurautapata on käytännössä ikuinen ja toimii vähän kaikessa mahdollisessa, mutta jos tuntuu että sille ei keksi muuten käyttöä, niin ihan perus keraaminen patakin käy! Ihan cittareissa/prismoissa on myynnissä hyvän oloisia kannellisia keraamisia patoja parilla kympillä. Samalla keraaminen pata toimii ihan kaikessa muussakin uuniruuanlaitossa. Kannattaa vain kiinnittää padassa juuri huomiota siihen, että siinä on hyvä kansi joka kestää uunia! Kannattaa myös vilkuilla kirpparien tarjontaa, sillä usein niissä näkee valurautaisia tai emalisia patoja :)

      Tosin jos haluaa oikein kikkailla, voi pataleivän tehdä myös ihan uuninkestävässä kattilassakin!

      Poista
    2. Meidän kattila kestää uunin, mutta kannesta en mene takuuseen. Täytyy tutkia asiaa tarkemmin, kiitos kattavasta vastauksestasi! :)

      Poista
    3. Hyvä jos oli apua! Joku luova ratkaisu sitten kanneksi kattilalle :D

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget