Nyhtöhernepuikot ja dippilautanen

13. tammikuuta 2018


Dippilautaselle voi laittaa kasvisten ja täyteläisten dippien lisäksi nyhtöhernepuikot. Dipeiksi sopivat raikas avokadodippi ja täyteläinen valkosipuli-papudippi.


Nyhtöhernepuikot saatu Familia Verdeltä.

Nyhtöherne on mukava lisä kasviproteiinivalmisteiden joukossa. Nyhtöherneen isoin etu verrattuna härkikseen ja nyhtikseen on mielestäni helppokäyttöisyys ja löytyminen pakasteena. Siinä missä nyhtökaura tai härkis tarvitsevat vähintään kunnon paistamisen ja maustamisen kuivan lopputuloksen välttämiseksi, on nyhtöherne jo valmiiksi kostean mehevä. 

Familia Verden nyhtöhernevalikoima sai jokunen aika sitten vahvistusta puikoista ja burgerpihveistä. Aiemmin kokeilinkin nyhtöhernekuutioita uunipastassa. jotka toimivat mainiosti peston kaverina. Tällä kertaa vuorossa ovatkin paneroidut nyhtöhernepuikot, joita olen ajatellut jo pitempään testata. Puikot olivat yllättävän pieniä, ehkä enemmänkin suikaleita, mutta maku oli erittäin hyvä! Puikot on helppo valmistaa: pakkasesta öljytylle pannulle paistumaan ja eikun syömään.


Meillä on puolisoni kanssa usein tapana nauttia hyvän elokuvan tai sarjan äärellä kasvisdippilautasesta: juureksia, kurkkua, tomaattia ja pari hyvää dippiä. Dippeinä onkin sitten vaihtelevasti jotain soijajugurttipohjaista kastiketta, hummusta tai muuta paputahnaa. Usein kuitenkin olisi myös mukavaa, että dippilautasella olisi papudipin lisäksi joku selkeä proteiininlähde. Vaikka oma vatsani tulee hyvin täyteen papudipistä ja kasviksista, jää miehelle usein hieman nälkä, tai viimeistään nälkä yllättää tunnin-kahden päästä. Niinpä siis nopeasti valmistuvat nyhtöhernepuikot sopivat dippailuun juuri mainiosti. Samalla kun pilkkoo kasviksia voi hyvin laittaa puikot pannulle paistumaan.


Erilaiset pavuista tehdyt tahnat sopivat hyvin niin dippailuun kuin leivänkin päälle. Usein kuuleekin kysyttävän mitä vegaani voisi laittaa leivän päälle, niin erilaiset tahnat toimivat oikein hyvin. Pitkään haudutetulla valkosipulilla saa paputahnaan erityisen täyteläisen ja pehmeän maun, eikä valkosipulin kitkeryydestä ole enää tietoakaan. Täyteläisen paputahnan kaveriksi sopiikin limellä raikastettu avokadotahna. 

Jos et halua nyhtöhernepuikkoja dippilautaselle, ne sopivat varmasti hyvin esimerkiksi perunasoseen, tuoreen sitruunan ja tillin kanssa. 


Nyhtöhernepuikko dippilautanen

valinnaisia kasviksia kuten kurkkua, porkkanaa, varsiselleriä, paprikaa, tomaattia, retiisiä, palsternakkaa yms.
valinnaisia dippejä

Paista nyhtöhernepuikot paistinpannulla tilkassa öljyä.

Pilko kasvikset sopivan kokoisiksi tikuiksi. Kasaa puikot, kasvistikut ja dipit tarjottimelle tai isolle lautaselle.

Avokado-limetahna

2 kypsää avokadoa
1-2 limen mehu
1 tl tabascoa
mustapippuria

Soseuta avokado. Purista sekaan limen mehu ja lisää mausteet.

Paahdettu valkosipuli-paputahna

1 kokonainen valkosipuli
1 rkl öljyä
1 tlk valkoisia papuja
2-3 rkl papujen lientä
2 rkl sitruunaa
mustapippuria
muutama lehti rucolaa

Leikkaa valkosipulin yläosasta pois siivu niin, että kaikkien kynsien huippu irtoaa. Aseta valkosipuli folioon ja valele öljy päälle. Paahda valkosipulia 200 asteisessa uunissa 45 minuuttia, että se pehmenee kunnolla. Jos haluat nopeamman ja hieman mauttomamman version, paahda valkosipulisilppu pannulla.

Soseuta valkosipuli ja valutetut pavut. Lisää papujen lientä kunnes saat dipille sopivan koostumuksen. Lisää sitruuna, mustapippuri ja silputtu rucola.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget