Minttu-suklaa raakakakku

28. huhtikuuta 2019


Raikas minttusuklainen raakakakku on makea herkku hieman terveellisempiin herkkuhetkiin. Vihreä väri tulee kakkuun tuoreesta mintusta, joten mitään väriaineita ei tarvita!


Raakakakut olivat yhdessä vaiheessa todella kova hitti, mutta yllätyksekseni olen kuullut monien moittivan niiden tarjontaa. Kuulemma usein ravintoloissa on vegaanisena vaihtoehtona jälkkärille ollut raakakakkua. Olen ehkä ollut itse aina väärässä paikassa väärään aikaan kun en ole vastaavaan törmännyt. Joten raakakakkuintoani ei ole vielä pilattu! Mutta se pitää kyllä sanoa, että monet raakakakut, joita olen jossain maistanut rupeavat toistamaan itseään herkästi. Aina se sama pähkinäisen taatelinen maku ja that's it. Missä on vaihtelu kun maailma on täynnä kaikkea hyvää?!

Päätinkin siis korjata tämän ehdottoman vääryyden ja tehdä raakakakkua yhdellä suosikkimakuyhdistelmälläni, nimittäin minttusuklaalla! Pohdiskelin raakakakun värimaailmaa ja koko jutun pointtia: jos raakakakun on tarkoitus olla terveellinen ja raaoista aineksista tehty, miksei siihen voisi lisätä suoraan tuoreita yrttejä? En keksinyt syytä miksi ei, joten tein vihreän kakun tuoreesta mintusta. Tässä kakussa ei ole siis tippaakaan väriaineita, vaan kaunis väri (ja maku) tulee juurikin siitä mintusta!


Kun kakkuun tekee tarpeeksi ohuen pohjan, ei pohjan taatelinen maku hallitse liiaksi koko kakkua. Näin raikkaan makuinen täyte pääsee kunnolla oikeuksiinsa ja kakku hipoo täydellisyyttä. Pitää myöntää, että otin tätä kakkua palan evääksi jopa yövuoroon ja mikäpä olisi sen parempaa kuin yhdeksän jälkeen tauolla syödä kakkua evääksi! Nam!

Raakakakku vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä, että jaksaa odottaa cashewpähkinöiden liottelua ja surrutella täytteestä kunnolla sileää. Minulla ei ainakaan meinaa kärsivällisyys ihan aina riittää siihen sileän täytteen valmistukseen, mutta kun vain ryhdistäytyy ja kärsivällisesti ajaa massaa tehosekoittimessa, on se vaivansa arvoista! 


Minttu-suklaa raakakakku

16-18 cm irtopohjavuoallinen

Pohja
10 medjool taatelia
1 dl manteleita
1 rkl raakakaakaojauhetta
(2-3 rkl vettä)

Täyte
3 dl liotettuja cashewpähkinöitä
1 tlk kookosmaitoa, pidä yön yli jääkaapissa ja käytä vain jähmettynyt kermaosa
5-10 isoa oksaa tuoretta minttua
½ dl vaahterasiirappia tai agavesiirappia jos täysin raaka
2 rkl kookosöljyä
2 rkl raakakaakaojauhetta

koristeluun tuoretta minttua, syötäviä kukkia tai kaakaojauhetta


Liota cashewpähkinöitä vedessä muutama tunti tai yön yli etukäteen.

Valmista pohja. Poista taateleista mahdolliset kivet. Laita kaikki ainekset (paitsi vesi) tehosekoittimeen tai surauta sauvasekoittimella karkeaksi massaksi, ei haittaa jos jää mantelinpaloja. Jos massa tuntuu kovin tiiviiltä ja huonosti sekoittuvalta, lisää siihen hieman vettä.

Pingota leivinpaperi 16-18 cm irtopohjavuoan pohjalle. Levitä pohjamassa vuoan pohjalle ja tasoita esimerkiksi juomalasin pohjalla.

Valmista täyte. Valuta liossa olleet cashewpähkinät. Laita cashewpähkinät, kookosmaito, mintunlehdet, siirappi ja kookosöljy tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi useampi minuutti, että siitä tulee sileää. Ota puolet massasta erilliseen kulhoon ja sekoita loppuosaan tehosekoittimessa kaakaojauhe.

Levitä kaakao-osa kakkuvuokaan pohjamassan päälle ja tasaa nuolijalla. Levitä sitten vihreä osa sen päälle ja tasaa. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa muutama tunti tai mielellään yön yli.

Koristele ennen tarjoilua tuoreella mintulla ja syötävillä kukilla tai kaakaojauheella.

Edit 3.5.19: Ilmeisesti vihreä väri ei tule mintunlehdistä aina yhtä voimakkaana, joten mintun määrän voi huoletta tuplata 10 oksaankin jos väriä ei tunnu seokseen tulevan. Mitä pidempään minttuseosta jauhaa tehosekoittimessa, sitä enemmän väriä lehdistä irtoaa. Kun mintunlehdet ovat massassa enää pieniä tälpiä, on niistä todennäköisesti levinnyt kaikki väri mitä on irtoamassa. Jos kakku ei jostain syystä ole vieläkään tarpeeksi vihreä, voit hätäpelastuksena lisätä massaan 1 pienen avokadon, ½ tl spirulinajauhetta tai 1 tl matchajauhetta.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget