Rapea seitan

16. huhtikuuta 2019


Rapeaksi paistettu seitan sopii monen ruuan oheen tai sellaisenaan syötäväksi. Tämä seitan on siis sisältä vielä hieman pehmeä ja ulkoa ihanan rapea.


Söin pari viikkoa sitten yhdet Suomen parhaimmat seitanit Hietalahden kauppahallin Petiscariassa. Siellä pehmeä seitan ohi siivutettu ohuiksi siivuiksi ja ulkopinta oli rouskuvan rapea. Seitan ei ollut mitenkään vahvasti maustettu, niinkuin usein tapaa olla, vaan maku oli mieto ja maku tuli ruokaan muista elementeistä. Mutta se seitanin rakenne jäi erityisen hyvin mieleeni! Ihan parhautta!

Lähdinkin siis koittamaan kotona rapeapintaista seitania, en saanut kuitenkaan ihan samanlaista lopputulosta. Tästä tuli kuitenkin niin hyvää, että päätin jakaa reseptin! Tämä seitan sopii loistavasti vaikka pääsiäispöytään! Tästä seitanista ei tullut ihan yhtä märkä, mitä Petiscariassa maistoin, vaan rakenne on hieman tiiviimpi ja näin helposti leikattava. Pinnasta saa ihanan rapean kun valmistuksen jälkeen seitankimpaleet paistaa nopeasti kuumassa öljyssä. Tärkeää kuitenkin tämän seitanin rakenteessa on se, että sitä ei aluksi kypsennä liikaa, ettei siitä tule liian kuivaa.


Kokeilin seitaniin vähän erilaista värimaailmaa, ettei se aina olisi niin tummanpuhuvan ruskeaa. Lisäsin taikinaan kurkumajauhetta ja öljynä käytin maustettua basilikaöljyä, joka on itsessään vihreää. Näillä seitaniin tulikin kiva kellertävän ruskea sävy! Usein olen käyttänyt reilummin soijaa ja balsamicoa, jolloin seitaniin tulee tummempi väri, joten vaihtelu virkistää.

Tämä seitan pääsikin meillä salaatin kaveriksi ja se toimi loistavasti. Loppuja siivuja haaveilen syöväni leivän päällä!


Rapea seitan

kaksi 15 cm pötköä

4 dl gluteenijauhoa
1 dl kikhernejauhoa
1 rkl savupaprikajauhetta
2 tl kurkumajauhetta
2 tl sipulijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1/4 tl suolaa
1 dl öljyä (maustettu öljy käy myös esim basilika)
2 rkl (väjäsuolaista) soijakastiketta
1 rkl balsamicoa
1½ dl vettä

seitanin kypsennykseen höyrytyskattila
paistamiseen reilusti öljyä

Sekoita ensin kuivat ainekset keskenään. Lisää nestemäiset ainekset ja vaivaa massa sekaisin. Muotoile seitanmassasta kaksi tasapaksua pötkylää ja jätä tekeytymään muiden valmistelujen ajaksi.

Laita höyrytyskallilaan vettä muutama sentti, niin ettei päälle tuleva yläosa osu nesteeseen. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Aseta reikäosan päälle leivinpaperi ja nosta seitanpötköt leivinpaperille.

Kypsennä seitania höyryssä noin 1 tunti ja lisää vettä tarvittaessa kattilan pohajlle ettei se pääse kuivumaan. Seitan on kypsää kun se tuntuu napakalta, mutta on vielä hieman pehmeä.

Kaada paistinpannun pohjalle ohut kerros öljyä ja kuumenna öljy. Nosta seitanpötköt öljyyn paistumaan ja paista niihin rapea pinta kauttaaltaan. Varo polttamasta.

Leikkaa paistettu seitan ohuiksi siivuiksi.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget