Vegaaninen nokkos-vuohenjuustopiirakka

25. toukokuuta 2019


Tuoreista nokkosista saa todellisen superfoodpiirakan! Nokkosien kaveriksi kannattaa yhdistää piirakan täytteeksi jotain täyteläistä, tässä piirakassa käytin vegaanisia salaattijuustokuutioita.


Nokkonen on hieman väärinymmärretty superfood, jota löytyy kutakuinkin joka puskasta, kunhan jaksaa vain etsiä muussakin mielessä kuin rikkaruohoja kitkeäkseen. Ensikosketukseni nokkosruokiin vuosia sitten ei ollut kovinkaan onnistunut, mutta luulen tuolloin vikana olleen liian isoiksi kasvaneiden nokkosten käytön. Nykyään kerään nokkoset, kun ne vielä ovat nuoria ja silloin makukin on jotenkin erityisen maukas.

Nokkonen sopii ruoanlaitossa käytännössä kaikkeen samaan mihin käyttäisit esimerkiksi pinaattia. Erona vain se, että nokkosessa on paljon enemmän ravintoaineita, ja sen käsittely raakana vaatii hansikkaita nokkosen piikikkään puolustusmekanismin vuoksi. Ryöppäyksen jälkeen nokkosen pistävyydestä ei kuitenkaan koidu enää ongelmaa, joten ei huolta!


Nokkonen on raikkaan makuinen täyte piirakkaan, jonka kaveriksi sopii täyteläiset täytteet. Käytinkin tähän piirakkaan Porlammin salaattivuustokuutioita, jotka muistuttavat hieman vuohenjuustoa. Nuo porlammin kuutiot pitävät myös hyvin muotonsa uunissa paistettaessa kun esimerkiksi Violifen greek white sulaa täysin. Joten Porlammin kuutioilla saa näyttävimmän piirakan!

Nokkospiirakka teki meillä kauppansa hyvin nopeasti pienistä polttavuusepäilyistä huolimatta. Mutta nokkonen ei tosiaankaan polta enää kypsennyksen tai jauhamisen jälkeen. Tämä onkin loistava piirakka mökillä tehtäväksi, sillä raaka-aineet löytyvät heti pihalta, eikä niitä tarvitse erikseen säilytellä jääkaapissa tai missään. Kätevää etten sanoisi. Nokkonen onkin kätevyydessään oikea penninvenyttäjän ihmeruoka, sillä säästät pitkän pennin kun keräät nokkoset ilmaiseksi pihalta ja jätät sillä kertaa pinaatit ja lehtikaalit kaupasta ostamatta.


Vegaaninen nokkospiirakka

22-24 cm piirakkavuoallinen

Pohja
1 dl kaurahiutaleita
1½ dl (täysjyvä)speltti/vehnäjauhoja
50 g maidotonta margariinia
½ dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Täyte
2 dl tuoreita nokkosenlehtiä
100 g vegefetaa esim Porlammin salaattivuustokuutiot
2½ dl kauramaitoa/-kermaa
½ dl vehnäjauhoja tai 2 rkl perunajauhoja
1/3 tl valkopippuria
ripaus suolaa

öljyä vuoan voiteluun


Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Ryöppää nokkosia keittämällä niitä pari minuuttia kuumassa vedessä. Valuta nokkoset.

Sekoita pohjan ainekset keskenään ja levitä 22-24 cm öljytyn piirakkavuoan pohjalle ja hieman reunoille.

Revi ryöpätyt nokkoset pohjan päälle ja ripottele vegejuustokuutiot päälle. Sekoita kauramaito/kerma, jauhot ja mausteet keskenään ja kaada täytteiden päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Täyte voi olla hieman vetistä uunin jälkeen, mutta jämäköityy jäähtyessä.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget