Vegaaninen tonnikala-pestovoileipäkakku

16. toukokuuta 2019


Kasvisvoileipäkakkuun saa herkulliset täytteet pestosta ja kikherneistä. Kikhernetahna muistuttaa hämmentävästi tonnikalaa ja pesto tuo raikkautta sen rinnalle. Suorastaan voileipäkakkujen aatelia!


Olen hurahtanut voileipäkakkuihin toden teolla, ja on ollut ihanaa huomata miten ne ovat nyt muutenkin trendikkäitä! En olisi uskonut sitä päivää kun ne välttämättömät inhokkijuhlatarjottavat ovat kuuminta hottia ruokapiireissä. Mutta nyt sekin päivä on nähty ja myös se päivä kun todellakin myönsin pitäväni voileipäkakusta! Viimeinen jäänrikkoja voileipäkakkuihastuksessani oli viimekeväänä tekemäni porkkala-savutofukakku, joka oli niin hyvää että voisin sitä sanoa melkein suosikkiruoaksenikin.

Nyt kuitenkin joudun ehkä syömään hattuni, sillä en ole varma onko tämä voileipäkakku ehkä vieläkin parempaa. Ehkä joudun tekemään molempia ja pitämään makuraadin. Edellinen vegaaninen voileipäkakkuni oli ns. lohivoileipäkakku, joten tämä on sitten ns. tonnikalavoileipäkakku. Mutta ei hätää, yhtään kalaa ei vahingoitettu kakkujen tähden. Kikherneistä saa herkullista tonnikalamaista tahnaa, aiemmin käytinkin saman tyylistä tahnaa kolmioleipien täytteenä. Kikhernetäyte kaipasi voileipäkakkuun kuitenkin jotain lisäpotkua, joten yhdistin toiseksi täytteeksi raikkaan pestotäytteen. Ja nämä kaksi täytettä täydentävätkin toisensa täydellisesti ja voileipäkakku on juuri sopivan tasapainoinen.


Tein voileipäkakkuun tuhtien täytteiden kaveriksi hieman raikkaamman kuorrutteen, johon laitoin soijajugurttia, mutta yhtä hyvin kuorrutteeseenkin voi vegetuorejuuston lisäksi laittaa vegaanista majoneesia jugurtin sijaan. Koristeluissa voi käyttää vapaasti mielikuvitustaan, mutta värikkäillä salaateilla, silmuilla ja versoilla saa mielestäni tosi nätin lopputuloksen helposti. Oheen kun lisää pari väripilkkua syötävistä kukista tai värikkäistä kasviksista niin juhlakakku on valmis!

Itsensä voi päästää myös helpolla kakun koristelussa, kun tekee kakusta nakuversion, eli jättää reunat paljaaksi, eikä levitäkään kuorrutetta kaikkialle. Tällöin pitää kuitenkin olla hieman tarkempana kakun säilytyksen kanssa, sillä reunat kuivuvat helpommin kun ne eivät ole kuorrutteen alla suojassa. Säilytä siis kakkun koristelemattomana kelmuun käärittynä tai kuvun alla. Kakun jämät voi säilöä sitten esimerkiksi lautasella isolla muovikulholla peitettynä. Tai siis mikäli niitä jämiä jää. Jouduin taistelemaan itseni kanssa että pystyin jättämään kakusta edes pienen palan seuraavalle päivälle ihan vain siksi että sain maistettua miten maut muuttuivat jääkaapissa yön aikana.


Tämä voileipäkakku oli meillä ainakin kaikkien mieleen ja täytteet olivat herkullisia ihan sellaisenaankin, mutta erityisesti kakun välissä. En jotenkin vain osaa edes kuvailla miten hyvin täytteet sopivat voileipäkakun väliin ja ylipäätään keskenään. Tämä kakku vain niin ansaitsee parhaimman voileipäkakun tittelin ilman sen suurempia puheita. Tee ja maista niin ymmärrät mitä tarkoitan.


Vegaaninen tonnikala-pestovoileipäkakku


Vegaaninen tonnikalatäyte
1 tkl/230 g esikypsennettyjä kikherneitä
½ dl vegaanista majoneesia
100 g tomaatti-basilikakauratuorejuustoa tai muuta maustettua vegetuorejuustoa
2 rkl kurkkusalaattia
1 rkl sitruunamehua
2 rkl tuoretta tilliä silputtuna
ripaus suolaa

Pestotäyte
½ dl vegaanista pestoa
50 g tomaatti-basilikakauratuorejuustoa tai muuta maustettua vegetuorejuustoa
2 rkl vegaanista majoneesia
2 rkl cashewpähkinärouhetta

Kuorrute (tämä annos riittää kakun päälle, jos haluat kuorruttaa kakun reunatkin, tee 2x)
100 g vegaanista maustamatonta tuorejuustoa
1 dl soijajugurttia tai vegemajoneesia

Lisäksi
12 palaa paahtoleipää tai saaristolaisleipää
1 dl kasvislientä kostutukseen
tuoreita yrttejä, salaatteja, kasviksia koristeluun


Valmista ensin "tonnikalatäyte". Valuta kikherneet ja murskaa niiden rakenne haarukalla tai sauvasekoittimella. Lisää loput aineksista ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Valmista pestotäyte sekoittamalla ainesosat keskenään.

Leikkaa paahtoleivistä reunat pois, niin kakusta tulee tasaisempi. Käytä reunat muuhun ruokaan esim. paista krutongeiksi.

Lado 3 leipää peräkkäin tarjoilualustalle esim leikkulaudalle. Kostuta leivät kasvisliemellä. Levitä puolet "tonnikalatäytteestä" leipien päälle ja tasoita. Nosta leipäkerros täytteen päälle ja kostuta leivät. Levitä pestotäyte uuden leipäkerroksen päälle ja tasoita. Levitä uusi leipäkerros täytteen päälle ja kostuta. Levitä loput "tonnikalatäytteestä" leipien päälle ja laita viimeinen kerros leipiä täytteen päälle ja kostuta.

Jos tarjoat kakun vasta myöhemmin, kääri tässä vaiheessa kelmu tai aseta kupu kakun päälle ja kuorruta vasta hieman ennen tarjoilua.

Ennen tarjoilua sekoita kuorrutteen ainekset keskenään ja levitä kakun päälle. Koristele kakku tuoreilla yrteillä, salaateilla, versoilla, kasviksilla ja syötävillä kukilla.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

2 kommenttia :

  1. Pistin molemmat itselleni korvan taakse sitä varten kun seuraavan kerran saan aikaiseksi - kummatkin kuulostavat ihanilta! Terv. nimim. jo 60-luvulta voileipäkakkuja rakastanut ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Toivottavasti maistuu, voileipäkakut ovat onneksi suht helppoja valmistaa kun on ohje valmiina ;)
      Kiitos ihanasta kommentista!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget