Vaniljainen mustikkapiirakka

12. syyskuuta 2019


Lapsuuteni perinteisessä mustikkapiirakassa oli paljon mustikoita, kaurahiutaleita ja vaniljajugurttia. Nyt kehittelin tuosta piirakasta vegaanisen version ja kyllä se olikin herkullista pitkästä aikaa!


Kun olin pieni, pidin leipomisesta todella paljon. Ei sillä että tilanne olisi siitä kovasti muuttunut, mutta enää en oikeastaan haaveile leipurin tai konditoriitin urasta. Sen sijaan "keittelen" eli valmistan apteekissa lääkkeitä. Joten en ehkä kauhean kauas sittenkään unelmasta päätynyt, vähän eri ainekset vain käytössä. Mutta niin, tapanani oli leipoa vähintään kerran viikossa ja erityisiä bravuureitani olivat suolaiset ja makeat piirakat. Listallani olisi vielä toteuttaa kinkku-ananaspiirakasta vegaaninen versio, joka olisi varmasti nykyaineksilla todella helppoakin! 

Yhden bravuurini eli vaniljajugurttisen mustikkapiirakan ohje onkin nyt tässä! Kaikessa yksinkertaisuudessaan ei tarvinnut kuin vaihtaa jugurtti kaurapohjaiseen ja korvata täytteen kananmunat perunajauhoilla. Tai näin ainakin muistelisin ohjeen kutakuinkin menneen, sillä minähän muistin sen silloin aikoinaan ulkoa. Nyt köh, oli edellisestä kertauksesta kulunut aikaa tovi, mutta makumuisti kuitenkin vielä toimi! Piirakan lopputulos muistuttikin juuri sitä makua mitä ajattelinkin. Pehmeän vaniljainen täyte ja aavistuksen rapea, mutta kuitenkin pehmeä pohja. Pohjan salaisuutena olivatkin jo silloin kaurahiutaleet.


Leipominen on ollut aina minulle rakas harrastus, sillä se rentouttaa aina jotenkin erityisellä tavalla ja ainesten lisäileminen, sekoittaminen ja työstäminen on jotenkin terapeuttista. Puhumattakaan siitä tuoksusta joka kotiin tulee. Paljastin jo instagramin puolella, että olemme ostamassa parhaillaan omaa kotia, ja odotan innolla muuttoa ikiomaan kotiin! Tai ehkä enemmänkin kauhulla odotan kaikkea sitä tavaraa joka pitää muuttaa, mutta jos ajattelen vain askeleen edellä sitä kun muutto on jo tapahtunut. Intoilen jo nyt omasta uudesta keittiöstäni, joka on muuten älyttömän kaunis ja käytännöllinen, siellä on varmasti ilo leipoa ja laittaa ruokaa. Pääsen vihdoinkin eroon nykyisestä sini-oranssi-valkoisesta minikeittiöstäni (ja kyllä tämän opiskelijakämpän keittiö on oikeasti tuon värinen!!). Jännittävät ajat siis tiedossa!


Vaniljainen mustikkapiirakka

20-26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
100 g maidotonta margariinia
1 dl (kookos)sokeria
1 dl kaurahiutaleita
1½ dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 lusikankärjellinen vaniljan siemeniä
ripaus suolaa

Täyte
3 dl vaniljasoija/kaurajugurttia
1 rkl perunajauhoja
2-3 dl mustikoita


Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri sähkövatkaimella. Voit myös vain sekoittaa ne keskenään, tällöin pohjasta tulee rapeampi pehmeän sijaan.

Lisää seokseen kaurahiutaleet, jauhot, leivinjauhe, vanilja ja suola ja kääntele nuolijalla sekaisin. Levitä taikina 20-26 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita jugurtti ja perunajauhot keskenään. Sekoita myös noin kolmannes mustikoista varovasti jugurttiin.

Lusikoi täyte pohjataikinan päälle ja ripottele päälle loput mustikat.

Paista 175 asteisessa uunissa noin 30-35 minuuttia. Täyte on kuumana hieman pehmeää, mutta tiivistyy jäähtyessä. Anna siis jäähtyä kunnolla jääkaapissa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

2 kommenttia :

  1. Siis apua miten herkullinen piirakka! Ihanat kuvat, kuola valuu näppikselle <3 :) NAM

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Anni! :) Herkullinen piirakka sai arvoisensa kuvat ;)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget