Paahdetut kurpitsat rub-mausteella

14. marraskuuta 2019


Uunissa paahtamalla kurpitsaan tulee erityisen herkullinen maku. Kun uunipaahdon yhdistää vielä kurpitsapaloihin hinkattavaan rub-mausteseokseen, on lopputulos loistava!


Kurpitsaruoat ovat ikisuosikkejani, sillä kurpitsan kanssa ei vain voi epäonnistua! Halusin vaihteeksi jotain vähän erilaista kurpitsasta, joten päätin kokeilla miten rub-mausteseos toimii niissä. Tyypillisesti rub maustetta eli kuivamausteita käytetään lihan pintaan hierottuna, mutta koska lihaa ei tässä yhteydessä ole, niin käytetään kurpitsaa. Rubilla saadaan siis kypsennettävän tuotteen pintaan eräänlainen leivitys, joka muuttaa hieman sen kypsymisolosuhteita ja tuo samalla kauttaaltaan paljon hyvää makua.

Koska kuivat mausteet eivät mystisesti kiinnity raa'an kurpitsan pintaan itsellään, hieroin kurpitsapalojen pintaan ensin öljyä, johon mausteen saa kiinnittymään. Samalla öljy tuo myös oman makunsa paistotulokselle. Eikä öljyllä siis tarvitse lotrata, vaan riittää että sitä on ohut kerros kurpitsan pinnassa. Käsin hieromalla sen saa levitettyä parhaiten. 


Rub-mausteen tulisuutta saa helposti säädettyä käyttämällä esimerkiksi vahvaa savupaprikajauhetta tai vaihtoehtoisesti korvaamalla osan savupaprikajauheesta chilillä. Omaan suuhuni sopiva tulisuus tuli hot savupaprikajauheesta, kun sen tulisuus laimeni sopivasti muihin mausteisiin yhdistettynä. 

Nämä paahdetut kurpitsat sopivat hyvin lisukkeeksi muiden ruokien oheen, mutta parhaimmillaan ne ehkä olivat dipattuna valkosipulikastikkeeseen! Juuri sopivaa vähän erilaista dippailtavaa, joten kannttaa todellakin kokeilla. Kypsyyden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana: jos kurpitsoja paistaa liian pitkään, niistä tulee helposti liian lötköjä dippailtavaksi.


Käytin tässä reseptissä hokkaidokurpitsaa, jossa on ehkä kaunein oranssi väri. Voit kuitenkin käyttää tähän mitä tahansa kurpitsaa, esimerkiksi myskikurpitsa sopii oikein mainiosti! Myös keltainen patty pan kurpitsa (kuvissa) sopii hyvin.


Paahdetut kurpitsat rub-mausteella


1 pieni kurpitsa/500 g
1-2 rkl öljyä

Rub-mausteseos
1 rkl savupaprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
2 tl kurkumaa
2 tl valkosipulijauhetta/rouhetta
1 tl valkopippuria
1/4 tl suolaa
3 rkl panko-korppujauhoja (tai tavallisia tai gluteenittomia)


Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kuori ja leikkaa kurpitsa lohkoiksi. Sivele kurpitsalohkoihin öljyä kauttaaltaan.

Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään. Pyörittele kurpitsasiivut kauttaaltaan mausteseoksessa ja hiero mauste kurpitsan pintaan.

Levitä kurpitsasiivut uunipannulle. Paahda niitä 200 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia. Käännä paiston puolivälissä.

Tarjoile dipin kanssa tai ruuan lisukkeena.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget