Inkivääri-omenakorvapuustit

4. marraskuuta 2019


Perinteiseen korvapuustiin saa vaihtelua, kun täytteeseen lisää ohueksi siivutettua omenaa ja raastettua inkivääriä. Vähän jotain uutta, ja vähän jotain uutta.


Halusin leipoa pullaa ja kokeilla samalla jotain uutta, mutta ei kuitenkaan mitään liian jännittävää. Niinpä korvapuustien täytteeksi valikoitui rasvan ja kanelin kaverina inkivääriä ja omenaa. Inkivääri oli varma valinta makumaailmaan, sillä pieni mausteisuus toimii älyttömän hyvin kardemumman ja kanelin kanssa. Omenaa käytin puolestaan tuomaan mehevyyttä ja makeutta.

Yhdistelmä oli niin toimiva, etten tiedä pystynkö enää ikinä tekemään ihan tavallisia korvapuusteja! Kuorimaveitsellä ohuenohueksi lastutettu omena teki puustien rakenteesta niin ihanan mehevän, että se upposi tämän pullafanin sydämeen täysin. Ehkä voisi ensi kerralla kokeilla siivutettua päärynääkin! 


Inkiväärin raastoin pulliin puolestaan hieman hätäisesti, jolloin ne tuoreen inkiväärin "karvat" jäivät töröttämään muutaman pullan välistä hassusti. Sitten vinkkasinkin äidilleni, joka ei niin inkivääristä välitä, että ei ota niitä pullia missä on karvoja. Joo tosi houkuttelevaa! Karvallisia ja karvattomia pullia. Inkiväärin huolelliseen raastamiseen kannattaa uhrata siis pari hetkeä enemmän kuin minä, ettei saa karvaisia pullia.

Heti paiston jälkeen pullat olivat ihanan muhkeita ja meheviä, mutta jäähtyessään kierteiden väleihin tuli ns. aukkoja. Luulen ilmiön johtuvan liian paksusta kerroksesta omenalastuja. Toisaalta tuokin oli vain kosmeettinen haitta, eikä niinkään mitään muuta. Sillä pullien rakenne oli todella pehmeä ja mehevä. Mutta voi sitten ainakin kurkistella pöydässä vastapäätä istuvaa toveria pullan läpi jos ei muuta! Päivän sosialisointikin on sitten samalla kertaa hoidettu!


Jos rakastat korvapuusteja, pidtä mehevistä pullista ja siedät inkivääriä, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä versiota! Ja vaikket niin paljoa inkivääristä pitäisikään, kannattaa siltikin kokeilla, sillä saatat tykästyä siihen peruuttamattomasti. Varoituksen sana siis, nämä pullat addiktoivat pahemman kerran.


Inkivääri-omenakorvapuustit

n. 12 korvapuustia

Pullataikina
2½ dl valinnaista kasvimaitoa
25 g tuorehiivaa/1 pss kuivahiivaa
1 rkl kardemummaa
1/4 tl suolaa
½-1 dl (intiaani)sokeria
n. 7 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
50 g maidotonta margariinia

Täyte
50 g maidotonta margariinia
1 rkl ceyloninkanelia (tai 2 tl tavallista)
2 rkl (intiaani)sokeria
2 kotimaista omenaa
1 peukalon kokoinen pala inkivääriä (n. 4cm pala)

voiteluun 2 rkl soijajugurttia + 1 rkl tummaa siirappia tai kasvimaitoa tai ei mitään
jauhoja työstämiseen



Lämmitä kasvimaito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen (kuivahiivalle reilu kädenlämpö). Sekoita seokseen myös kardemumma, suola ja sokeri (käytä isompi määrä sokeria jos haluat makeamman pullataikinan). Odota muutama minuutti että näet hiivan lähtevän toimimaan ja turpoamaan.

Lisää taikinaan jauhoja pienissä erissä kerrallaan ja vaivaa taikinaa samalla. Kun kaikki jauhot on lisätty, vaivaa taikinaa useamman minuutin ajan. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoilta ja käsistä, lisää margariini ja vaivaa taikinan sekaan. Pyöräytä taikina palloksi ja jätä kohoamaan peiteltynä lämpimään ja vedottomaan paikkaan noin 30-40 minuutiksi. Taikina saa kohota kaksinkertaiseksi.

Sekoita täytteen margariini,  noin puolet kanelista ja sokerista tahnaksi. Siivuta omenat ohuiksi lastuiksi kuorimavetisellä ja kuori ja raasta inkivääri.

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Kun taikina on kohonnut, kauli se jauhotetulla alustalla suorakaiteen malliseksi levyksi, noin 50x30cm. Levitä taikinalevylle ensin margariiniseos. Levitä päälle tasaisesti omenalastut ja inkiväärisilppu. Sirota päälle vielä loput täytteen kanelista ja sokerista. Rullaa taikina pitkän sivun mukaisesti tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rullasta hieman viistosti kiilamaisia paloja. Paina palat korvapuustin muotoon kiilan leveä osa pöytää vasten ja kapea osa jää pullan päälle.

Sekoita voitelun soijajugurtti ja siirappi keskenään ja voitele pullat. Voiteluun voi käyttää myös kasvimaitoa tai jättää kokonaan voitelematta.

Paista pullia 225 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. Varo polttamasta pullia.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget