Piparkakkufudge

8. joulukuuta 2019


Helppo piparkakkufudge sopii vaikka joulun ruokalahjaksi, tai pieniksi suupaloiksi jouluisiin herkkuhetkiin.


Innostuin kunnolla kokeilemaan vegaanisen fudgen valmistamista, kun se toimi niin hyvin suklaakakun kuorrutteena. Monissa fudgeohjeissa lisätään erikseen vielä sokeria ja rasvaa, joten halusin tehdä sellaisen ohjeen, jossa ei ole enää suklaan lisäksi lisättyä sokeria. Suklaa on mielestäni jo itsessään riittävän makeaa fudgeen, varsinkin kun sitä maustaa muuten hyvin. Tässä versiossa onkin piparkakkumausteita ja murennettua piparkakkua. 

Kun lopulta onnistuin fudgen rakenteessa, olin jo syönyt koeversioita ja testaillut makuja niin paljon, että olo oli vähintäänkin ötköttävää, vähän liikaa makeaa lyhyen ajan sisällä! Niinpä itse onnistunut tuote jäi useammaksi päiväksi jääkaappiin, josta sitten otin aina palan kerrallaan iltapäivällä töistä tultuani kahvikupillisen kaveriksi. Ellei makean syönnin turnajaiskestävyytesi ole kunnolla tikissä, kannattaa hillitä herkkuhimo ja syödä vain pala kerrallaan överien välttämiseksi! Se tosin on äärimmäisen vaikeaa, sillä tämä fudge on vain niin hyvää...!


Meinasin leipaista fudgen koristeeksi pieniä piparkakkuja, mutta paistoinkin niitä sitten vähän pidemmän kaavan kautta, ja ulkonäkö muistutti enemmänkin hiiltynyttä kuin kauniin ruskeaa piparkakkua. Jätin siis söpöillä pikkupipareilla koristelun sikseen ja hyödynsin hiiltyneet piparit joulukoristeena! Piparit voi solmia tai vaikka liimata kauniiseen nauhaan ja käyttää seinällä joulukoristeena. Piparinauha koristaakin meillä seinää nyt erään taulun alla. Zero-waste joulukoriste! Joka on kaikenlisäksi vielä biohajoava, jos narun irrottaa.


Piparkakkufudge

20x20 cm vuoallinen, 9-12 palaa

2 dl kookoskermaa
160 g maidotonta suklaata (esim ichoc tai pandan tumma)
½ dl mantelitahnaa tai maapähkinävoita
ripaus suolaa
2 tl kanelia*
1 tl neilikkaa*
1 tl pomeranssinkuorta*
1 tl inkiväärijauhetta*
2-4 piparkakkua (murennettuna)

*voi korvata 1½ rkl piparkakkumausteella

Laita kerma, suklaa ja mantelitahna kasariin ja kuumenna miedolla lämmöllä. Lisää myös mausteet ja anna seoksen lämmetä, kunnes kookosmaito ja suklaa ovat sulaneet, älä siis keitä.

Kun massa on tasaista murustele piparkakut sekaan ja kaada täyte 20x20 vuokaan, tai kahteen pienempään vuokaan. Laita leivinpaperi vuoan pohjalle helpottamaan fudgen irrottamista. Murustele piparkakkuja myös fudgen pinnalle halutessasi ja painele niitä aavistus massan sisään

Anna jähmettyä kaapissa useampi tunti, mielellään yön yli.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

4 kommenttia :

  1. Kiva resepti, jota ajattelin kokeilla :). Voisikohan kookosmaidon korvata kaurakermalla? Vai onko kookos koostumuksen takia olennainen?
    Ihanaa joulunaikaa,
    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna!
      Tässä kookoskerma toimii myös hyydyttävänä ainesosana, joten en suinpäin lähtisi sitä kaurakermalla korvaamaan. Yleensä fudgessa kiinteän rakenteen tuo sokeri, mutta en halunnut sitä tässä käyttää, joten hyydytin kookoksen öljyllä. Mutta siis kookos ei lopputuotteessa mielestäni maistu yhtään! Suklaa ja piparkakkumausteet pitävät siitä huolen.

      Poista
    2. Kiitos paljon vastauksesta!Tässä on tosiaan niin paljon muita makuja, että ehkä se kookos ei jää häiritsemään puolisoa :)

      -Anna

      Poista
    3. Joo, kysyin vielä mieheltäkin, joka tätä söi useamman palan että hänenkään mielestään ei kookos juuri maistunut. Enemmänkin se toi sitä rasvaista täyteläisyyttä eikä makua :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget