Karamelliset omenatäytepullat

21. syyskuuta 2020


Pehmeä ja kuohkea pullataikina yhdistettynä karamelliseen omenatäytteeseen. Näitä voisi syödä useammankin putkeen!


Täydellisen pullataikinan valmistus voi olla hyvinkin haastavaa. Niin harmittomalta ja perisuomalaisen helpolta kuin pullataikina tuntuukin, ei se ole ihan niin yksinkertaista. Mulla isoin haaste on ollut sopivan koostumukset saavuttaminen. Usein meinaan jättää hiivataikinat liian löysäksi, jolloin lopputuloksena on levinneitä, mutta ei kohonneita pullia ja sämpylöitä. Aina kun muka varoitellaan liian kovasta taikinasta.

Monen monta enemmän tai vähemmän onnistunutta pullanleivontaa myöhemmin alkaa muodostua jonkinlainen tuntuma sopivaan taikinaan. Pitää kyllä sanoa, että en ole vuosiin enää onnistunut tekemään liian kuivaa pullaa vaan nimenomaan se löysyys on ollut ongelmana. Nykyään kuitenkin taikinaan löytyy hyvä rakenne, kun sitä vain jaksaa käsitellä ja kokeilla. Usein vinkkinä sanotaan kun taikina alkaa irtoamaan käsistä, mutta välillä tuntuu että taikina irtoaa käsistä ja välillä ei. Parempi vinkki mielestäni on, että kun taikinasta saa muovailtua sileähkön pallon, joka pysyy pallon muodossa, mutta on kuitenkin kimmoisa. Hehe, ei tainnut ehkä ihan helpottaa. Mutta kun saat sen oikean rakenteen taikinaan niin ymmärrät kyllä tuon kuvauksen!


Halusin pullahetkeen jotain syksyistä, jotein tein karamellisen omenatäytteen pulliin. Täytettä saa olla reilusti, sillä kuka ei nyt täytteestä pitäisi! Omenatäytteen kaveriksi keitin kattilassa pullan kohotessa kinuskin, jolla omenatäytteeseen saa hieman lisämakua ja makeutta. Näistä pullista tulikin meillä hitti, sillä ne olivat vain niin maukkaita. Omenatäyte toimi tosi hyvin pullassa, vaikka se hieman meinasikin tippuilla syliin huolimattomasti syödessä, mutta se toisaalta oli oma hauska juttunsa.


Karamelliset omenatäytepullat

10 pullaa

Pullataikina
2½ dl valinnaista kasvimaitoa
25 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
1 dl valinnaista sokeria
n. 7½-8 dl vehnäjauhoja (voi korvata 3 dl täysjyvällä)
3 rkl maidotonta margariinia

Täyte
2 tl öljyä
4 omenaa
1 rkl ceylonin kanelia
2 rkl valinnaista sokeria tai siirappia
n. 2 dl maidotonta kinuskia (alla ohje tai käytä valmista tai keitä kondensoidusta kookosmaidosta)

Kinuski
3 dl kookosmaitoa tai kaurakermaa
1 dl fariini/kookossokeria
ripaus suolaa

kauamaitoa voiteluun

Valmista ensin taikina. Lämmitä kasvimaito vajaa kädenlämpöiseksi ja murenna sinne hiiva ja lisää sokeri. Odota muutama minuutti että näet hiivan aktivoituvan. Ala lisätä jauhoja pienissä erissä ja sekoita taikinaa aina välissä. Kun olet lisännyt n. 7 dl jauhoja, vaivaa taikinaa useita minuutteja, että se saa sitkoa. Lisää jauhoja vielä tarvittaessa, että taikinasta tulee tarpeeksi kiinteää. Lisää lopuksi margariini ja sekoita taikina sekaisin. Jätä kohoamaan noin 30-45 minuutiksi liinalla peitettynä vedottomaan paikkaan, esim uuni jossa valo päällä.

Jos teet täytteen kinuskin itse keitä se paksupohjaisessa kasarissa. Laita kookosmaito, sokeri ja suola kasariin ja anna keittyä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Kinuski keittyy kasaan, sekoittele aina välillä keittämisen aikana. 

Valmista omenatäyte. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Laita paistinpannulle öljyä ja paahda omenakuutioita hetki. Kun omenat ovat hieman pehmenneet, lisää kaneli ja sokeri/siirappi ja sekoita hyvin. Lisää pannulle kinuski ja sammuta levy, sekoittele välillä, täyte saa hautua rauhassa.

Kun taikina on kohonnut, painele siitä ilmakuplat pois ja taa taikina 10 osaan. Pyöritä osista pallot ja anna kohota vielä 10-15 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Painele taikinapallojen keskelle reiät ja levitä niin että keskelle saa lusikoitua täytettä. Lusikoi omenatäyte tasan pulliin. Voitele taikinan reunat kauramaidolla.

Paista pullia 225 asteessa 8-12 minuuttia. Kypsymistä voi koittaa pullan paksusta kohdasta miten pehmeä se on.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget