Kirsikkapiirakka

21. elokuuta 2020


Tuoreista kirsikoista tehty kiisselitäytteinen piirakka on helppo jälkkäri. Tuoreiden kirsikoiden tilalla voi käyttää myös kirsikkahilloa tai mitä tahansa muita marjoja, mutta kannattaa kokeilla tuoreilla kirsikoilla!



Loppukesästä kotimaisetkin kirsikat alkavat kypsyä, mutta myös ulkolaisia kirsikoita on vielä hetki saatavilla. Kirsikat toimivat hyvin paistetun piirakankin täytteenä, mutta nyt kokeilin niitä ihan sellaisenaan piirakan päällä! Lopputulos oli ihanan raikas ja herkullinen.

Tässä reseptissä vain piirakan pohja paistetaan. Täytekiisseli teitetään kattilassa. Täytekiisselissä parhaiten toimii maissitärkkelys, jolloin kiisselistä ei tule venyvän viskoosia, vaan lohkeavampaa. Piirakan täytteessä venyvyys kun ei ole välttämättä paras ominaisuus. Mutta perunajauhojakin voi käyttää, jos muuta ei ole saatavilla, täyte on ihan hyvä niinkin!



Piirakkapohjana voi tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen kaappiin tai oikaista ja napata sen kaupan pakastealtaasta, vegaaniset piirakkataikinat löydät esim täältä. Kiisselitäytteen hyytymiseen kannattaa myös varata aikaa, sillä kiisseli hyytyy vasta jääkaapissa oltuaan. Hyytymiselle kannattaa varata aikaa useampi tunti, mielellään yön yli.

Erehdyin ensimmäisellä kokeilukerralla leikkaamaan piirakkaa liian aikaisin, eikä täyte ollut hyytynyt kunnolla. Täyte valahti lautaselle kiisselimäisesti. Kun maltoin sitten odotella yön yli, oli täyte hyytynyt kuin taikaiskusta. Eli kärsivällisyys palkitaan tässä leivonnaisessa. Älä menetä siis uskoa, vaikka täyte vaikuttaa ensin löysältä, se kyllä tulee hyytymään.


Kirsikkapiirakka

24-26 cm piirakkavuoallinen

Pohja tai kaupan valmis piirakkapohja
100g maidotonta margariinia
150g/2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl valinnaista sokeria
ripaus suolaa
2-4 rkl jääkylmää vettä
hieman jauhoja työstämiseen

Täyte
2 dl mantelimaitoa
2 dl kookosmaitoa
½ dl maissitärkkelystä (perunajauhoja, mutta tällöin koostumus venyvämpi)
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä tai 2 tl vaniljasokeria
½ dl vaahterasiirappia (tai sokeria)
ripaus suolaa

päälle tuoreita kirsikoita


Valmista ensin pohja. Nypi margariini, jauhot, kaakaojauhe sokeri ja suola keskenään karkeaksi muruksi. Lisää sitten vesi ruokalusikallinen kerrallaan ja lopeta lisääminen on taikina pysyy kasassa, mutta ei ole vetelää. Nosta jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Valmista täyte. Laita kaikki ainekset kasariin ja sekoita hyvin. Laita lämpenemään ja sekoittele lämpenemisen aikana vähät väliä ettei tärkkelys paakkuunnu. Kun seos kuplahtaa pari kertaa siirrä pois levyltä. Anna jäähtyä pohjan valmistumisen ajan.

Levitä pohjataikina 24-26 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Poista kirsikoista kivet esim syömäpuikolla tökkäämällä.

Lusikoi täyte pohjan päälle. Jos täyte tuntuu jokseenkin kiinteältä voit asetella kirsikat täytteen päälle jo nyt. Jos täyte tuntuu kovin löysältä, että kirsikat uppoavat liikaa, asettele kirsikat vasta täytteen jähmettymisen jälkeen. Anna piirakan jähmettyä jääkaapissa useampi tunti, mielellään reilusti yön yli. Täyte on löysää aluksi, mutta jähmettyy leikattavaksi jääkaapissa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget