Temakisushit eli käsin rullatut sushit

5. elokuuta 2020


Temaki sushit eli käsin rullatut sushit ovat helppo tapa tehdä kotona sushia ilman isompaa osaamista.


Temaki sushi eli käsin tehdyt rullat ovat norilevä-arkista käärittyjä tötteröitä, joiden valmistus on niin yksinkertaista kuin yksinkertainen voi olla! Jos sushin tekeminen kotona on jäänyt turhan näpertämisen ja vaikeiden tekniikoiden takia, niin näiden tötteröiden jälkeen se ei kelpaa enää syyksi. Taitoa ei tarvita ja isoin tekniikka lienee leväarkin tötteröksi rullaamisen kolmiulotteinen hahmottaminen. Mutta jos hahmotus ei oo sun isointa alaa, niin se ei haittaa, kukaan ei huomaa vaikka tötteröt muistuttaisivat enemmän kartioita tai vaikka paperimyttyä. Riittää että saat levän avulla vietyä täytteet pääosin suuhun.

Temakit ovat juuri sellaisia susheja, joita japanissa tehdään kotona. Siinä missä Suomessa susheista on tullut buffettien tusinamättöä, on sushi alunperin hienoa ja juhlavaa ruokaa, joka haetaan kotiin hyvistä ravintoloista ja kokonaisuus on elämys. Temakit ovat taas olleet niitä susheja, joita on kotona tehty porukalla ja jokainen saa täyttää omansa mieleisillä täytteillä. Eli periaatteessa kuin tortillojen täyttämistä.


Temaki sushit täytetään sushiriisillä, mutta muut täytteet voivat olla mitä tahansa. Käytinkin täytteenä uutta suosikkiyhdistelmääni: vöneriä ja wasabia. Ja tämän sanominen on todella paljon tältä wasabinvihaajalta. Mutta wasabi on ihan täydellinen yhdistelmä vönerin kanssa. Lisäksi sitten tuoreita uuden sadon kasviksia niin muuta ei tarvitakaan. Temakeissa on hauska leikitellä täytteiden rakenteella: rapeita ja pehmeitä täytteitä yhdessä niin kokonaisuus on ihanan vaihteleva. Tuore nauris, porkkana ja paprika ovat hyviä vaihtoehtoja rapeudeksi. Misomarinoitu munakoiso ja avokado puolestaan pehmeitä täytteitä. Vöner hoitaakin sitten sen suolaisen puolen ja tuo rutkasti makua misomunakoisojen kanssa.

Leikittele siis mauilla minkä haluat ja laita omat suosikkikasviksesi! Kokeilin aiemmin tehdä temakien täytteeksi soijamarinoitua tofua ja sekin toimi oikein hyvin. Vöner oli vaan vielä erilaisempi ja toimivampi yhdistelmä, että se päätyi tähän reseptiin.


Temakien rullaus onnistuu siis hyvin ruokailun aikana ja kukin voi rullailla omat annoksensa, niin monta kuin haluaa. Hollilla kannattaa kuitenkin olla vesikippo, jossa voi kastella sormenpäitä rullauksen sinetöimiseksi. Levä tarttuu paremmin kiinni hieman kostutettuna. 

Täytteet kannattaa kasata valmiiksi paloiteltuna pöytään sushiriisin ja leväarkkien kanssa. Rullailu on itseasiassa hauskaakin puuhaa, sillä se on riittävän yksinkertaista ja se onnistuu vaikka sohvalla tv:ta katsoessa (kokeiltu on!). Porukalla siitä saa kuitenkin hauskan pienen ohjelmanumeron, johon kaikki kykenevät varmasti.


Temakisushit

2 reilua annosta


Sushiriisi
3 dl sushiriisiä/puuroriisiä
3½ dl vettä
4 rkl riivisiinietikkaa
ripaus suolaa
2½ rkl  sokeria

Täytteet
norilevä-arkkeja
salaattia
porkkanaa
kurkkua
naurista
paprikaa
parsaa
miso-munakoisoa*
seitanlastuja
wasabia

tarjoiluun soijakastiketta

Huuhtele riisi huolella juoksevassa vedessä esim. siivilää apuna käyttäen. Kun huuhteluvesi on kirkasta, riisiä on huuhdottu tarpeeksi. Laita riisi ja vesi kattilaan ja anna riisin turvota n. 15 minuutin ajan. Laita kattila levylle ja kiehauta vesi. Laita levy pienelle ja keitä riisiä 10-20 minuuttiin miedolla teholla välillä hieman käännellen, varo pohjaanpalamista. Keittoaika riippuu hieman käytetystä riisilajikkeesta. Nosta kattila pois liedeltä, pidä kansi päällä ja anna oleentua vielä 10 minuuttia. Laita kypsä riisi reilun kokoiseen laakeaan kulhoon.
Sekoita riisiviinietikka, suola ja sokeri kasarissa ja lämmitä niin, että sokeri liukenee. Kaada liemi riisin päälle kulhoon ja sekoittele/kääntele riisiä varovasti samalla viilentäen riisiä viuhkalla/sanomalehdellä löyhyytellen. Kun riisi on jäähtynyt noin huoneenlämpöön se on käyttövalmista. Peittele riisi märällä liinalla odottelun ajaksi, ettei se kuivu.

Leikkaa norileväarkit puoliksi pidemmän sivun myötäisesti.

Valmistele kasvikset, leikkaa kaikki sopiviksi siivuiksi ja asettele lautaselle tarjottavaksi.

Kun riisi ja täytteet ovat valmiina kaiken voi nostaa pöytään ja kukin syöjä voi kasata omat rullansa mielen mukaan. Levä-arkin puolikkaalle asetetaan reilu lusikallinen riisiä, ja täytteet asetetaan vinosti arkille. Sitten arkki rullataan kiilamallisesti kiinni ja kostutetuilla sormilla kastellaan levää hieman, että sen saa liimattua kiinni.

*Leikkaa 1 munakoiso noin ½ cm siivuiksi. Levitä siivujen pinnalle 1-2 rkl valkoista misotahnaa tasaisesti, ohenna misotahnaa tarvittaessa vedellä. Paista munakoisoja 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes siivut pehmenevät, mutta eivät pala.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget