Umaminen paksoikastike nuudeleille

8. heinäkuuta 2020

Soijapohjainen paksoikastike on ihana suolainen kastike, joka sopii tarjottavaksi nuudelien kanssa. 


Resepti tehty yhteistyössä Järvikylän kanssa.

Paksoi, pinaattikiinankaali tai pak choi on kiinankaalin kaltainen kasvis, jota löytyy nykyään myös kotimaisena Järvikylän valikoimista. Aikoinaan paksoit sai metsästää etnisistä kaupoista kissojen ja koirien kanssa, joten marketin hyllylle löytänyt kotimainen versio on erittäin tervetullut vaihtoehto! Paksoi muistuttaa mietoudeltaan kiinankaalia, mutta siinä ei ole samaa pistävää/kitkerää makua, joka kiinankaaleista löytyy usein. Lehtien vihreät osat muistuttavat enemmän pinaattia ja käyttäytyvätkin pitkälti samalla tavalla.

Paksoita voi syödä siis niin raakana kuin kypsennettynä. Oma suosikkitapani on kuitenkin nopea wokkaus öljyssä, jolloin paksoin rapsakka rakenne pysyy, mutta maku syvenee paiston myötä. Paksoi sopiikin täydellisesti aasialaishenkisiin ruokiin, mutta mikään ei estä käyttämästä sitä ihan suomalaishenkisessäkään ruuanlaitossa. Missä käyttäisit kiinankaalia, kaalia tai pinaattia, voi käyttää myös paksoita!


Tein paksoin kaveriksi erittäin umamisen soijapohjaisen kastikkeen, joka on täydellisen suolainen ruoka kesäpäivään. Kastikkeen kaveriksi kannattaa käyttää kaikkia omia suosikkejaan väriläiskinä, kuten retiisiä ja punaista chiliä. Harva asia piristää yhtä paljon kuin (herkullinen) värikäs ruoka!

Umaminen kastike toimi mielestäni parhaiten nuudelien kanssa, mutta mikään ei estä tarjoilemasta sitä esimerkiksi riisin tai kvinoan kanssa. Saat siis päättää vapaasti. Monen ainesosan reseptistä huolimatta kastike on simppeli ja nopea valmistaa.


Umaminen paksoikastike nuudeleille

4 annosta

Paksoikastike
2 kevätsipulia
1 (mieto) punainen chili
1 iso valkosipulinkynsi
2 rkl seesamiöljyä
100 g siitakesieniä
1 pss/200 g pak choita
6 tuoretta retiisiä
½ dl vähäsuolaista soijakastiketta
½ dl riisiviinietikkaa
2 tl ruokosokeria
2 tl maissitärkkelystä

lisäksi n. 200-250 g  valinnaisia nuudeleita tarjoiluun (tarvittaessa glut. esim leveitä riisinuudeleita)

Pilko kevätsipuli, chili ja valkosipuli ohuiksi siivuiksi. Siirrä kevätsipulin vihreä osa sivuun odottamaan. Leikkaa siitakesienet siivuiksi, paksoinlehdet pituussuunnassa puoliksi ja retiisit lohkoiksi.

Kypsennä nuudelit paketin ohjeen mukaan.

Paahda kevätsipulin valkoinen osa, chili ja valkosipuli seesamiöljyssä pehmeiksi. Lisää pannulle siitakesienet ja paista keskilämmöllä niitä kasaan 1-2 min. Lisää pannulle paksoi ja retiisi ja paista kunnes paksoi pehmenee. Nosta paksoit ja retiisit lautaselle odottamaan.

Sekoita soijakastike, etikka, sokeri ja tärkkelys keskenään ja kaada pannulle sienten ja mausteiden kanssa. Sammuta levy ja anna hautua paksuhkoksi kastikkeeksi. Lisää paksoit ja retiisit pannulle ja sekoita.

Tarjoile kastike lämpimänä nuudeleiden kanssa. Lisää annokseen halutessasi esim paistettua tofua.Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget