Helppo mansikka-moussekakku

5. heinäkuuta 2020


Helppo moussekakku valmistuu muutamasta raaka-aineesta ilman mitään hyydytysaineita. Tämä on myös ihanan kesäinen herkku tuoreiden mansikoiden kanssa.


Mökillä leipoessa täytyy välillä turvautua luoviin ratkaisuihin raaka-aineiden tai valmistusvälineiden puuttuessa. Improvisointia tarvitaan jos haluaa leipoa jotain tiettyä. Haaveissani olikin mansikkainen juustokakku reunan mansikkakoristeilla. Kaapista ei kuitenkaan löytynyt mitään sopivaa hyydyttävää ainesosaa kuten agaria tai valkosuklaata. Muistelin kuitenkin kääretorttutäytekokeilustani kauravispin ja Oatlyn turkkilaisen jugurtin tehneen erittäin jämäkän moussen, joten päätin kokeilla sitä.

Mousse toimikin loistavasti täytteenä ja se oli täydellistä leikattavaa juustokakkutäytettä, vaikkakaan ehkä juustokakusta ei voitu enää puhua. Reseptin onnistumisen kannalta suosittelen käyttämään juuri samoja aineksia eli Kaslinkin kauravispiä ja Oatlyn turkkilaista jugurttia tai Oatlyn kauratuorejuustoa. Muiden ainesten varmasta toimivuudesta en osaa sanoa. Noilla aineksilla kakusta kuitenkin tuli helposti leikattava.


Kesällä täytyy tehdä vähintään yksi kunnolla mansikkainen kakku, jossa on överisti tuoreita mansikoita. Aika usein kakku on ollut täytekakku, mutta miksei se voisi olla helppo juustokakkukin! Ei tarvitse uunia käyttää ja tämä versio ainakin valmistuu nopeasti, kun pitkiä hyydytysaikoja ei tarvita. Mökkikakku onkin kaikessa hauskuudessaan ihan oma taiteenlajinsa: rajalliset välineet, mutta rajattomasti tuoreita kukkia käden ulottivilla. Mietinkin tätä kakkua koristellessa onko se enemmän kukkakimppu kuin kakku, mutta ei anneta sen haitata, eihän?



Helppo mansikka-moussekakku

18-20 cm irtopohjavuoallinen (tuplaa resepti 24-26 cm vuokaan)

Pohja
8 kaurakeksiä (n. 100 g)*
1 persikka/nektariini (tai n. ½ dl hedelmäsosetta)

Täyte
tuoreita mansikoita
1½ dl Kaslink kauravispiä
2 dl Oatly turkkilaista kaurajugurttia
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä tai 2 tl vaniljasokeria
(1 luomusitruunan raastettu kuori)

koristeluun mansikoita ja syötäviä kukkia esim orvokkeja, lemmikkejä, juhannusruusua


Murskaa keksit ja sekoita niihin soseutettu persikka/nektariini.

Pingota leivinpaperi 18-20 cm irtopohjavuoan pohjalle. Levitä pohjamassa vuoan pohjalle.

Leikkaa muutama mansikka puoliksi ja asettele pohjamassan päälle leikkauspinta vuoan reunoja vasten koko reunan ympäri.

Vatkaa kauravispi kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää sekaan turkkilainen kaurajugurtti ja vanilja (halutessasi sitruunankuoriraaste) ja vispaa vielä sekaisin, että massasta tulee erittäin tiivistä massaa. Yhdistämisen jälkeen vatkaamiseen ei mene 15 sek pidempää.

Levitä täyte vuokaan mansikoiden päälle ja painele nuolijalla tasaiseksi mansikoita vasten, varo kuitenkin liiskaamasta mansikoita. Tarkoituksena on levittää massaa mansikoiden väliinkin. Tasaa lopuksi massan pinta.

Nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi tai pidempään. Massan ei tarvitse hyytyä, mutta se pitää paremmin muotonsa saatuaan oleentua hetken.

Koristele kakku mansikoilla ja kukilla ennen tarjoilua.

*FODMAP-ruokavalioon soveltuvaan kakkuun voi käyttää gluteenittomia kaurakeksejä esim. Semperin gluteenittomia kaurakeksejä. Pohjan nektariinin sijasta voit käyttää  1 rkl margariinia tai soseuttaa pari mansikkaa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget