Kylmät sobanuudelit, tofutempura ja miso-kaalisalaatti

10. heinäkuuta 2021


Kylmät sobanuudelit ja suolainen dippailukastike sopivat hellepäiviin. Kaveriksi sobanuudeleille tein kasvistempuraa ja miso-kaalisalaattia.


Kylmät sobanuudelit ovat ihanaa kesäsyömistä silloin kun on liian kuuma syödä mitään eikä ole ihan nälkäkään. Suolaisen kylmän dippauskastikkeen kanssa kokonaisuus on juuri sitä, mitä kesäpäivän ruualta toivoo. Kaveriksi kylmille sobanuudeleilla voi laittaa mitä tahansa mieleisiä kasviksia, mutta erityisen hyvin oheen sopii kasvistempura, eli rapealla taikinakuorella kuorrutetut ja uppopaistetut kasvikset ja tofu. Japanilainen tempura on ehkä suosikkini uppopaistetuista taikinajutuista, sillä siinä tavoitteena on mahdollisimman ohut ja rapea pinta. Avain hommaan onkin mahdollisimman kylmä taikinamassa.


Japanilaisia kylmiä sobanuudeleita, joita dippaillaan kastikkeeseen kutsutaan zaru sobaksi eli siivilöidyiksi sobanuudeleiksi. Perinteisesti dippauskastikkeessa on eläinperäisiä aineksia, mutta sovelsin reseptistä vapaasti vegaanisen version. 

Kylmien sobanuudelien kanssa tarjottavaksi sopivat erilaiset kylmät ruuat ja ihastuin erityisesti miso-kaalisalaattiin, joka on maukkaan umamista ja tyydyttää omalta osaltaan myös suolanhimoa kuumalla. Kannattaa napata tuo kaalisalaatin ohje ylös oheisruokien repertuaariin!




Kylmät sobanuudelit, tofutempura ja miso-kaalisalaatti

4 annosta


Kylmät sobanuudelit
n. 250 g sobanuudeleita
½ norilevä-arkki

Dippauskastike
1 dl dashia tai vettä (liota kombu-leväpalaa kuumassa vedessä tunti tai pidempään)
3 rkl soijakastiketta
3 rkl riisiviinietikkaa
1 tl sokeria

Tofutempura + kasvistempura
1 pkt/300g kylmäsavutofua
valinnaisia kasviksia esim kevätsipulia, kesäkurpitsaa, paprikaa, retiisiä
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl maissitärkkelystä
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
2 dl jääkylmää vettä (jos käytät vaakaa, voit korvata osan 200g vedestä jääpaloilla painon mukaan)
öljyä uppopaistamiseen

Miso-kaalisalaatti
1 pieni varhaiskaali
½ kurkku
50 g kirsikkatomaatteja
2 rkl seesaminsiemeniä
3 rkl (valkoista)misotahnaa
1½ rkl soijakastiketta
1½ rkl riisiviinietikkaa

Kypsennä sobanuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kun nuudelit ovat kypsiä laita ne kylmään veteen odottamaan. Näin ne eivät takerru toisiinsa.

Valmista dippauskastike. Käytä vettä tai valmista dashiliemi liottamalla kombulevää vedessä. Sekoita dashiin/veteen soijakastike, riisiviinietikka ja sokeri. Tarkista maku ja laimenna tarjoiltaessa vedellä esim 1:1 jos maistuu liian suolaiselta.

Valmista tempura. Kuivaa tofusta enin kosteus pois keittiöpyyhkeeseen. revi tofu rouheiksi paloiksi. Halutessasi valmistele muitakin kasviksia syötävän kokoisiksi paloiksi. Valmista leivitys sekoittamalla vehnäjauhot, maissitärkkelys, leivinjauhe ja sooda keskenään. Lisää sekaan jääkylmää vettä, josta osan voi korvata jääpaloilla 2dl vettä/jääpaloja painaa 200g. Sekoita seos sekaisin juuri ja juuri. 

Uppopaista tempurat. Dippaa tofupaloja tai kasviksia leivityksessä ja laita paistumaan 180 asteiseen öljyyn, paista kunnes saavat kullankeltaisen pinnan. Öljyn kuumuutta voi testata tipalla taikinaa, kun se rupeaa sihisemään tiputtuaan öljyyn, öljy on riittävän kuumaa.

Valmista miso-kaalisalaatti. Leikkaa varhaiskaali ohuiksi siivuiksi. Leikkaa kurkku paloiksi ja puolita tomaatit. Sekoita kaali, kurkut, tomaatit ja seesaminsiemenet keskenään kulhossa. Sekoita misotahna, soijakastike ja riisiviinietikka keskenään tahnaksi ja sekoita seos kasviksiin.

Ennen tarjoilua valuta sobanuudelit hyvin ja ripottele ohueksi leikattu norilevä nuudelien sekaan. Syö nuudelit dippaillen dippauskastikkeeseen ja tarjoile tempuran ja kaalisalaatin kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget