Kesäkurpitsaan rullatut grilliherkkusienet

30. heinäkuuta 2021


Grillatut herkkusienet käärittynä marinoituihin kesäkurpitsasiivuihin on mainio grilliherkku. Sienten täytteen voi tehdä Poppamiehen blue cheese dipistä.


Grillatut herkkusienet on selvä kesän juttu, mutta usein kasvisversioissa jää miettimään mitä niihin sitten oikein laittaisi täytteeksi. Monet kasvipohjaiset juustojutut ja muut sulavat laavaksi lämmössä, joten ne eivät oikein toimi. Täyte vaatii proteiinia hyytyäkseen, joten päätin kokeilla miten pehmeä tofu toimisi tässä hommassa. Nyt vihdoin kun Jalotofun pehmeä tofu on jälleen palannut kauppoihin, voi pehmeää tofua löytää ihan perus marketistakin. 

Pehmeästä tofusta tehty täyte hyytyy grillauksen aikana kuin unelma ja sienet voi kääntää hyvin kesäkurpitsakääreensä kanssa. Maustoin nyt tofun vain yksinkertaisesti Poppamiehen blue cheese dippijauheella, jolloin lopputuloksesta tuli ns. perinteitä kunnioittava sinihomejuustotäytettä mukaileva versio. Dippijauhe peitti mukavasti tofun soijapapuisen ominaismaun ja täytteestä tuli todella maukas.


Usein grilliherkkusienet kääritään eläinperäisiin ainesosiin ennen paistoa, mutta mikseipä samaa käärettä voisi tehdä kasviksistakin. Kotimaista kesäkurpitsaa on nyt saatavilla pilvin pimein, joten siitä saa maukkaan ja kauniin kääreen sienille. Tällöin pitää kuitenkin valkata vain sopivia kesäkurpitsayksilöitä, että ne eivät ole liian höttöisiä. Mitä paksumpi kesäkurpitsa on, sitä nestepitoisempi se on. Tähän tarkoitukseen käyvät siis parhaiten ohuet ja napakat kesäkurpitsat. Eli juuri sellaiset mitä nyt kaupoissa on paljon saatavilla!

Kesäkurpitsoihin tein "kasvispekoni" marinadin. Eli siis saman marinadin mitä voisi käyttää vaikka tofupekonin tai kookoslastupekonin maustamisessa. Pekonia muistuttavaa lopputulosta tästä ei toki saada, mutta marinadista tulee kesäkurpitsaan mukava savuisen suolainen aromi ja lopputulos maistuu oikeasti viimeistellyltä. Tällä ruualla siis pääsi hivenen verran lähemmäksi taas tuttuja grilliruokia ja kiva kun kasvisversioonkin saa samaa rakentelutunnetta kuin eläinperäiseen.


Kesäkurpitsaan rullatut grilliherkkusienet


1-2 ohutta ja pikää kesäkurpitsaa
10 herkkusientä (älä ota isoimpia jättiherkkusieniä 5-6 cm leveät sienet toimivat parhaiten)

Marinadi
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl soijakastiketta
2 tl vaahterasiirappia
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl nestesavua

Täyte
1 pkt/250g pehmeää tofua
1 pss/4 rkl Poppamiehen blue cheese dippijauhetta

lisäksi grillitikkuja


Leikkaa kesäkurpitsasta kuorimaveitsellä ohuita siivuja pitkittäin. Pyri leikkaamaan siivut niin, että niihin jäisi ainakin yksi vihreä reuna, tällöin siivu pysyy paremmin kasassa. Painele kesäkurpitsaviipaleiden ylimääräinen kosteus keittiöliinaan.

Sekoita marinadin ainekset keskenään laakeassa kulhossa/uunivuoassa. Nostele kesäkurpitsasiivut marinadiin ja kääntele niin, että joka puolella siivuja on marinadia. Jätä maustumaan noin 10 minuutiksi.

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja jätä tekeytymään. 

Poista sienistä jalat ja täytä sienet täytemassalla. Valuta kahdesta kesäkurpitsasiivusta ylimääräinen marinadi pois ja kierrä siivut yksi kerrallaan sienen ympärille. Saumakohta on hyvä laittaa sienen päällipuolelle, eli täytteen päälle hieman kohti toista sivua. Seivästä sieni kastellulla grillitikulla niin, että kesäkurpitsasiivut pysyvät hyvin paikoillaan.

Grillaa rullia grllissä ensin kuppi ylöspäin, että täyte jähmettyy, pari minuuttia. Käännä sitten varovasti ja paista toiseltakin puolelta. Käännä sieniä varovasti, ettei kesäkurpitsa jää jumiin paistolevyyn. Paista kunnes sieni on pehmennyt ja kypsynyt kunnolla.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget