Raikas sitruunakakku kirpsakoilla kandeeratuilla sitruunankuorilla siirapissa.
Sitruksiset leivonnaiset ovat yksiä suosikkejani ja tämä oliiviöljy-sitruunakakku onkin ihanan raikas ja helppo leivottava makeannälkään. Sokeriliemessä keitetyt sitruunankuorenpalat olivat minulle uusi tuttavuus valmistaa, mutta ei että kun ne olivat herkullisia! Keittämällä poistetaan ensin pahin kirkeryys sitruunoista, jonka jälkeen niitä kandeerataan sokeriliemessä. Lopputuloksena on makean happamia sitruunan kuoren paloja siirapissa.
Sitruuna-oliiviöljykakku kandeeratulla sitruunankuorella
18 cm irtopohjavuoallinen
Taikina
3 dl vehnäjauhoja (tai sunnuntai gluteeniton jauhoseos)
2 dl ruokosokeria
1½ tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
1 tl omenaviinietikkaa
2 dl valinnaista kasvimaitoa
3 rkl sitruunamehua
1 dl oliiviöljyä
2 tl raastettua sitruunan kuorta
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää niihin loput aineksista ja kääntele taikina sekaisin.
Pingota leivinpaperi 18 cm irtopohjavuoan pohjalle. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa 30-35 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla, jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on kypsä.
Anna jäähtyä hyvin. Tarjoile kakku kandeerattujen sitruunankuorien ja jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Kandeeratut sitruunankuoret
1 ison luomusitruunan kuori
2 dl sokeria
1 dl vettä
Pese sitruuna hyvin. Leikkaa kuori irti terävällä veitsellä. Leikkaa kuoresta alla oleva valkoinen osa mahdollisimman hyvin pois. Kuutioi kuorenpalat.
Keitä kuorenpaloja vedessä muutama minuutti, tämä auttaa poistamaan kitkeryyttä.
Laita kasariin sokeri ja vesi ja lämmitä seosta miedolla lämmöllä. Kun sokeri on liuennut lisää sirtuunankuorenpalat kasariin. Keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Seos saa muuttua siirappiseksi hiljalleen, mutta varo haihduttamasta nestettä liian nopeasti.
Anna jäähtyä ja säilö tiiviissä astiassa jääkaapissa.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!