Mehukkaat pienet kookos-sitrusmunkit

30. huhtikuuta 2015


Pitää nyt tämä pakollinen (mutta ah, niin herkullinen) vappumunkkijulkaisukin laittaa. Halusin kokeilla jotain hieman erilaista näin vappuun, mutta kunnioittaen kuitenkin perinteistä uppopaistettua munkkiperinnettä. Lopputulokseen päätyi sitten kookosta ja sitruksia. Kookosta pulliin päätyi niin maitona kuin hiutaleinakin. Hiutaleet toivat todella hauskan suutuntuman munkkeihin! Lime ja sitruuna tekivät lopputuloksesta hieman raikkaamman ja toivat sitten muita makuja esille.
Aluksi ajattelin, että pysyttelisin lähes terveellisellä linjalla (voiko terveellisyydestä nyt välttämättä puhua uppopaistettujen munkkien kanssa samassa lauseessa) ja käyttää intiaanisokeria pullataikinaa. Suunnitelmani sitten vesittyi siinä vaiheessa kun valmista munkkia maistaessani totesin, että siitä puuttuu makuelämyksenä vielä sokerointi. Joten näiden "terveellisyys" jäikin sitten jokseenkin kaukaiseksi haaveeksi. Mutta ehkä yritän lohduttaa itseäni ajatuksella siitä, että a) en paista munkkeja kovinkaan usein b) nämä ovat sentään hieman terveellisempiä kuin täysin vaaleasta vehnästä tehdyt ja pelkästä valkaistusta sokerista. Mutta terveyshaaveet unohduttuani pystyinkin keskittymään vain munkkien taivaalliseen makuun.
Olin aluksi hieman huolissani munkkien suuresta määrästä, mutta kun perheen kanssa istuimme pöydän ääreen, niin eipäs niitä sitten paljoa jäänytkään. Joten yksi ongelma vähemmän. Superherkullisia munkkeja tosiaan (vaikka itse sanonkin).

Kookos-sitrusmunkit

noin 40 minimunkkia

4 dl     kookosmaitoa
25 g    tuorehiivaa
1½ dl  intiaanisokeria (voi käyttää tavallistakin sokeria)
2 tl      kardemummaa
ripaus suolaa
1½ dl  kookoshiutaleita
1         sitruunan kuori
1         limen kuori
3 dl     vehnäjauhoja
6-8 dl  täysjyvävehnäjauhoja
½ dl    rypsiöljyä

rypsiöljyä paistamiseen
sokeria ja kanelia sokerointiin*

Lämmitä kookosmaito kädenlämpöiseksi kulhossa. Murenna hiiva sekaan ja sekoita. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja kookoshiutaleet ja sekoita. Raasta sitruunasta ja limestä kuori ja lisää taikinaan. Laita 3 dl vehnäjauhoista ja sekoittele vielä käyttämälläsi aparaatilla sekaisin. Lisää täysjyvävehnäjauhoja noin desi kerrallaan ja siirry työstämään taikinaa käsin. Kun taikina on paksumpaa, mutta jää vielä käsiin, lisää öljy ja vaivaa sekaisin. Lisää vielä jauhoja sen verran, että taikinasta tulee sopivan kiinteää, muttei kovaa. Itselläni täysjyväjauhoja taisi mennä noin 7 desin paikkeilla.

Laita taikina lämmöttömään uuniin, jossa valo päällä, leivinliinalla peitettynä ja anna kohota puolisen tuntia. Jaa taikina kohotuksen jälkeen noin pingispallon kokoisiksi palloisi ja nosta valolliseen uuniin kohoamaan vielä noin 15 minuutiksi.

Lämmitä öljyä pienessä kasarissa ja testaa kuumuus pienellä taikinanpalalla. Kun taikina rupeaa "kiehumaan", öljy on tarpeeksi lämmintä. Leikkaa jokainen taikinapala terävällä veitsellä puoliksi (munkeista tulee siis lohkon mallisia) ja laita paistumaan kuumaan öljyyn. Munkkeja voinee paistaa useampaa kerralla, mutta varo ettei öljy jäähdy liikaa tai kuumene liikaa.

Nosta kypsät munkit talouspaperille kuivumaan valuvasta öljystä. Kun munkit ovat kuivaneet, sekoita sokeria ja kanelia muovi/paperipussissa ja laita pari munkkia pussiin ja ravistele. Nosta valmiit munkit kulhoon odottamaan syömistä.


*myös intiaanisokeria voi käyttää munkkien sokerointiin, mutta kokkareet kannattaa tällöin murskata ensin, jotta levittäminen onnistuu. Munkit voi jättää myös kokonaan sokeroimatta vähempisokerista vaihtoehtoa tavoiteltaessa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget