Hamppumaito

15. huhtikuuta 2015


Olin pyöritellyt hampunsiemenpussia kaapissani jo pidempään. En ollut ihan varma, mitä olisin oikein halunnut siitä valmistaa, enkä oikein äkkiseltään keksinytkään mihin voisin niitä käyttää. Syksyllä rupesikin sitten tulemaan vastaan erinäisiä ohjeita, joissa hyödynnettiin hampunsiemeniä ja mielenkiintoni heräsi jälleen. Mielenkiintoisimmalta vaikutti ehkä eräs pähkinä-hamppujuusto, johon olisi käytetty manteleita, cashewpähkinöitä, hampunsiemeniä ja ravintohiivahiutaleita. Minulla ei kuitenkaan ollut ravintohiivahiutaleita käytössä, joten en lähtenyt niitä sitten erikseen ostamaan siemeniäni varten.
Päädyin sitten lopulta testaamaan hamppumaidon valmistusta. Olin jo pitkään halunnut kokeilla jonkin kasvimaidon valmistamista itse, mutta jostain syystä en vain ollut saanut aikaiseksi. Nyt sitten lähdettiin suoraan hieman eksoottisemmasta versiosta liikkeelle ja hampunsiemenet pääsivät käyttöön. Makeutuksena käytin rusinoita, joita sattui olemaan valmiina kaapissa. Netistä kun erinäisiä ohjeita lueskelin, niin rusinat ja taatelit olivat yleisimpiä makeuttimia.
Lopputuloksena olikin sitten luultavasti hyvin onnistunutta hamppumaitoa. Vaikea lähteä arvioimaan, kun en ole teollista hamppumaitoa vielä koskaan maistanut, mutta tästä kotitekoisesta hamppumaidosta kuitenkin pidin. Suodatin maitoni hyvin tiheäsilmäisen siivilän läpi ja valmiin tuotteen rakenne muistutti pitkälti lehmänmaitoa, joskin hieman tarttuvampaa kuin lehmänmaito, kuten kuvastakin saattaa nähdä. Siivilään jääneen hamppurouheen voinee sittemmin käyttää vaikka puuron seassa.
Kannattava kokeiluni kuitenkin oli. Tämä hamppumaito päätyikin sitten erääseen ruokaan, josta varmaankin ensikerralla sitten hieman enemmän tietoa.

Hamppumaito

2 dl

½ dl   kuorellisia hampunsiemeniä
1½ dl vettä

Makeutus
1 rkl rusinoita (tai taateli)
½ dl vettä

Laita hampunsiemenet likoamaan veteen. Laita myös makeutuksen rusinat likoamaan omaan astiaansa. Anna molempien liota useamman tunnin, mielellään yön yli. 
Ota rusinoiden liotusneste talteen, rusinoita ei tarvita.
Siivilöi ja huuhtele liotetut hampunsiemenet. Lisää siemenet tehosekoittimeen ja surauta hienoksi. Lisää ensin rusinoiden liotusneste ja aja hetki. Lisää sitten vesi ja surauta vielä toinen hetki. Hampunsiementen pitäisi olla pienenä rouheena tässä vaiheessa.
Siivilöi neste hyvin tiheäsilmäisellä siivilällä tai harsokankaalla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget