Mozzarellanyytit jalapenolla tai ilman

7. elokuuta 2015


Kesäkurpitsalla ryyditetystä rahkataikinasta valmistetut täytetyt nyytit ovat kätevää sormin syötävää tarjottavaa vieraille ja niitä voi ottaa vaikka mukaan piknikille.


Kasvisten piilottamista ruokaan osa x^2+3y. Mietin usein, miksi kasvisten käyttäminen ruuassa tuntuu oleman monille suuri ongelma. Joko kasviksia ei vain ole opittu syömään, eli ei tiedetä miten niitä tulisi valmistaa tai sitten näennäisesti ei pidetä kasviksista... Suurin osa makukysymyksistä on mielestäni kuitenkin pitkälti opittavia. Monet tuntemattomalta maistuvat asiat vain sattuvat maistumaan aluksi epämiellyttävältä tai oudolta, mutta kun pari kertaa maistaa, alkaa jo makuun tottua. Näin on käynyt itselläni ainakin monissa ruuissa, joista nykyään pidän todella paljon. Yksi hyvä esimerkki on nori-levä, jota käytetään maki-susheissa tai ananas suolaisissa ruuissa. Toki kaikesta ei voi, eikä tarvitsekaan pitää, mutta kasvikset ovat kuitenkin olennainen osa ruokavaliota, tai ainakin pitäisi olla. Pienellä vaivalla kasviksia pystyy kuitenkin piilottamaankin ruokiin niin, ettei niiden olemassaoloa oikeastaan edes huomaa. Niin kävi näissä nyyteissä, joita valmistin.

Halusin valmistaa jotain kätevää vieraille tarjottavaa ruokaa ja minulla sattui olemaan jemmassa juustokierteiden ohje. Lähdin sitten tekemään taikinaa, mutta kappas, ei ollut sitä eikä tätä eikä tuota, mitä taikinaan tarvittiin. Näinpä sitten laitoin porkkanan sijasta taikinaan raastettua kesäkurpitsaa, kermaviilin tilalla rahkaa. Nykyäänhän rahkaa saa Alprolta myös soijapohjaisena, joten sitä on hyvä käyttää. Lopulta huomasinkin, että hupsista, lopputuloksena minulla olikin nyyttejä, eikä sarvia. Emme kuitenkaan tulleet siitä surulliseksi vaan pikemminkin iloiseksi. Nyyttien sisään oli hauskaa piilottaa juustoa ja jalapenoja. En perusta kovin paljoa mausteisesta ruuasta, mutta jalapenot sopivat loistavasti näiden nyyttien sisälle.

Mozzarellanyytit

16 nyyttiä

Taikina
100 g  kesäkurpitsaa
3½ dl  täysjyvävehnäjauhoja
200 g  (soija)rahkaa
20 g    tummansinistä Keijua
2 tl      leivinjauhetta
ripaus yrttisuolaa

Täyte
125 g Violifen mozzarellaa
säilöttyjä jalapenoja

jauhoja käsittelyyn
unikonsiemeniä koristeluun

Valmista taikina ensin. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Sekoita siihen loput taikinan ainekset ja nypi sekaisin. Muodosta taikinasta pallo ja jaa se kahteen osaan. Ota toinen puolisko leivinlaudalle/tasolle ja kaulitse noin sentin pakuiseksi levyksi. Leikkaa levy kahdeksaan saman kokoiseen osaan. Levitä levylle jauhoja ja nosta pala kerrallaan kämmenelle ja levitä painele reilun kämmenen kokoiseksi tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen. Nostele palat uunipannulle leivinpaperille.
Toista sama taikinan toisellekin puoliskalle.
Revi mozzarellapallo tasan jokaiselle taikinalevylle ja laita halutessasi yksi jalapenopala sen päälle. Nosta taikinalevyjen reunat ylös ja muotoile paloista nyyttejä. Ripottele unikonsiemeniä päälle.
Paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes nyytit saavat hieman väriä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget