Terveelliset pinaattimuffinssit aamupalalle

31. elokuuta 2015


Nämä yksinkertaiset vegaaniset ja gluteenittomat pinaattimuffinssit valmistuvat kiireessäkin. Muffinssit on ryyditetty siemenillä ja pinaatilla, joten lopputulos sopii mainiosti aamupalalle tai välipalaksi.


Näin viikon jälleen alkaessa onkin hyvä aika miettiä tulevan viikon ruokaostoksia ja ruokalistaa. Aamupalaa syödään toivon mukaan aamuisin, joten aamupalaideat ovat usein hakusessa. Syyllistyn (vai onko se oikeastaan syyllistymistä?) siihen, että syön suunnilleen joka aamu samanlaisen aamupalan. Tai sanottakoon hyvin samanlaisen. Perus aamupalaani kuuluu veteen keitetty kaurapuuro pellavansiemen rouheella, johon sitten lisäilen saatavuuden mukaan asioita kuten jugurttia, siemeniä, leseitä, marjoja, hedelmiä, soseita.... Tavallisin versio on varmaankin leseet ja jugurtit. Nyt kesän aikana on ollut mukavaa, kun saatavilla on tuoreita marjoja, ja ne ovatkin päätyneet aika ahkerasti puurolautaselleni. Nyt marjasadon hiivuttua pitäisi ruveta kehittelemään jälleen uusia ideoita puurolautaselle, että saisi hieman vaihtelua ja ravintoarvoja. Välillä saatan jopa innostua tekemään smoothien aamupalalle, mutta silloin valmistan smoothieni jo illalla, ettei aamulla mene "turhaa" aikaa sen tekemiseen. Olen nimittäin varsin tarkka-aikatauluinen arkiaamuisin ja hoidan aamurutiini siinä noin puolessa tunnissa kunnes lähden. Aamulla ei siis saa mennä ihan hirveästi aikaa ruuanlaittoon.
Näinpä siis päästään siihen, että joskus on ihan mukavaa poiketa rutiineista ja tehdä jotain ihan erilaista aamupalalle. Nämä pinaattimuffinssit olisivat loistava vaihtoehto aamupalalle tai välipalalle tai mihinkä vain oikeastaan. Innostuin tekemään todella pinaattisia muffinsseja lähinnä sen takia, että olen hieman kyllästynyt tämän hetkisiin muffinssi/piirakka resepteihin. Käytännössä kaikissa resepteissä, joissa on jokin kasvis-etuliite käytetään hävyttömän vähän itse nimikkotuotetta. Naurettavinta on kun 12 kappaleen _pinaatti_muffinssi-ohjeessa on 50 grammaa tuoretta pinaattia... En ymmärrä miten ruoat ansaitsevat tällöin etuliitteeksi nimikkeen, kun se ei edes sisällä sitä mitä kerrotaan. Tämä sopii varmaan varsin hyvin juuri meneillään olevaan ketsuppikeskusteluun tai muutama vuosi sitten käytyyn kanannahkapullakeskusteluun. Onhan se totta, että mielikuvilla luodaan paljon, mutta näiden kasvistuotteiden kanssa mielestäni mielikuva on varsin irvokas. Kaupataan muka terveellistä tuotetta, joka ei oikeastaan sitten olekaan terveellinen? Sama pätee varmaan aamupalamuffinsseihin aka. sokerillakuorrutettuihin-näennäisesti-terveellisiin-ehkä-kaurahiutaleita-ja-rusinoita-sisältäviin-muffinsseihin.
Mutta etten provosoi itseäni sen enenpää tällä aiheella, joten tässä on teille oikeasti pinaattiset, oikeasti terveelliset ja vatsaa täyttävät muffinssit, joista tulee hyvä mieli. Tai ehkä paha... ainakin itselläni tuli kun huomasin syöväni viimeistä. Joten jos nyt sitten lohdutamme itseämme vielä seuraavallakin pannullisella ja sitten podetaan huonoa omaatuntoa, kun terveellistä asiaa tulikin syötyä liikaa ja sitten onkin paha olo liian täydestä vatsasta. 


Nämä aamupalallekin sopivat vihreät pinaattimuffinssit onnistuivat mielestäni hyvin. Väristä tuli ihanan vihreä ja herkullisen näköinen. Taikinassa on käytetty kaurahiutaleita ja siemeniä, joten melkein voisi kuvitella syövänsä pinaatilla maustettua puuroa kiinteässä muodossa! Muffinssien rakenne on aika pehmeä, kuten haukkauskuvasta näkee. Ne pysyivät kuitenkin hyvin kasassa eivätkä murentuneet syödessä. Maku oli ylipäätään pehmeä ja aika mieto, joten mitään erityistä makuyllätystä näiden kanssa ei pitäisi tulla, vaikka ainesosaluettelosta voisi toista ajatellakin. Mieleeni tuli jostain syystä hieman pinaattilätyt, mutta pinaattiahan näissä on rutkasti enemmän.

Pinaattiset aamupalamuffinssit

12 muffinssia

300 g   tuoretta pinaattia (tai pussillinen pakastepinaattia)
½ pkt  silken/pehmeää tofua (n. 150 g)
2 dl     mantelimaitoa
4 dl     kaurahiutaleita
1 dl     siemeniä (auringonkukka, kurpitsa, pinja...)
½ dl    pellavansiemenrouhetta
1 dl     öljyä
1 tl      leivinjauhetta
½ tl     yrttisuolaa
½ tl     chilijauhetta
ripaus mustapippuria

päälle unikonsiemeniä

Pilko pinaatti silpuksi, ryöppää tarvittaessa tai kypsennä pannussa. Muussaa tofu ja lisää pinaattisilppu sekaan. Lisää loputkin taikinan aineksista ja sekoita hyvin.
Lusikoi taikinaa muffinssivuokiin/muffinssipellille n. 2 kukkura-ruokalusikallista per vuoka. Ripottele unikonsiemenet päälle.
Paista 175 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget