Satokauden kasviswokki

23. elokuuta 2015


Tuoreet kesäkasvikset voi käyttää wokkiin. Etenkin pienikokoiset porkkanamaan harvennusporkkanat sopivat mainiosti wokkiin ja porkkanoiden naatitkin voi hyödyntää ruoan ainesosana.


Viikonloppu lähelee loppuaan, mutta yllättävää kyllä, minulla vapaa ei kuitenkaan lopu. Luvassa on kesätöiden jälkeen ansaittu(?) viikon loma. Kyllähän tämä vaihteeksi on ihan mukavaa, kun toukokuusta lähtien on jaksanut puurtaa. Toisaalta töissä on ollut niin mukavaa, että osaltaan ehkä harmi olla poissa mukavasta työympäristöstä.
Emme kuitenkaan tule surulliseksi päättyvästä viikonlopusta, vaan tulevaan viikkoon mennään uudella tarmolla. Sunnuntaita voisi olla kuitenkin hyvä juhlistaa vaikka kesäisellä kasviswokilla. Käytin tähän porkkanamaamme harvennusporkkanoita, jotka olivat jo varsin hyvän kokoisia. Kuten aiemmin mainostikin, olen istuttanut tänävuonna perinteisiä oransseja, keltaisia ja violettela porkkanoita. Violetteihin porkkanoihin muodostuu pigmentti paikoitellen, ja sitten kun kasvu etenee tarpeeksi, koko porkkana on violetti. Kuten alla olevista kuvista näkee, osa violeteista porkkanoista on laikullisia. Violettien porkkanoiden sisältö on kuitenkin ihan tavallisen oranssi, että pigmentti on vain pinnassa. Niistä saa siis mukavan näyttävän näköisiä ruokaan. Maussa en ole huomannut kovin suurta eroa tavalliseen oranssiin porkkanaan nähden.
Kasvimaallani tosiaan porkkanat ja punajuuret alkavat olla hyvällä mallilla. Spagettikurpitsan tällähetkellä ainoa kurpitsa on tällähetkellä kutakuinkin viinirypäleen kokoinen, mutta toivon sen ottavan pienen kasvuspurtin, onneksi nyt on lämmintä. Olen erityisen ylpeä tänä vuonna istuttamistani härkäpavuista. Ne ovat nyt viimeisen kuukauden aikana ottaneet kunnon spurtin, ja kasvattaneet uusia palkoja. Harmi kyllä palkoja on tulossa vain noin kymmenkunta, mutta niiden koko on varsin mykistävä. Suurin on tällähetkellä haarukan mittainen ja voisi olla jopa valmis poimittavaksi. Saas nähdä mitä tulen niistä kehittämään, täytyy harkita tarkasti, kun tarjonta on niin pieni.


Tällainen wokki valmistuu nopeasti ja on sopivan kevyttä lämpimilläkin keleillä. Urtekramin täysjyvänuudelit ovat osoittautuneet varsin hyviksi ja niiden rakenne on juuri sopiva, toisinkuin monissa täysjyvänuudeleissa, jotka hajoavat turhan helposti. Tuoreet kasvikset ovat niin mehukkaita, että ne eivät seuralaisekseen paljoakaan mausteita kaipaa, joten kannattaa maistaa ennenkuin lisää liikaa mausteita. 

Satokauden kasviswokki

4 annosta

2        levyä täysjyvänuudeleita (n. 100 g, Urtekram)
1        isohko varsisipuli
1        valkosipulinkynsi
15      mini(harvennus)porkkanaa (tai 2 normaalikokoista kesäporkkanaa)
1        iso nauris
1        kourallinen porkkanannaatteja
3 rkl  seesaminsiemeniä
2 tl    soijaa
1/4 tl cayennepippuria

öljyä paistamiseen
koristeluun porkkanannaatteja

Kypsennä nuudelit erillisessä kattilassa.
Pilko varsisipuli pieneksi. Kuori ja pilko valkosipuli. Kuullota varsisipulin valkoinen osa ja valkosipulit syvässä paistinpannussa. Pese porkkanat ja nauris ja kuori tarvittaessa. Paloittele porkkanat ja leikkaa nauriksesta ohuita suikaleita. Lisää sipulien sekaan ja anna kypsyä pari minuuttia, lisää tarvittaessa pannulle tilkka vettä ja anna haihtua.
Lisää kypsät nuudelit kasvisten kanssa pannulle ja sekoita. Revi sekaan pestyt porkkanannaarit ja lisää seesaminsiemenet. Mausta ja sekoita hyvin.
Tarjoile lämpimänä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget