Kurpitsatiikerikakku

13. marraskuuta 2015


Perinteinen tiikerikakku mehevässä kurpitsaisessa muodossa sopii mainiosti niin kahvipöytään kuin juhlallisempaankin tilaisuuteen. Tästä kakusta tulee myös näennäisesti terveellinen, joten sitä voi huoletta syödä palan jos toisenkin.


Ihanaa perjantaita!
Tämä viikko onkin ollut todella mukava, tekemistä on riittänyt juuri sopivissa määrin, mutta kuitenkin ollut tarpeeksi. Ja nyt viikonloppuna järjestetäänkin Suomen kädentaitomessut Tampereella, jonne ehdottomasti olenkin menossa jo tänään. Toivotaan, että sieltä löytyy kaikkea mukavaa, vaikka yleensä tilanne ollutkin päinvastoin. Mutta koska tämä viikko on ollut niin mukava, niin jaan tämän todella mukavan kuivakakun ohjeen kanssanne. Tämä kakku ei toisaalta ole kuivaa nähnytkään, mutta puhuttakoon siitä nyt vain tavankin takia. 
Kuivakakut eivät ole olleet mieleeni hirväesti jouluista hedelmäkakkua lukuunottamatta. Tiikerikakku on ollut ehkä yksi sellainen ihan ok kuivakakku, jota on joskus voinut syödä, mutta ei nyt mitään superherkkua. Kuivakakut ovat vain niin ikävän... noh, kuivia. Ne murenevat pöydälle, lautaselle ja syliin ja jos vielä sattuu syömään epärytmissä, niin onnistuu vielä vetämään kaikki mupenot vääräänkurkkuun ja siinä sitä sitten riittääkin yskimistä. Toisinsanoen märkäkakut ovat parempia. Nojaa, en ole mikään täytekakkufanikaan. Siksi tässä onkin nyt tämä tiikerimärkäkuivakkakku. Eli sama vanha kakku, mutta ei kuitenkaan mitään sinnepäinkään, kokeile ja ylläty. Onko sinulla huonoja kokemuksia kuivakakuista?


Ideana oli tehdä kuivakakusta kostea ja kosteuttahan saadaan kakkuun sillä, että siihen lisätään jotain, joka säilyttää kosteuden. Ja koska sesongin mukaan vielä ruokaa voidaan laittaa edullisilla kustannuksilla, niin tiikerikakkuuni päätyi jotain oranssia, ei pidä suinkaan unohtaa tämän kakun luontaista turkinväriä, eli kurpitsaa. Kurpitsasta tuli kakkuun hauska kellertävän oranssi väri, tämäkin toki riippuu yksilöstä ja lajikkeesta mitä kakkuun käyttää, sillä kurpitsojen hedelmänlihat, vai onko kurpitsassa hedelmälihaa... Jokatapauksessa, värit vaihtelevat. Minulla oli käytössä ihan kotimainen komea parin kilon yksilö, oli kyllä melkoinen saalis kaupassa metsästämässä ollessani. Osa kurpitsasta päätyi tähän kakkuun, osa smoothieen, osa aamupalapuuroon ja osa sosekeittoon. Mukavaa raaka-aineen hyödyntämistä. 
Mutta niin, kurpitsa toimi kakussa siis kosteuden säilyttäjänä ja samalla hyvänä makeuttimena. Kakun rakenne oli paistettuna hyvin kuivakakkua muistuttava, hieman mureneva, mutta pysyi mainiosti kasassa. Kakku pysyi kuitenkin kostutetunoloisen pehmeänä useamman päivää. Tein testin ja jätin palan jääkaappiin ihan vain sellaisenaan tönöttämään lautaselle, ja seuraavanakin päivänä se oli keskeltä kostean pehmeä. Reunat olivat tottakai hieman kuivahtaneet, mutta sillä hetkellä ne muistuttivat enemmän normaalia kuivakakkua ja sisus yhä samaa mitä vastavalmistettunakin. Tämä kakku säilyy siis todella hyvin ja jos haluaa säilyttää mehevyyden kauttaaltaan, kannattaa säilytyksen ajaksi kakulle laittaa kupu tai muu peite.


Jos siis pidät kuivakakuista ja tiikerikakku lukeutuu suosikkeihisi, niin tämä on loistavaa vaihtelua perinteiseen tiikerikakkuun. Jos haluat hieman terveellisempää ja kevyempää tarjoiltavaa kahvipöytään tai omaan iltaan, niin tämä on silloinkin loistava vaihtoehto. Jos sokerihammastasi kolottaa ja tekisi mieli jotain todella herkullista, niin tämä voi ehkä, tosin pienemmällä todennäköisyydellä, olla vaihtoehto. Mutta makeutta tässä kakussa ei ole kovin paljoa. Jos makeutta kaipaa lisää, niin vaahterasiirappia voi taikinaan laittaa enemmänkin, mutta itse pidin kakusta tällaisenaan. Makea tummasuklaakuorrute kuitenkin toi mukavaa pehmeyttä taikinalle ja tasapainotti kokonaisuutta.

Kurpitsatiikerikakku

noin 10 annosta

Taikina
3 kananmunaa
½ dl vaahterasiirappia
200 g kurpitsasosetta (noin 3 dl)
3 dl täysjyväspelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl maitoa
½ tl maustesekoitusta, jossa kanelia, neilikkaa, inkiväärijauhetta ja maustepippuria
½ dl kaakaojauhetta

Kuorrute
50 g tummaa suklaata
1 rkl maitoa
1 rkl voita

rasvaa ja korppujauhoja vuoan korppujauhottamiseen

Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää keltuaisiin vaahterasiirappi ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää kurpitsasose ja sekoita. Lisää jauhot ja leivinjauhe ja kääntele sekaisin, älä sekoita liikaa. Lisää maito, sen pitäisi tehdä taikinasta paksua, mutta valuvaa. Jaa taikina kahteen osaan ja lisää toiseen maustesekoitus ja toiseen kaakaojauhe. Lisää myös puolet ja puolet valkuaisvaahdosta eri taikinoihin. Kääntele eri taikinat sekaisin, älä ylisekoita. Taikinat ovat tässä vaiheessa varsin viskoosisia, mutta valuvia.
Korppujauhota noin litran vetoinen kuivakakkuvuoka. Laita 1/3 vaaleasta taikinasta vuoan pohjalle, sen päälle kaikki ruskea taikina ja lopuksi vielä loput vaaleasta. Painele nuolijalla tai lusikalla tainaan syvälle pari kertaa, että kuvioita muodostuisi.

Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes hammastikku tulee taikinattomana ulos. Anna kakun jäähtyä vuoassa hetki ennen kumoamista.

Sulata suklaa. Lisää siihen maito ja voi ja sekoita, sen tulisi olla valuvaa kastikemaista. Anna kuorrutteen jäähtyä sen verran, että sitä pystyy pursottamaan nätisti. Koristele kakku suklaakuorrutteella. Säilytä kakkua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Jotakuta vähän suututti kun kuvauksessa kesti niin kauan

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget