Vegaaninen pinaatti-tofu pizza kauramozzarella + kustannusarvio

1. marraskuuta 2015


Pizzaa hieman erilaisella lähestymistavalla vihreällä pohjalla. Resepti on vegaaninen ja gluteeniton. Vihreä pohja syntyy basilikan, pinaatin ja tofun yhdistelmästä ja koska se on itsessään niin maukas, ei täytteillä kannata liiaksi mässäillä, siksi siis muutama tuore laadukas täyte toimii parhaiten. Juustoa korvaa kaurakermasta valmistettu mozzarellaksi naamioitu tekele. 


Marraskuuta mennään. Ei välttämättä säästä uskoisi, että nyt olisi jo marraskuu, ensilumesta ei tietoakaan ja ulkolämpömittarikin näyttää tällähetkellä +10 astetta. Vielä on kuitenkin toivoa saada se lumi maahan! Pyhäinpäivää edeltävänä perjantaina keli oli kuitenkin todella jännittävä täällä. Ulkona oli koko päivän sumua ja puut olivat kuurassa, jotenkin jännittävän aavemainen tunnelma. Noh, ehkä juuri sopiva halloweenia ajatellen. Omalta osaltani tämä pelottelujuhla sujui lähinnä kotioloissa rauhallisissa ja ruuanlaitollisissa merkeissä. Valmistin nimittäin tätä pizzaa päivälliseksi. Onhan se ihan hauska edes hieman tehdä jotain jännittävän erilaista vaihteeksi.
Idea vihreään pizzapohjaan tuli viimeaikoina useammassa paikkaa pyörineestä punaisen punajuuripizzapohjan kautta. Miksipä väri ei voisi olla pizzassa suoraan pohjassa, eikä aina vain täytteissä. Usein pizzoissa mielestäni pohja on vain perustaikinan makuinen ja reunoilta hieman kuiva, joten en siitä kovin perusta. Nyt sitten kuitenkin tein pohjanvihaajien unelmapizzan, jossa ei lainkaan harmita syödä pelkkää pizzapohjaakaan. Samalla saatiin aikaan pizza joka ei ole vain hyvän makuinen vaan myös hienon näköinenkin.


Tein hieman empiiristä tutkimusta ja kyselin hieman pizza-ajatusmaailmasta ihmisiltä eli mitä täytteitä pizzaan kuuluu. Kuten arvata saattaa, juusto ja tomaattikastike kuuluivat käytännössä jokaiseen vastaukseen. Onhan se nyt selvää, että pizzassa on runsas tomaattikastike ja paljon sulaa juustoa? Useimmiten vastauksissa oli nämä perinteiset kinkut, ananakset ja salamit. Joskus tuntuu hieman hassulta, että pizzoissa käytetään paljon säilykkeitä ja ns. pitkälle jalostettuja tuotteita. Jos miettii jotain kinkkusuikaleitakin, niin siitä on se todellinen liha varsin kaukana ja lihapitoisuuskaan ei nyt useimmiten päätä huimaa. Eli siis miksi tämä jumalallisena pidetty ruoka, pizza, valmistetaan säilykkeistä ja prosessoiduista raaka-aineista, sen sijaan, että siihen käytettäisiin oikeasti tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita? Sitä en oikein ymmärrä. Se on toki totta, että suomessa ei kovin montaa ananaspuskaa kasva tai talvisin tuoreita vihanneksia on vaikeampaa saada, mutta ei nyt kuitenkaan NIIN vaikeaa. Toisinsanoen, tästälähin lupaan pizzaa syödessäni suosimaan tuoreita raaka-aineita. Näin pizzakin maistuu paremmalta. Tuoreet raaka-aineet pystyy myös hommaamaan suhteellisen edullisesti etenkin kausituotteita suosiessa.

Jokunen aika sitten oli lehtijuttua siitä, että pizza valmistettiin kolmella eurolla, ja kyseinen arvio vaikutti hieman hassulta mielestäni, sillä monet tuotteet oli arvioitu kenties alakanttiin. Mutta jos siis mietitään, paljonko tämä pizzaohje maksoi minulle, tästä riittää käytännössä neljälle ihmiselle perus ruoka-annos. 
Pohjan raaka-aineet (hinnat muistini varassa arvioita, koska kuittia en säästänyt): pinaattirasia 1,8e, 1/4 basilikaruukusta 50 snt, pehmeä tofu 1,8e, 100 g kaurahiutaleita 15 snt, 130 g gramjauhoja 70 snt. Loput aineksista painavatkin niin vähä, että niiden kustannuksia on vaikea arvioida ja minultakin ne löytyivät suoraan kaapista, mutta heitettäköön nyt noin 1e kustannusarvioksi. Eli pohjan kustannukset yhteensä noin 6 euroa.
Täytteiden raaka-aineet: sipuli 10 snt, 3 herkkusientä 30 snt, kotimaiset kirsikkatomaatit 1,5e, kauramozzarella noin 2 e. Eli kokonaisuudessaan noin 4 euroa.
Tämä pizzaohje maksaa siis kokonaisuudessaan noin 10 euroa, ja jos mausteita tai öljyjä joutuu kaappiin ostamaan, niin sanottakoon vielä että 15 euroa. Eli vajaa 4 euroa per henkilö. Toisinsanoen, pystyt saamaan neljällä eurolla hyvin täyspainoisen ja terveellisen pizzan, joka sopii erityisruokavalioihin. Kukin voi tahollaan päättää miten kirpeältä tällainen hinta tuntuu, mutta omasta mielestäni ei lainkaan pahalta. Toki se on totta, että säilykkeillä ja valkoisella vehnäpohjalla pizzan hinta olisi varsin mitätön, mutta se onkin sitten jo täysin toinen tarina.


Tämä superherkullinen ja superterveellinen pizza pinaattipohjalla on loppujenlopuksi helppo toteuttaa. Pohjan pystyy surauttamaan kasaan vaikka tehosekoittimessa, jos sellaisen omistaa. Tai jos ei omista, kuten minä en, niin valmistaa sen useammassa osassa. Vaikein vaihe tässä ehkä oli kauramozzarellan valmistus, mutta sekin vaati vain hieman sekoitustaitoja ja kärsivällisyyttä maustamisessa. Pohja ei maistu mitenkään erityisen pistävästi pinaatilta (paitsi kun taikina oli raakaa), joten jos osaa kuvitella miltä pinaattilätyt maistuvat, pääsee aika lähelle. Kauramozzarella saa maistua keittelyvaiheessa aika makealta, mutta uunin jälkeen senkin maku tasaantuu mukavasti. Täytteitäkin voi toki vaihdella oman maun mukaisesti, mutta mielestäni nämä täytteet sopivat hyvin keskenään.

Pinaatti-tofu pizza kauramozzarellalla

4 annosta

Kauramozzarella
2 dl kaurakermaa
2 rkl gram- eli kikhernejauhoja
1 rkl ravintohiivahiutaleita
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl yrttisuolaa
1/4 tl savupaprikajauhetta
ripaus valkopippuria
2 tl sitruunamehua

Pohja
70 g tuoretta pinaattia (rasiallinen)
1 kourallinen tuoretta basilikaa
300 g pehmeää tofua
2½ dl kaurahiutaleita
2½ dl kikhernejauhoja
1 rkl pellavansiemenrouhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä

Täytteet
1 sipuli
3 tuoretta herkkusientä
150 g kirsikkatomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria

Valmista ensin kauramozzarella. Laita kaurakerma kasariin ja kuumenna kiehuvaksi. Sirottele kikhernejauho kiehuvan kerman sekaan kokoajan sekoittaen. Seoksesta tulisi tulla tahnamaista. Anna seoksen olla miedolla lämmöllä. Lisää ravintohiivahiutaleet ja mausteet, sekoita hyvin. Lisää viimeisenä sitruunamehu hitaasti ja sekoita kokoajan, ettei seos juoksetu. Maista ja lisää tarvittaessa joitain mausteita. Jätä seos jäähtymään.

Valmista pohja surauttamalla pinaatti, basilika, tofu ja kaurahiutaleet tasaiseksi tahnaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kikhernejauhot siivilän kautta paakkuuntumisen estämiseksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.
Kuori ja puolita sipuli pituussuunnassa, leikkaa siitä paperinohuita puolikuita. Viipaloi herkkusienet ja puolita kirsikkatomaatit.

Levitä puolet taikinasta leivinpaperoidulle uunipannulle haluamaasi muotoon, itse tein kaksi soikeaa pizzaa. Tasaa taikina joka kohtasta yhtä paksuksi, noin puolen sentin paksuiseksi. Pirskota taikinan päälle 1 rkl oliiviöljyä ja levitä tarvittaessa kallistamalla uunipannua. Sirota mustapippuria öljyn päälle. Lusikoi puolet kauramozzarellasta nokareiksi taikinan päälle ja levitä tasaiseksi lusikalla. Laita ohuet sipulisiivut mozzarellan päälle. Asettele sienet ja kirsikkatomaatit päällimmäiseksi. Tee sama toiselle puolelle pohjataikinasta.
Paista pizzoja 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes sienet pehmenevät ja mozzarella saa väriä. Tarjoile basilikan kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget