Kareeraisu tofulla eli tofucurry riisillä japanilaisittain

17. marraskuuta 2015


Kareeraisu on helppo valmistaa valmiista curryaineksista. Lisätä tarvitsee vain haluamasi tuoreet kasvikset ja tofu. Helppo tie japanilaiseen makumaailmaan.


Mukavaa tiistaita.
Flunssakausi näyttää tekevän kovasti tuloaan ja tuntuu, että suunnilleen joka toinen vastaantuleva ihminen pärskii tai niiskuttaa. Luulin onnistuneeni flunssan välttelyssä, mutta nyt sellainen pahasti meinaa tehdä tuloaan, niinpä siis pitää ottaa kovat ruokavaliolliset otteet käyttöön. Paljon vitamiineja ja muita flunssaa enemmän tai vähemmän näennäisesti karkottavia ainesosia. Harkitsen kovasti meneväni nukkumaan valkosipulinkynnet nenänsieraimissa, saas nähdä, tuleeko siitä apua. Koska flunssaisena aikana makuaisti on turruksissa ja tuntuu, että nenäkin on niin tukossa ettei haistakaan mitään niin mausteiset ruuat ovat mukavia kokemuksia. Maistaa kerrankin jotain ja nenä aukeaa sopivasti, eikä sitten hetkeen tarvitsekaan niiskutella. Valitettavasti apu on vain lyhytaikainen, mutta apu se on sekin.

Näinpä siis flunssatehokuurini valkosipulin lisäksi piilee mausteisissa ruuissa. Tämä lähes itsestään valmistuva kareeraisu on siitä loistava esimerkki. Tulisuutta on juuri sen verran, kuin paketinkyljessä lukee: mild, medium tai hot. Eli kyseessä siis japanilaisen perheenäidin tai -isän keittotaitojen puutteen pelastaja, valmis currykastikeaines. Kareeraisu on japanissa hyvin tavallinen suomalaisen makaronimössön kaltainen ruoka, jota suunnilleen jokainen osaa valmistaa. Perinteisesti se tehdään jauhelihasta, eikä tofusta, kuten tässä reseptissä. Kareeraisusta tehdään usein lapsillekin (tai lapsenmielisille) jännittäviä annoksia erilaisten muodostelmien yhteydessä, kuten alla tekemäni "kanava". Näitä kastikeaineksia myydään Suomessa useimmissa aasialaisia elintarvikkeita myyvissä liikkeissä. Currykastikeaineksissa maku ja tulisuusvaihtoehtoja on useita. Suomesta löytyy vegaanisena ainakin Golden Curryn kuutiot, kannattaa tarkistaa ainesosaluettelo ensin.

Currykastikeainekset toimivat liemikuutionomaisesti: kastikeainesjättiliemikuutio lisätään vain veteen, jossa on halutut kasvikset ja liuotetaan kastikkeeksi. Yksinkertaista. Ei tarvitse kuin tuijottaa, kun liemikuutio tekee työn puolestasi. Kastikeainesten jättiliemikuutiot tuntuvat todella suurilta perinteiseen liemikuutioon tottuneena, ne ovat keskimäärin 10 cm pitkiä pötköjä, mutta kaikki tulee käyttää noin neljän hengen kastikkeeseen. Toki jos pitää lievemmästä kastikkeesta, vettä voi lisätä ja kastiketta jatkaa, mutta silloin maku kärsii. Mielestäni tofu sopii loistavasti kareeraisun proteiininlähteeksi, mutta perinteiset pavutkaan eivät ole poissuljettu vaihtoehto. Kun tofua käyttää kareeraisuun, sen voi lisätä kastikkeeseen sellaisenaan kuutioituna, mutta mielestäni paremman lopputuloksen saa, kun kuutiot paistaa rapsakoiksi ensin. Paistettuna kuutiot pysyvät myös hieman paremmin kasassa kastikkeessa ja lopputulos on esteettisempi.


Kareeraisu on helppo ja yksinkertainen ruoka valmistaa. Valmiita kastikeainesvärkkejä on monia eri makuvaihtoehtoja, joista selviää maistamalla oma suosikki. Golden Curryn kuutiot ovat mielestäni olleet hyviä, tosin mild on ihan riittävä tulisuus omille makunystyröilleni. Jos ei kovin tulisesta kastikkeesta pidä, kannattaa ensikertaa maistavana kokeilla meidommasta päästä. Kasviksina voi käyttää käytännössä mitä tahansa, mutta hyvin koossa pysyvät kasvikset toimivat parhaiten ja kastikkeesta tulee samalla nätin näköinen.

Kareeraisu カレーライス tofulla

4 annosta

250 g kiinteää maustamatonta tofua
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2 perunaa
½ punainen paprika
100 g herneitä
6-7 dl vettä
1 levyllinen/paketillinen currykastikeaineksia (määrä riippuu merkistä, lue lisää yläpuolelta)
2 rkl seesaminsiemeniä

noin ½ dl kuivaa riisiä per ruokailija

öljyä paistamiseen

Ota tofu ulos paketista ja kääri talouspaperiin ja anna olla painon alla (esim. keraaminen kulho) muiden valmistelujen ajan. 
Kuori sipulit. Pilko 1 tavallinen sipuli ja valkosipuli pieneksi kuutioksi ja kuullota kattilassa öljyssä. Kuori porkkana ja peruna. Pilko porkkana, peruna, paprika ja loppu sipuli isohkoiksi paloiksi/lohkoiksi. Lisää ensin porkkana ja peruna kuullotettujen sipulien kanssa kun ne ovat pehmenneet ja paista hetki. Lisää vesi, loput kasvikset ja murennettu currykastikeaines. Laita levy pienelle ja anna kiehua hiljalleen kymmenisen minuuttia. Kastike paksuuntuu tässä vaiheessa. Jos kastike kovin paksua, lisää vettä.
Pilko tofu tasaisiksi kuutioiksi ja paista pannulla niihin rapea pinta. Lisää tofut ja seesaminsiemenet kastikkeeseen, sekoita ja tarkoile kypsän riisin kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget