Neilikalla maustettu makea vihersmoothie

26. marraskuuta 2015


Miltä kuulostaa hieman jouluinen vihersmoothie? Tämä talvikausikasvisten vihersmoothie saa makeutensa banaanista ja persimonista, johon mantelit tuovat täyteläisyyttä. Jouluisen tunnelman tuon neilikka, joka ei kuitenkaan puske liikaa esiin muiden makujen seasta.


Hyvää torstaita! (siis onko nyt oikeasti torstai)
Tämä viikko on mennyt tenttiinluvullisissa ja gradullisissa merkeissä, joten ajankulun on käytännössä onnistunut unohtamaan kätevästi (paitsi silloin kun ei meinaa oikein lukeminen sujua). Vaikka minulla ei ole kuin pari tenttiä ja "vain" gradun palautus edessä, niin olen onnistunut järkkäämään itselleni inhottavan liikaa-tekemistä-stressin. Käytännössä tämä ei ilmene kuin aikatauluja suunniteltaessa ja illalla kun painan pään tyynyyn, eli siis juuri silloin kun se ei kovin suotavaa olisi. Noh, emme tule tästä surulliseksi, pieni stressi on toisaalta ihan tervettä ja sitä rataa, mutta voisihan se toki olla tulemattakin. 
Koska stressaa, tuntuu myös kokoajan siltä, että täytyisi jotain syödä. Koska kokoajan tekee mieli syödä, niin niinhän minä myös syön. Ja koska kokoajan syön, poden huonoa omaatuntoa. Ja koska poden huonoa omaatuntoa mietin miten paljon asioita en ole saanut tehtyä, josta päästäänkin jälleen stressiin. Mutta siis jokatapauksessa tämä syöminen... ruoka on hyvää, siitä ei päästä mihinkään. Siksipä siis saadakseni niin ruumiillista kuin henkistäkin energiaa, kevyet ruoat ovat riihen tarkoitukseen hyviä. Kuten vaikka tällainen smoothie. Pyöräytin läjän tämän saman tyyppisiä smoothieita muutama viikko sitten äitini kanssa eräänä perjantai-iltana. Aiemmalla kauppareissullamme oli ollut laatikollinen persimoneja 1e tarjouksessa, joten pakkohan se oli sitten ottaa siitä mukaan. Ei kyllä kaduta, herkullista oli.


Persimon on loistava hedelmä ja nyt loppusyksystä/alkutalvesta sopivasti sesongissa. Kuten useassa paikkaa olen nähnyt viimeaikoina toitotettavan, persimonit liikkuvat usealla eri nimellä kuten kaki tai sharon, joten ei kannata siitä hämääntyä. Persimonit ovat makeita ja todella mehukkaita, kunhan kypsyys on oikea. Jotkut sanovat, että kypsyyden pitäisi olla sellainen lähellä mädäntynyttä, että lopputulos olisi paras. Mielestäni kuitenkin sellainen hieman pehmeä sormella painettaessa, mutta napakka on paras. Ei liian makea tai vetinen, mutta makea. Persimonit ovat mielestäni parhaimmillaan lautaselle kuutioituna ja siitä vain (mielellään jollain tikulla tai juustohaarukalla) napsittaessa. Tuolloin hedelmän oma makeus ja maku tulevat parhaiten esiin. Persimon on kuitenkin niin monikäyttöinen hedelmä, että sen käyttöä ei kannata epäillä muissakaan paikoissa. Esimerkiksi smoothieen tai salaattiin se tuo loistavasti makeutta.
Koska joulu lähestyy sopivasti, voi vihersmoothiestaankin tehdä jouluisen ripsauttamalla sinne hieman neilikkaa. En halunnut tehdä ihan perinteisiä ja käyttää kanelia, joten toinen loistava joulumauste, neilikka, sai loistaa roolissaan. Referenssikuvani smoothiesta eivät välttämättä ole kovin jouluisia, mutta siitä viis ja surauttelemaan herkkusmootheita!

Neilikkainen makea vihersmoothie

2 annosta

1 banaani
1 persimon/kaki/sharon
2 isoa lehtikaalin lehteä
1 kourallinen manteleita
3 dl kasvimaitoa, käytin kookosriisijuomaa
1/2 maustemittaa neilikkaa (minun mittayksiköilläni "kaksi ripausta")

Varmista, että kasvimaitosi on jääkaappikylmää, banaanikin voi olla pakastettua, tämä on parasta kunnolla viileänä.
Surauta ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi smoothieksi ja tarjoile.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget