Jouluntuoksuinen kaura-viikunapuuro ja mietintää koiran jouluruoasta

11. joulukuuta 2015


Kaurapuuronkin voi tehdä joskus hieman erilailla. Suurista kaurahiutaleista tulee ehdottomasti maukkain puuro. Kun sekaan laittaa hieman kuivattuja viikunoita ja kanelia, lopputuloksesta tulee herkullinen ja kaiken kukkuraksi vielä jouluinen.


Mukavaa perjantaita!

Joulu lähestyy mutta tunnelma puuttuu, vai miten se meni. Omaa joulutunnelmaani kohensi tänään erittäin paljon se, että koiramme sai muutaman viikon sairastelun jälkeen eläinlääkäriltä positiivisia uutisia ja vaara on ohi. Kunnon joululahja todentotta, kun pienestä paappa-hauvastamme on iloa vielä pitemmäksi aikaa. Eipä sitä oikeastaan juuri muuta tämän lisäksi jouluksi tarvitsisikaan... paitsi ehkä hyvää ruokaa... Ehkä laitan koirallekin hieman kypsää muussattua perunaa ja porkkanaa aattona, niin pääsee sekin joulutunnelmiin. Pitää muistaa kuitenkin, että koirille ei saa antaa suurinta osaa ihmisten jouluruuista, joten olkaa mielummin antamatta kuin annatte.

Jos koiraa kuitenkin haluaa jouluna omatekoisella ruualla hemmotella, niin kannattaa pysyä ihan tavallisissa ruuissa. Koiralle ei saa antaa maitotuotteita, sillä suurin osa koirista ei siedä laktoosia. Sama pätee kaikkiin ihmisten herkkuihin, suklaa, kahvi, karkit, kaikki missä on runsaasti sokeria tai rasvaa. Yllättävämpiä kiellettyjä ruokia ovat esimerkiksi sipulit, avokado, viinirypäleet (rusinat) ja purkka (ksylitoli). Älä siis suinpäin mene ruokkimaan koiraa herkuilla jotka periaatteessa tuntuisivat turvallisilta, etenkin pienille koirille oireita ilmenee todella herkästi, sillä ihmisestä pieneltä tuntuva annos on niiden painoon nähden valtava!

Eli mitä sitten koiralle voisi antaa? Esimerkiksi kypsytettyjä vihanneksia, perunaa, porkkanaa ja bataattia. Koira tarvitsee ravinnossaan etenkin valkuaisaineita ja herkkävatsaiselle koiralle kasvivalkuainen saattaa sekottaa vatsan. Näinpä siis eläinproteiini on aika välttämätöntä koiran vatsan kunnolliselle toiminnalle. Niinpä siis koiran tulisi saada eläinproteiineja ravitsemuksen tyydyttämiseksi, mutta jos haluaa pysyä vegelinjalla tuona nimenomaisena päivänä hauvan ruokinnassa niin pitääkin hieman suunnitella. Monien koirien vatsa ei pidä raaoista kasviksista, joten ne kannattaa kypsyttää ensin. Hedelmistä  monien koirien mieleen on banaani tai omena. Näistä saakin koiralle jo kyhättyä kunnon juhla-aterian, mutta kannattaa säilyttää kuitenkin kohtuus kaikessa.

Koira ei tarvitse herkkuja tai jälkiruokia, mutta jos koiraa haluaa hyviä, kannattaa pidättäytyä koirille suunnatuissa nameissa. Varsinaisen juhla-aterian sijaan ehdottaisin kuitenkin antamaan jouluna lemmikillesi erityistä huomiota ja rakkautta! Mikä olisi sen parempaa kuin yhteinen pitkä ulkoilutuokio vähän erilaista reittiä pitkin kuin normaalisti? Tai vaikka pienten herkkujen piilotus kotona, jolloin koira saa niitä innokkaasti etsiskellä ja pähkäillä.

Mutta sananen tästä puurostakin. Kaurapuurohan on aina hyvää, ja se on helposti sovellettavissa oleva ruoka. Kuivatuilla viikunoilla kaurapuuroon saa mukavaa makeutta ja viikunansiemenet rouskuvat mukavasti pureskellessa. Kaurakermalla saa puuroon pehmeää kermaisuutta, mutta puurosta ei tule kuitenkaan kokonaisuudessaan liian raskas. Ja tottakai kaneli sopii hyvin tähän oheen, joten sitä ja paljon (niinkuin minäkin tein heittäessäni kanelipussin sisällön pitkin lattiaa). Tällä puurolla siis voi jo mukavasti fiilistellä tulevaa joulua ja odotella jouluruokainspiraatiota.

Kaura-viikunapuuro

2-3 annosta

6 dl vettä
8 kuivattua viikunaa
1 dl kaurakermaa
2 dl isoja kaurahiutaleita
½ tl kanelia

kuivattuja viikunoita tarjoiluun

Kiehauta vesi kattilassa. Paloittele viikunat ja lisää kiehuvaan veteen, anna keittyä minuutin verran, että viikunoiden rakenne pehmenee. Lisää kaurakerma ja kaurahiutaleet. Kypsennä puuro kaurahiutalepaketin ohjeen mukaan, itselläni aikaa meni hiljalleen haudutellessa 15 minuuttia. Lisää lopuksi kaneli ja tarjoile

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget