Suklainen karpalo-kinuskikakku (gluteeniton, vegaaninen)

24. joulukuuta 2015


Karpaloiden ja kinuskin täydelliseen liittoon mahtuu myös suklaa kolmanneksi pyöräksi. Tässä kuivakakuksi naamioidussa suklaakakussa on karpalo-kuniskisydän.


Ihanaa jouluaattoa!

Niin se sitten on jouluaatto. Nopeasti taas meni vuosi, mutta tässä ollaan, onko jo paljon suunnitelmia? Minun aattoni tulee olemaan sopivan rauhallinen, perheen kanssa oleskelua ja hyvää ruokaa. Nyt aamulla kuitenkin leivoin vielä joulukakun (ja pidin sormia ristissä onnistuakseni). Ainakin se tuoksui todella herkulliselta ja taikinoita maistellessani se oli herkkua. Voisin kuitenkin suositella valmistamaan tämän kakun edes hetkeä ennen h-hetkeä, kuten vaikka edellisenä päivänä. Mutta niin, kakku, jossa on suklaata, kinuskia ja karpaloita, kaikkea hyvää, eikö totta? Tämä kakku sopii myös useisiin erikoisruokavalioihin, sillä kakun voi toteuttaa gluteenittomana ja vegaanisena. Manteleita kakkuun tulee, mutta periaatteessa nekin voisi korvata lisäämällä kaurajauhoja ja hieman öljyä, mutta kyseistä versiota en ole vielä kokeillut.


Tästä kakusta tuli ihanan täyteläistä ja pehmeää. Kirpeät karpalot ja niiden vastakohta pehmeä kinuski täydensivät toisiaan. Konaisuutena voidaan todeta, että suklaa, karpalot ja kinuski sopivat kuin sopivatkin yhteen. Kakusta saa helposti myös näyttävän ja sitä voisi kehdata tarjoilla vaikka juhlapöydässä.
Sen pitemmittä puheitta siis vain oikein mukavaa ja ruuantäyteistä joulua!

Suklainen karpalo-kinuskikakku

1½ litran kuivakakkuvuoka, noin 10 annosta

Kinuski
2 dl kookosmaitoa
1 dl kookospalmusokeria

Taikina
3 dl kookosmaitoa
250 g bataattisosetta
½ dl rypsiöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl vaahterasiirappia
1 dl kookospalmusokeria
3 dl kaurajauhoja
2 dl mantelijauhetta
1½ dl kaakaojauhetta
2 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 lusikankärkejjlinen vaniljan siemeniä
ripaus suolaa

noin 2½ dl karpaloita täytteeseen ja koristeluun
öljyä ja mantelijauhetta vuoan jauhottamiseen

Valmista ensin kinuski. Laita kookosmaito kasariin ja kiehuttele 15-20 minuuttia, että tilavuus hieman pienenee. Lisää sokeri ja keitä vielä sen verran, että kinuskin koostumus on hieman viskoosinen (10-15 minuuttia tai enemmän tarvittaessa).
Valmista taikina sekoittamalla ensin märät aineet (5 ensimmäistä) keskenään kulhossa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan, kääntele sekaisin.
Voitele/jauhota noin 1½ litran vetoinen kuivakakkuvuoka ja laita puolet taikinasta vuoan pohjalle, tee keskelle ura, laita noin puolet kinuskista uraan ja ripottele noin puolet karpalot päälle.


Kaavi loppu taikina peittämään kinuskikarpaloita. Tiivistä päälle tulleen taikinan reunat, niin ettei kinusti pursua raoista. Paista kakkua 175 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä täysin. Kumoa kakku tarjoiluastialle ja säilytä kuorruttamattomana. Koristele lopulla kinuskilla ja karpaloilla hetkeä ennen tarjoilua.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget