Tofu-ramen kikhernenuudeleista

23. helmikuuta 2016


Japanilainen ramen-keitto on jo varmaan tuttu juttu. Sen voi myös toteuttaa täysin kasvisversiona helposti, täytteeksi kelpaavat erilaiset kasvikset, tofu, sienet ja sensellaiset. Chili-kikhernenuudelit tuovat mukavaa potkua, oletko jo kokeillut?


Huomentahuomenta!

Olenko jo mainostanut tarpeeksi innostustani aasialaiseen ruokaan ja etenkin japanilaiseen? Jos en, niin tässä jälleen lisää mainostusta. Japanilaisessa ruuassa on jotenkin se viehätys, että se on niin erilaista mitä suomalainen, mutta kuitenkin jännittäviä yhtäläisyyksiä löytyy. Radikaalein eroavaisuus lienee maustamisessa. Siinä missä oikeasti perinteisessä suomalaisessa ruuassa käytetään suolaa ja mustapippuria tai ehkä uskaliaimmissa tapauksissa meiramia tai jopa valkopippuria, niin japanilaisessa keittiössä maustaminen onkin oma juttunsa. Japanilaisessa keittiössä on viisi ns. perusmaustetta/makua, joiden pohjalle kaikki perustuu: suola, sokeri, viinietikka, soijakastike ja miso. Eksoottisin näistä lienee miso, joka on fermentoiduista soijapavuista valmistettua tahnaa, josta on olemassa useita erilaisia variaatioita. Jos sen makua pitäisi kuvailla joksikin, niin mieleeni ehkä tulisi suolainen hapankaali, ilman etikkaista makua (eli siis ei mitään sinne päinkään). 

Japanilaisessa ruuassa käytetään myös paljon esimerkiksi inkivääriä erilaisissa muodoissaan, chilejä, valkosipulia, riisiviiniä jne. Viimeaikoina länsimaissakin suosiotaan kasvattanut shichimi togarashi-mausteseos on myös eräs vanhimmista perusmausteista. Se koostuu seitsemästä ainesosasta: chilistä, japanilaisesta pippurilajikkeesta, appelsiinin/yuzun kuorista, mustista seesaminsiemenistä, hampunsiemenistä, inkivääristä ja merilevästä. Erikoinen yhdistelmä, eikö? Mutta toimiva. Shichimi togarashia käytetään usein keitoissa tai erilaisten riisituotteiden päällä, se on sellainen kätevä yleismauste, vähän kuten aromisuola Suomessa.

Kun nyt erot japanilaisen ja suomalaisen keittiön välillä ovat tuleet selväksi, niin mikä niitä sitten yhdistää? Helpoin vastaus olisi varmaan yksinkertaisuus. Mutta menkäämme aiheeseen hieman syvemmälle. Kun miettii oikeasti perinteistä suomalaista ruokakulttuuria, ja puhun nyt omasta puolestani lähinnä länsisuomalaisesta ruokakulttuurista, josta minulla on suurimmat kokemukset. Eli siis ruoka on ollut ennenkaikkea käytännöllistä. Yksinkertaisia ja edullisia raaka-aineita, joista on tehty täyttävää ruokaa ja noudateltu vuodenaikoja. Perinteisin ruoka ikinä: perunat ja soosi, kesällä ehkä jotain tuoreita kasviksia ja talvella säilöttyjä tai juureksia. Kun sitten taas tuli vieraita kylään niin trahteerit olivat paremmat ja saattoipa pöydästä löytyä tyyriimpiäkin eineksiä. Mutta mitenkäs sitten Japanissa? Yksinkertaista ja edullista ruokaa, kauden raaka-aineita noudattaen, sillä kasvikset ja etenkin hedelmät ovat kalliita. Riisiä ja jotain lisäkettä. Toki Japanissa ateria koostuu usein monesta pienestä palasesta, riisiä, pikkelöityjä kasviksia, proteiini-ruokaa, jne. Mitä enemmän erilaisia ruokia, sen vauraampi tuntu ateriassa. Kauempaa katseltuna siis samankaltaisuuksia löytyy.


Nyt kun tiedämme erot näiden kahden ruokakulttuurin välillä, pääsemme käsiksi tähän reseptiin. Halusin toteuttaa kasvis-ramenkeiton, joka olisi hieman erilainen näihin perinteisiin verrattuna. Perinteisin ramen sisältää lihaa ja perinteisimmät kasvisramenit kananmunaa. Näinpä siis tässä vegaaniseen ruokavalioonkin kelpaava ramen, josta ei puutu makua. Olen ihastunut Palmuston kikhernenuudeleihin, ja etenkin niiden chilillä maustettuun versioon. Nuo nuudelit ovat todella maukkaita ja rakenne on kikherneistä huolimatta hyvin tavallisen nuudelin kaltainen. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Aiemmin niitä sai Tampereella Runsaudensarvesta, mutta tällähetkellä sitten ainakin Ruohonjuuresta pitäisi saada tai pienemmistä erikoisliikkeistä. Tai viimeistään tilaamalla vegekaupasta!

Ihastuin myös noihin lähes karrellepoltettuihin valkosipuleihin. Niiden valmistuksessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei niitä oikeasti polta mustaksi (karsinogeenit eivät maistu kovin hyviltä). Mutta vinkkinä siis käytännössä, tarpeeksi (seesami)öljyä ja kärsivällisyyttä. Kääntele valkosipulilastuja öljyssä tiheään tahtiin ikäänkuin friteeraisit niitä, varo siis etteivät ole kosketuksissa kuivaan pannuun. Kun pinta alkaa ruskistua niin nosta heti sivuun paperille valumaan. Lopputulos on ihanan rapsakka ja maukas.

Tofu-ramen kikhernenuudeleista

2 annosta

5 dl vahvaa kasvislientä (esimerkiksi kuten aiemmin julkaisemassanikasvis-ramenissa)
2 annosta Palmuston chili kikhernenuudeleita

Täytteitä
seesamiöljyssä paahdettua valkosipulia
porkkanaa
parsakaalia
paistettuja sieniä (herkkusieni, siitake...)
marinoitua tofua
kevätsipulia

Marinoitu tofu
150 g kiinteää tofua
2 rkl soijaa
1 rkl riisiviinietikkaa
½ tl tahinia

öljyä paistamiseen

Kuumenna kasvisliemi. Keitä nuudelit erillään. Siivuta valkosipuli ohueksi ja paahda seesamiöljyssä. Kypsennä porkkana ja parsakaali suupaloina. Irrota sienistä kanta (siitakkeista ei tarvi) ja leikkaa veitsellä risti sienen keskelle ja paista.
Kuivaa tofu paperilla ja jos on aikaa, pidä talouspaperiin käärittynä painon esim. lautasen alla hetki, että neste tulee sisältä. Kuutioi tofu ja paista öljyssä. Sekoita soija, riisiviinietikka ja tahini keskenään. Lisää tofun kanssa pannulle ja sekoita hyvin.

Kasaa annokset laittamalla ensin nuudelit syvän kulhon pohjalle. kaada sitten päälle liemi ja asettele täytteet nätisti päälle. Ripottele päälle kevätsipulisilppua. Tarjoile lämpimänä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget