Vaahterasiirappi-pekaaniblondiet (Ve, G)

15. maaliskuuta 2016


Herkkuleivonnaista vailla? Tämä pekaaninen blondie sulattaa sydämet ja vie kielet mennessään. Kaikessa tahmaisuudessaan mutakakun ja brownien vaalea sukulainen.


Mukavaa alkanutta viikkoa!

Nyt kun viikonlopun ruokaähkyistä on selvitty, voi kohdistaa ajatukset jälleen uusiin herkutteluihin. Koska syöminen ja sen suunnittelu on eräs mielipuuhani, huomaan syöväni ajatuksilla jatkuvasti. Näinpä siis otin itseäni niskasta kiinni ja suunnittelin pääsiäisen ruokailuja jo hieman etukäteen. Voinkin siis vinkata, että tämän ihanan pekaaniblondien lisäksi luvassa on pääsiäishenkisiä tarjoiluja tulevan viikon aikana niin naposteluun kuin pääsiäismunien tarpeeseen. Pysykää siis kuulolla! (vai voiko blogissa pysyä kuulolla?)

Erilaisia leivonnaisia on maailma täynnä ja usein jos kahvipöydässä tai vastaavassa on ilmaiseksi leivonnaisia tarjolla, niitä ei voi vastustaa. Mielestäni hassuinta on ehkä tämä suomalainen kakkukahvi-kulttuuri. Jos jossain mainitaan ilmaisista kakkukahveista, on sinne rynnännyt ihmisiä ruuhkaksi asti, kuin ämpäreitä jonottamaan konsanaan. Kahvi on sentään aika halpaa keittää itse, mutta täytekakkua ei välttämättä jaksa vaivoitella, joten siinä mielessä kakunhimon ymmärrän. Toisaalta lukeudun siihen porukkaan, joka ei täytekakuista juuri piittaa, joten henkilökohtaisella tasolla tämän kakkukahvittelun ymmärtäminen tuottaa hankaluuksia. Koska suomalaiset nyt vain ovat taipuvaisia ottamaan kaiken mikä on ilmaista, tarvitsi sitä tai ei, on tuota geeniperimää vaikea mennä muuttamaan.


Koska en kuulu tähän täytekakkuja ihannoivaan porukkaan, voin tunnustaa, että suklaiset ja pähkinäiset leivonnaiset sulattavat sydämeni. Harva asia on yhtä hyvää kuin oikein pehmeän tahmainen suklaaleivonnainen, jossa hyvässä tapauksessa maistuu mokkainen aromikin. Koska suklaa-asiat ovat yksinkertaisesti vain niin hyviä, niitä tulee valmistaneeksikin todella usein. Suklaiset mutakakut ja browniet ovat yksinkertaisia valmistaa ja jonkinlaiseen suklaaleivonnaiseen löytyy aina värkit kaapista. Koska halusin kerrankin uhmata suklaata, jätin leivonnaisestani kaakaon pois kokonaan ja lopputuloksesta tulikin brownien vaalea sukulainen, blondie.

Pekaanipähkinät ovat aina herkullisia ja pähkinävoit myös, päätin yhdistää nämä kaksi asiaa ja tehdä paahdettua pekaanivoita. Oli lähellä, että olisin syönyt yhdeltä istumalta koko pekaanivoimäärän, mutta pystyi hetkellisesti kuitenkin hillitsemään itseäni. Se maistui ehkä parhaalta cashewvoin jälkeen... Koska pähkinävoi on aika tuhtia, käytin tähän blondieen vain kauraa, joka on miedon makuista ja samalla vatsaystävällisempää kuin vehnäjauho. 


Tämä blondie koostuu kahdesta kerroksesta, itse taikinasta ja makeammasta pekaanivoikuorrutteesta (jota voisi syödä lusikalla sellaisenaan). Blondie maistuu sekä lämpimänä, että kylmänä, omasta meilestäni se on ehkä parhaimmillaan lämpimänä jäätelön kanssa tarjoiltuna. Oatlyn vaniljajäätelö sopii maultaan erityisesti tämän kanssa, kannattaa kokeilla! Ehkäpä jopa Pirkan uusi sitruunajäätelökin saattaisi sopia, pitää kokeilla ensikerralla.

Jos et ole siis vielä keksinyt pääsiäiseen sopivaa leivonnaista, tämä blondie on mainio vaihtoehto. Se sopii hyvin vaikka vieraillekin tarjottavaksi, sillä sen voi hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä, niin maut saavat rauhassa tasaantua. 

Vaahterasiirappi-pekaaniblondiet

25x25 vuoallinen

Pekaanivoi (noin 2 dl valmista tuotetta)
200g/4dl pekaanipähkinöitä
ripaus suolaa

Taikina
2 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
2 rkl pellavansiemenrouhetta
3 dl kaurajauhoja (voi jauhaa kaurahiutaleista)
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
ripaus suolaa
½ dl vaahterasiirappia
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl kookosöljyä

Kuorrute
1/3 tehdystä pekaanivoista
2 rkl kookossokeria
3-5 rkl mantelimaitoa

öljyä vuoan voiteluun
tarjoiluun (kaura)vaniljajäätelöä, kauravispiä tms.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Levitä pekaanipähkinät uunipannulle ja paahda noin 5 minuuttia. Käännä uuni 175 asteeseen.

Sekoita pellavansiemenrouhe mantelimaitoon ja jätä sivuun muiden valmistelujen ajaksi.
Laita taikinan kuivat aineet kulhoon ja lisää sekaan vaahterasiirappi, rypsiöljy ja sula kookosöljy. Sekoita hyvin. Kaada sekaan mantelimaito-pellavansiemenrouheseos ja sekoita taikinaksi.

Laita paahdetut pekaanipähkinät ja suola tehosekoittimeen ja aja tahnaksi. Siirrä pähkinämassaa reunoilta keskelle, jos se meinaa jumittua kipon seinustoille. Kun pähkinöistä on muodostunut tahnaa (muutaman minuutin ajamisen jälkeen), kaavi tahna eli pekaanivoi pois kiposta.

Lisää 2/3 pekaanivoista taikinan sekaan ja sekoita. Voitele 25x25 kokoinen uunivuoka öljyllä ja levitä taikina siihen tasaiseksi.

Sekoita 1/3 pekaanivoista kookossokeri ja lisää mantelimaitoa ruokalusikallinen kerrallaan ja sekoita. Seoksesta tulisi muodostua löysähköä valuvaa tahnaa, muttei liian vetistä. Kun olet tyytyväinen koostumukseen, lusikoi kuorrute taikinan päälle.

Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.

Tarjoile kylmänä tai lämpimänä sellaisenaan tai esimerkiksi kauravispin tai kaurajäätelön kanssa, niin herkkuhetki on täydellinen

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget