Pehmeä kurpitsacurry

7. maaliskuuta 2016


Curry on maistuvaa ruokaa, eikä sen toteuttaminen vaadi ihmeitä. Se kelpaa siis mainiosti arkiruuaksikin. Makea kurpitsa ja pehmeä kookosmaito tuovat mukavaa vaihtelua muutoin varsin mausteiseenkin kastikkeeseen. 


Hyvää alkanutta viikkoa!

Hiihtolomat alkavat olla hiljalleen loppumassa ja on aika suunnata katse pääsiäiseen. Tuntuuko kenestäkään muusta, että pääsiäinen pääsi yllättämään jotenkin tänävuonna? Minusta nimittäin tuntuu. Olin jotenkin ehtinyt jo elää siinä uskossa, että se on siinä jossain huhtikuun puolella ja aikaa on vielä vaikka muille jakaa. Mutta ei, se on nyt jo parin viikon kuluttua maaliskuun lopulla. Hassua. En ole toisinsanoen yhtään ehtinyt ajattelemaan mitään sen suhteen. Meillä ei perinteisesti pääsiäisenä ole ollut mitään sen ihmeempää järjestelyä, kuin vain hyvää ruokaa ja yhdessäoloa (kysymys kuuluu tarviikokaan sitä muuta?). Yllättäen olen ottanut mielivaltaisesti itselleni roolin suunnitella pääsiäiseen kaikki laitettavat ja sittemmin ne toteuttanut. Nytpä siis pitäisi ideoida mitä ruokaa pääsiäisenä oikein laitan. Onpa tässä onneksi aikaa ihan mukavastikin, nyt kun taas muistaa tuon pidennetyn viikonlopun olemassaolon. Onko sinulla erityisiä pääsiäisruokasuunnitelmia?

Mutta niin, koska tämäkin viikko tulee olemaan varsin kiireinen työviikko, ovat yksinkertaiset arkiruuat jälleen suosiossa. Olen viimeaikoina innostunut tekemään erilaisia curryja, kuten ehkä muistattekin postaukseni lähes vaivattomasta japanilaisesta currysta, jota tulikin sitten testailtua ja syötyä useampaa erilaista variaatiota melkein kyllästymiseen asti. Nyt kun minä ja kanssa-asujat ovat selvinneet tästä curryn yliannostuksesta, on aika jälleen harkita tämän mystisen ruuan valmistamista. Koska on tylsää tyytyä vain yhteen tiettyyn ruokaan, pitääkin kokeilla aina jotain uutta ja erilaista. Kookoscurry onkin aika perusjuttu, aika monissa Suomeenkin rantautuneissa curryohjeissa käytetään kookosmaitoa tuomaan perhmeyttä ja kermaisuutta ruokaan. Ajattelin kuitenkin vielä lisäksi sekoittaa pakkaa, ja käyttää curryssa sekä kookosmaitoa että kurpitsasosetta. Tekemäni curry olisi muuten aika mausteinen (ainakin minulle ja riippuen toki curryjauheestakin), mutta kun siinä on kookosmaitoa tuomassa pehmeyttä ja kurpitsaa tuomassa makeutta, kokonaisuus toimii loistavasti.

Kurpitsa on suurta herkkuani, mutta joskus kastikkeissa tai vastaavissa pääruuissa käytettynä se on mielestäni hieman liian makeaa. Sen takia vältän kurpitsan käyttämistä sellaisissa ruuissa, tosin sosekeitot ja jälkkärit ovat tyysten eriasia. Tässä curryssa kuitenkaan kurpitsan liiallisesta makeudesta ei koitunut minkäänlaista ongelmaa, päinvastoin. Kurpitsan makeus toimi täydellisesti mausteisen curryn rinnalla ja mikä hassuinta, kurpitsa ei itsessään maistunut kauhean voimakkaasti kastikkeesta.


Tämä curry on suhteellisen helppo toteuttaa ja aktiivista ruuanlaittoaikaa ei kovin paljoa kulu. Kurpitsan kypsentämisessä ja tofun kuivattamisessa menee toki hetki aikaa, mutta kun nekin ennakoi, ei kiirettä synny. Välillä kun kurpitsoja on hyvin tarjouksessa, olen ostanut kunnon ison yksilön ja kypsentänyt kaiken ja pakastanut sosetta pienissä erissä, jolloin niitä on mukava ottaa käyttöön aina sitä mukaa kun tarvitsee. Nyt kuitenkin kaupassa oli juuri tarpeisiini sopivan kokoinen myskikurpitsa tarjouksessa, joten en käyttänyt pakastimen kurpitsavarastojani, mutta sekään ei ole lainkaan poissuljettu ajatus arjen kiireiden keskelle.

Kurpitsacurry tofulla

4 annosta

Kastike
600 g (myski)kurpitsa (tai noin 400 g sosetta)
1 pkt Jalotofun hempnut tofua
1 iso keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 pala punaista paprikaa
1 cm pala inkivääriä
1 rkl curryjauhetta
2 tl vähäsuolaista soijaa
kanelia
mustapippuria
chilijauhetta
suolaa
400 ml kookosmaitoa
1 rkl maissitärkkelystä

öljyä paistamiseen
riisiä tarjoiluun

Kypsennä kurpitsa esim. 40 min uunissa lohkoina. Kuivaa tofua käärittynä paperiin/liinaan painon esim. lautasen alla, niin että ylimääräinen kosteus imeytyy.

Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat. Kuullota sipuleita pannussa ja kun ne ovat pehmeitä, lisää porkkanat ja paista muutama minuutti. Paloittele paprika ja inkivääri ja lisää porkkanoiden sekaan, paista minuutin verran. Lisää sekaan kurpitsasose ja mausteet, sekoita hyvin. Lisää lopuksi kookosmaito ja maissitärkkelys. Kiehuttele kastiketta kymmenisen minuuttia, että se sakeentuu.

Tarjoile curry lämpimänä riisin kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget