Raa'at pähkinäiset pääsiäismunat

17. maaliskuuta 2016


Pääsiäisnamit vielä hakusessa? Jos haluat kokeilla itsetehtyjä, erilaisia pääsiäismunia tänä vuonna, tässä on reseptisi. Nämä täyteläisen pähkinäiset, mutta makeat pääsiäismunat ovat herkkuöveröitsijöijän unelma.


Pääsiäinen tuntuu tursuavan jo jokaisesta tuutista, vaikka siihen on vielä yli viikko aikaa. Siksipä siis aion antaa myös oman panokseni tähän hehkutukseen. Koska nämä namit todella ovat hehkutuksen arvoisia, täytyy niiden ohje teidän kanssanne jakaa!

Olenkin aiemmin maininnut, että raakaleivonnaiset (voiko raakaa leipoa...) ja muut raakanamit ovat olleet minulla hieman sivussa tähän(kin) asti. Hassua sinänsä, nimittäin pidän raakaherkuista, sillä ne ovat usein mukavan täyteläisiä, mutteivat mitään ällöttävän makeita. 
Olen saanut ehkä parhaimmat raakaherkkuni Vaasalaisessa Raawka nimisessä kahvilassa. Kyseinen kahvila tarjoaa maanantaista lauantaihin kasvislounasta, johon sisältyy tarjonnan ja valinnan mukaan salaattia ja/tai keittoa. Raawkan salaattia ei oikeastaan voi salaatiksi kutsua sen perinteisessä merkityksessään, sillä nämä annokset koostuvat aina useasta erilaisesta, todella täyttävästä komponentista. Esimerkiksi viimeksi kun söin siellä lounaan, annokseeni kuului uuniperunasalaatti, vihreitä papuja, marinoituja linssejä, vegaaniparmesaania, hummusta, itsetehtyä siemennäkkäriä ja pieni tomaatti-linssikeitto, ja tottakai päällä oli kaikennäköisiä höysteitä. 
Sitten tuo herkkupuoli Raawkassa on vielä taivaallisempi, siellä on aina tarjolla valikoima erilaisia (raaka)kakkuja, raakapaloja tai palloja. Kaikki tarjollaolevat kakut eivät ole raakoja, mutta yleensä joukossa on aina vähintään pari vaihtoehtoa. Valikoima on näissäkin laaja ja vaihtoehtoja löytyy marjaisesta minttusuklaaseen ja sitruunaan. Aivan taivaallista, suosittelen ehdottomasti käymään, jos Pohjammaalla liikutte.


Koska olen syönyt niin täydellisessä paikassa suurimman osan raakaherkuistani, on rima kotikeittiössä sitten hieman turhan korkealla... Ovatpa raakaleivonnaiset usein myös aika kalliita valmistaa, jos raaka-aineet tulee hommata erikseen kaupasta ja toisinaan myös ongelmana on opiskelija-asunnostani puuttuva tehosekoitin tai muu tehokkaampi vekotin kuin 10 euron sauvasekoittimeni. Päätin kuitenkin nyt uhmata fysiikan lakeja ja valmistaa raakanameja, jotka onnistuvat kehnoimmillakin laitteilla! Älä siis huoli jos et omista kuin hyvin halvan ja vanhan sauvasekoittimen, se riittää näiden valmistamiseen.

Pääsiäiseenhän tottakai kuuluu suklaa ja muut erilaiset mässäiltävät herkut, joten jos et halua vetää vain perinteisiä suklaamunia kilotolkulla tai trullittamis(virpomis)karkit alkavat tökkiä, kannattaa valmistaa näitä raakamunia. Nämä munat eivät ole kuitenkaan raakoja sanan mukaisessa merkityksessä, niin häiriintyneeltä kun tuota yhdistelmää tuntuukin kirjoittaa. Jos raakuus ei ole kuitenkaan se must-juttu, niin voit tehdä pieniä myönnytyksiä ja käyttää makeutukseen niin-maan-taivaallisen-herkullista vaahterasiirappia. Jos haluat vielä lisää ideoita pääsiäisherkkupöytään, niin kannattaa kokeilla näitä pääsiäsihiidenkiviäkin. Kun kaiken herkuttelun jälkeen tekee mieli jotain suolaista, suosittelen lämpimästi soija-bulgogihodareita, joita voi valmistaa vaikka yhdessä perheen kanssa. Alkupalaksi voikin sitten tehdä tätä pirteän keväisen väristä "vauvanruokasalaattia".


Halusin tavoitella hieman jotain Mignonmunien kaltaista pääsiäisherkkua eli täyteläistä, käsiäsotkevaa ja ennenkaikkea herkullista pääsiäismunaa. Munien massa valmistetaan pääosin maapähkinävoista, jota ovat makeuttamassa banaani ja taatelit. Kaurahiutaleet ja kookosöljy tuovat sitten rakennetta. Munan sisässä keltuaisen/yllärin virkaa toimittavat rouskuvat makeutetut hasselpähkinät. Muna sitten kuorrutetaan suklaalla ja halutessaan koristellaan kookoshiutaleilla, jolloin kuoresta tulee hauskan valkoinen. Nämä munat eivät jää kakkoseksi töhnämunillekaan monipuolisuudessaan.

Kun tarjoilut ovat kunnossa, pöydän voi kattaa myös nätin keväisesti. Minulla oli tuollaisia tulppaanin mallisia kynttilöitä, jotka mahtuivat mukavasti viinilaseihin, jolloin niillä voi koristella pöydän helposti. Älä kuitenkaan käytä paraativiinilaseja tai kovin ohutta lasia tähän tarkoitukseen. Myös muut kukan malliset kynttilät sopivat mukavasti pöytäkoristeiksi ja alustana voi käyttää mitä tahansa lasista astiaa. Pienet ja matalat kukkamaljakot sopivat myös hyvin kynttilänalustoiksi, kunhan ne kestävät vain lämpöä. Niin ja vielä totta kai ehtii laittaa pääsiäisruohot kasvamaan! 

Raa'at maapähkinäpääsiäismunat

noin 10 munaa

Massa
1 dl maapähkinävoita
1 dl kaurahiutaleita
1 ruskea banaani
4 taatelia
1 rkl kookosöljyä

Täyte
2 rkl hasselpähkinöitä
2 rkl vaahterasiirappia/agavea*

Kuorrute
2 rkl kookosöljyä
2 rkl (raaka)kaakaojauhetta
2 rkl agavesiirappia

koristeluun kookosjauhoa

*Vaahterasiirappi ei sinänsä ole raakaa, joten korvaa agavella jos raakuus on se juttu

Valmista ensin massa. Surauta kaikki massan ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Muotoile massasta pötkö, kääri kelmuun ja laita pakastimeen noin tunniksi jähmettymään. 
Valmistele täyte. Murskaa hasselpähkinöitä rouheeksi ja sekoita niihin vaahterasiirappi/agave. 

Kun massa on jähmettynyt pakastimessa sopivan käsiteltäväksi, ota siitä noin ruokalusikallinen, (kelmu on tässä hyvä apuväline) muotoile siitä kuppi. Lusikoi kuppiin teelusikallinen hasselpähkinätäytettä. Laita hieman pienempi pala massaa kupin päälle ja muotoile munaksi/haluamasi muotoiseksi. Tee samoin koko massalle. Nosta pallot pakastimeen jähmettymään tunniksi, tai pitemmäksi aikaa jääkaappiin.

Valmistele kuorrute. Sulata kuorrutteen kookosöljy ja sekoita siihen kaakaojauhe ja siirappi. Pyörittele jähmettyneitä palloja kuorrutteessa ja nosta leivinpaperille. Ripottele päälle halutessasi kookosjauhoa ja pyörittele lusikalla palloa jauhossa, että joka puolelle leviää. Toista sama lopuille.

Säilytä pääsiäismunia jääkaapissa tai pakastimessa. Jos säilytät pakastimessa, nosta tarjolle 15 min ennen syömistä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget