Terveellinen energiapatukka (G, Ve)

13. kesäkuuta 2016


Tiesitkö, että energiapatukoita on naurettavan helppoa valmistaa itse? Riittää kun sekoittaa ainekset keskenään ja antaa massan tekeytyä jääkaapissa. Kuulostaako jopa liiankin täydelliseltä? Paras juttu tässä on se, että kotitekoiset energiapatukat koostuvat tismalleen siitä mitä haluat ja tulevat niin paljon edullisemmiksi!


Hei vain teille rakkaat lukijani!
Tiesittekö, että joskus lähes itsestäänselvät asiat tuntuvat todella mullistavilta ja ihmeellisiltä? Minä nimittäin, jälleen kerran, tajusin mistä olenkaan jäänyt paitsi kaikki nämä ajat. Nimittäin kaikenlaisten välipalapatukoiden valmistamisesta kotona. Tyhmää, eikö? Jotenkin se on aina vain jäänyt ja olen ajatellut että se olisi vähän liian työlästä miettiä mitä kaikkea niihin sitten laittaisi ja tuleeko siitä rakenteestakaan nyt sitten niin hyvä. Väärässä olin ja nöyränä nyt totean, että välipalapatukoiden valmistaminen kotona on oikeasti ihan naurettavan helppoa! Helppous ei ole tosin se ainoa seikka, sillä kotitekoiset patukat tulevat vaan niin paljon halvemmiksi kuin kaupasta ostetut parin euron patukat. Puhumattakaan siitä, että sisältö on juuri sitä mitä itse haluat.

Raakapatukat, energiapatukat, välipalapatukat, proteiinipatukat, myslipatukat jnejnejnejne. mitä kaikkia nimiä näitä nyt löytyy? Nykyään kaupoissa valikoima tällaisille tuotteille on oikeasti ihailtavan kattava, ekokaupoissa valinnanvaraa on vielä enemmän ja etenkin raakabuumi on tuonut kauppojen hyllyille läjäpäin vegaanisia välipalapatukoita, joten ei tarvitse edes pohdiskella mikä sopii omaan ruokavalioon ja mikä ei. Sama pätee patukoiden ravintosisältöön ja raaka-aineisiin, nykyään löytyy selkeistä raaka-aineista tehtyjä patukoita, joissa on siemeniä, viljaa, kuivattuja hedelmiä ynnä muita, eikä enää mysteeriaineita, joista ei ole mitään käsitystä tai ehkä pieni haisu mitä ne mahtaisivat olla. Kun sitten löytää käsiinsä laadukkaita välipalapatukoita, joiden sisältö on kohdillaan, voikin hinta nousta jo aika kalliiksi... Toki, jos vertaa ostaako mielummin suklaapatukan vai raakapatukan, on valinta ehkä aika helppo, jos haluaa saada patukasta muutakin kuin hiilihydraattienergiaa (jep, sokeri on hiilihydraatti). 

Valmiita välipalapatukoita löytyy nykyään niin monenlaista erilaista makua, että ei meinaa pysyä edes perässä.Esimerkiksi Rude healthilta löytyy niinkin jännittäviä välipalapatukkamakuja kuin kurpitsa ja punajuuri, ne eivät olleet yhtään hullumpia! Monesti kuitenkin joutuu huomaamaan, että kaupan välipalapatukat ovat hieman rajoittuneita tuotesisällöltään, ja suuri osa niistä on kuivattua hedelmää, toisinsanoen aika paljon sokeria, vaikka ei sokerijuurikkaasta peräisin olekaan. Olen huomannut ainakin omalla kohdallani, että välipalapatukat pitävät nälkää paljon paremmin, kun niissä on enemmän siemeniä, pähkinää ja vastaavaa kuin hedelmää. Vähähedelmäisiä välipalapatukoita tuntuu kuitenkin joskus olevan vähän vaikea löytää, joten niinpä siis tein itse juuri sellaisia, mitä halusin.

Onko sinulla suosikkivälipalapatukkaa tai minkälaisista välipalapatukoista ylipäätään pidät?


Välipalapatukoiden tekemisessä on hyvä ottaa huomioon tosiaan raaka-aineet joita aikoo käyttää. Koska ideana olisi saada järkevästi käsin syötävä patukka, toisinsanoen jotain muuta kuin mössöä, olisi tärkeää käyttää mahdollisimman vähän nestemäisiä aineita ja mahdollisimman paljon kuivia. Chia-siemenet, pellavansiemenet ja erilaiset hiutaleet imevät itseensä nestettä aika hyvin, joten niitä kannattaa suosia. Jotain makeutta on patukkaan myös hyvä saada, sillä muutoin se ei maistu oikein miltään, joten lisää massaan jotain hedelmää soseena tai kuivattuna ja muussattuna. Patukassa on myös kiva olla hieman pureskeltavaa, joten kovana pysyvät siemenet ja pähkinät toimivat siinä hyvin. Lopuksi sitten vielä pitää päättää, miltä patukan haluaa maistuvan. Pähkinävoit tuovat kivasti makua patukoihin, mutta yhtälailla voi käyttää mausteita, hedelmiä, vihanneksia ja vastaavia.

Kun ideana on kuitenkin helposti valmistettava patukka, on raaka-aineet syytä pitää mahdollisimman yksinkertaisena, ja sellaisina, joita löytyy kaapista suunnilleen aina. Näissä patukoissa makua tuo limen ja maapähkinävoin lisäksi kuivattu marjajauhe, joka lukeutuu yksiin vakiosuosikkeihini esimerkiksi aamupuuron päällä. Marjajauheet imevät itseensä myös nestettä ja samalla ne tuovat kivasti väriä sekä makua. Marjajauheita löytyy nykyään suunnilleen joka kaupasta, mutta ainakin nyt suuremmista marketeista. Patukoihin voi käyttää haluamaansa marjajauhetta tai sitten jättää se tykkänään pois, jolloin patukat ovat ehkä tylsähkömmän näköisiä, mutta maku on silti paikallaan. Lime tuo kuitenkin mukavaa raikkautta patukkaan, joten se kelpaa parempiinkin suihin!

Terveellinen energiapatukka

4 patukkaa

Massa
1 banaani
2 rkl maapähkinävoita
1 pienen limen mehu
1 limen kuori raastettuna
3/4 dl kaurahiutaleita
½ dl chia-siemeniä
2 rkl auringonkukansiemeniä
2 rkl pellavansiemenrouhetta
2 rkl cashewrouhetta

Väliin
2 rkl kuivattua marjajauhetta (mustikka, mustaherukka, aronia...)

Soseuta banaani. Lisää siihen maapähkinävoi, puristettu limen mehu ja kuoriraaste, sekoita hyvin. Lisää massaan sitten kuivat ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Levitä puolet massasta leivinpaperille suorakaiteen muotoiseksi. Ripottele päälle marjajauhe tasaisesti. Levitä vielä loppupuoliska massasta marjajauheen päälle. Taita leivinpaperi kiinni ja nosta tekeytymään jääkaappiin.
Anna patukoiden tekeytyä ainakin pari tuntia, mielellään yön yli, jolloin rakenteesta tulee tiivis.


2 kommenttia :

  1. Voisikohan tehdä maapähkinävoipatukoita silleen että laittaa vaan maapähkinävoita ja lisää maapähkinävoita..? ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon vakaasti, että se on mahdollista. Koska mikään mikä on tehty maapähkinävoista, ei voi epäonnistua!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget