Hernetahnalla täytetyt herkkusienet (G, Ve)

1. kesäkuuta 2016


Kevyt ja värikäs ruoka on aina mukavaa syötävää. Kauniin värisen vihreän täytteen herkkusieniin saa herneistä ja basilikasta. Jos ei uunia halua kesällä käyttää, niin sienet kypsyvät grillissäkin.Hyvää kesäkuuta!

Onko nyt todella kesäkuu? Mitä sille toukokuulle tapahtui... Havahduin tässä aamulla missanneeni toukokuun loppumisen totaalisesta ja huomaavani, että nythän tosiaan on jo kesäkuu. Ehkä sitä kuun vaihtumista ei oikein huomannut tämän lämpöaallon aikana. Viimepäivät ovatkin menneet siinä, että asunnossa on +26 lämmintä kokoajan ja aivot ylikuumenevat hetki hetkeltä enemmän. Aamuisin on aina mukavan virkistävää käydä parvekkeella vilvoittelemassa, kun lämpötilat eivät ole nousseet vielä äärimmilleen. Toisaalta, jotkut pitävät lämmöstä, mutta joskus voisi riittää vähän vähempikin.


Olin puistossa kävelemässä jokunen aika sitten ja hämmästyin siitä, miten paljon porukkaa siellä on heti aamu kahdeksalta. Lenkkeilijät, koiranulkoiluttajat ja vastaavat kyllä käyvät järkeen, mutta ihan nuorisoa viettämässä aikaa ja perheitä niin aikaisin aamulla. Aina sanotaan että teinit nukkuvat myöhälle, mutta muuttavatko nämä lämpimät kelit heidänkin vuorokausirytmiään niin, että jo heti aamusta täytyy päästä nurmikolle istumaan kavereiden kanssa. Osaako joku selittää tätä ilmiötä minulle?


Lämpöäkin enemmän nautin kuitenkin kesän raaka-aineista, kuten tuoreista vihanneksista, joita ihanasti alkaa torikojuille ilmestyillä. Uusista perunoistahan nyt kohutaan jo paljon, ja niitä kai alkaa suomalaisiakin saamaan tässä, ehkä pitää käydä itsellekin hakemassa, niin voisi fiilistellä niiden mausta. Muuta hienoa ovat myös varhaiskaali, josta olenkin jo höpötellyt, samoin varsisipulit! Varsisipulit ovat niin ihanan monikäyttöisiä ja maukkaan makuisia, varretkin toimivat hyvin ruuanlaitossa koristeena tai ihan seassa. Sokeriherneitäkin alkaa hiljalleen rantautua kauppoihin, joten mukavat ajat ovat siis tiedossa! Mikä sen mukavampaa kun mutustella herneitä raikkaassa ulkoilmassa suoraan palosta.


Kesän makuja ihastellessa onkin ihanaa miettiä, mitä kaikkea sitä pitäisikään valmistaa. Täytetyt herkkusienet ovat Suomessa suosittua grilliruokaa ja niistä ollaankin viimeaikoina oltu hieman eri mieltä, kuuluuko sieniä täyttää vai ei. Mielestäni täytteen lisääminen herkkusieniin tuo vain mukavasti lisämakua, mutta täytteen kanssa saa ja pitääkin kikkailla!

Nämä herkkusienet valmistuvat todella pienellä vaivalla ja suhteellisen nopeasti. Ainekset vain kulhoon ja sauvasekoittimella tahnaksi, lusikointi sieniin ja uuniin. Aktiivista valmistusaikaa sanotaanko 4 minuuttia? Tällaisia sieniä on helppo valmistaa myös isommallekin porukalle, sillä täytettä silloin vain moninkertaistetaan ja sienien määrää lisätään, valmistus säilyy lähestulkoon yhtä nopeana. Kesällä jos ei halua odotella uunin ääressä sienten kypsymistä, voi sienet kypsentää myös grillissä. Kypsennyt onnistuu joko käärimällä sienet varovasti folioon täytteineen tai jos grillissä on tasainen paistolevy, niin sen päällä paistaen. Sienien ryppyyntyneestä ulkopinnasta näkee, kun ne ovat tarpeeksi kypsiä.

Söin omat vihreät sieneni lounaaksi, joten keittelin oheen sitten myös kvinoaa, johon laitoin sekaan tuoretta varsisipulia ja mausteita. Sienet toimivat todella hyvin kvinoan kaverina, mutta uskon niiden toimivan loistavasti esimerkiksi salaatin rinnalla. Toki, mikään ei estä herkuttelemasta ihan sellaisenaankin, sillä näissä täytetyissä sienissä on kunnolla makua sellaisenaankin syömiseen. Hernetäyte on hieman makeaa, mutta valkosipuli tuo kuitenkin kivasti potkua.

Hernetahnalla täytetyt herkkusienet


8 herkkusientä

Hernetahna
1½ dl herneitä
2 valkosipulinkynttä
2 kourallista tuoretta basilikaa
1 rkl öljyä
mustapippuria
yrttisuolaa
herkkusienten jalat

Siistaa herkkusienet ja irrota jalat. Painele hatun sisäpuolta hieman kasaan.

Laita hernetahnan ainekset ja irrottomasai herkkusienten jalat tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella. Lusikoi tahnaa herkkusienille.
Paista herkkusieniä 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes sienet pehmenevät ja tahna saa hieman väriä.

Tarjoile sienet esimerkiksi varsisipulilla höystetyn kvinoan kanssa.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget