Lämpimät täytetyt leivät eli lämppärit

13. heinäkuuta 2016


Lämppärit kuuluivat ainakin minulla lapsuuden suosikkiruokiin, jota tulee nykyäänkin vielä tehtyä tämän tästä kätevyyden ja helppouden vuoksi. Täytteeksi kelpaa käytännössä kaikki mahdollinen, mitä nyt vain kaapista sattuu löytämään.


Kuka tunnustaa lämppärit lapsuuden tai nykyisyyden suosikkiruuakseen?! Minä ainakin!

Lämppärit ovat vain niin käteviä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Jotenkin ehkä hassua, että oikeasti näin yksinkertainen ruoka olisi jotain ihmeellistä, mutta niin se vain nyt on. Voileivät ovat ihan jees, mutta kun ne vielä lämmittää ja laittaa uuniin sopivia täytteitä, niin koko systeemi on käytännössä täydellinen. Lapsena suosikkitäytteeni olivat tomaatti ja juusto ja miellellään vielä ketsuppia pohjalle. Loistava yhdistelmä kaikenkaikkiaan.

Koska ajattelin nyt esitellä tässä suosikkileipäni ver 1.2 niin siinä on sitten vähän muutakin. Viimeisen vuoden aikana Vegetarian butcherin tuotteita on mainostettu kovasti ja aiemmin niitä sai vain Vegekaupoista, mutta nykyään niitä onkin sitten alkanut ilmaantua vähän muihinkin kauppoihin. Nuo tuotteet ovat mainioita ns. lihankorvikkeita lihaisen maun ja rakenteen kaipaajille. En ole ollut kovinkaan innoissani erilaisista lihaa muistuttavista tuotteista, mutta pitäähän kaikkea aina kokeilla eikä tyrmätä ensialkuun, joten päätyipä ostoskassiini sitten tällainenkin. Vegepekoni oli paketissa sormenpäänkokoisina kuutioina ja paistaminen teki niistä huomattavasti rapeampia ja maukkaampia. Sellaisenaan kuutiot toimivat varmasti ihan missä tahansa, kuten piirakassa, pastassa tai lämppäreissä. Kannattaa kokeilla. Kyseisellä merkillä on myös muitakin tuotteita kuten kanaa ja jauhelihaa muistuttavia valmisteita.


Lämppäreissä enemmän on aina enemmän. Jos siis ajatellaan, että täytteet pysyvät leivän reunojen sisäpuolella. Joten käytä paljon hyvälaatuisia täytteitä, niin saat hyviä leipiä. Voitelin leivät valkosipuli ja yrttituorejuustolla, ettei leipä kuivuisi liiaksi, tämän jälkeen sitten kaikki täytteet vain päälle sopivan kokoisina paloina ja vielä Violifen pizzajuustoa raasteena. Kannattaa tuon pizzajuuston kanna huomoida, että se kannattaa raastaa hieman isommiksi lastuiksi pienien sijaan, ettei se kuiva uunissa (kuten kuvissa näet ohuimpien siivujen kohdalla). 

Kerro toki mullekin suosikkilämppäritäytteesi! 

Vegelämppärit


Vegetarian butcherin vegepekonikuutioita*
täysjyväistä leipää
sheesen valkosipuli&yrittituorejuustoa
paprikaa
kirsikkatomaatteja
sipulia
Violifen pizzajuustoa tai muuta haluamaasi juustoa

öljyä paistamiseen

*kuutioita riittää runsaasti noin 8 leipään

Paista pekonikuutiot öljyssä niin, että niihin tulee hieman rapea pinta.

Kasaa leivät. Levitä tuorejuusto leiville ja siivuta kasvikset haluamasi kokoisiksi siivuiksi ja asettele leiville. Ripottele pekonikuutiot vielä tasan leiville ja raasta lopuksi päälle juusto.

Paista leipiä 220 asteisessa uunissa 7-10 minuuttia, kunnes juusto hieman sulaa, mutta leipä ei pala.


5 kommenttia :

 1. Meillä oli lapsuudessa aika useinkin täytettyjä voileipiä. Nyt alkoi tehdä taas mieli kun katson tätä kuvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!
   Täytetyt leivät on kyllä vaan niin käteviä :) Ja tee ihmeessä!

   Poista
 2. Meillä oli lapsuudessa aika useinkin täytettyjä voileipiä. Nyt alkoi tehdä taas mieli kun katson tätä kuvaa.

  VastaaPoista
 3. Meillä lämmpärit ovat kausi ruokaa, välillä niitä syödään kokoajan ja toisinaan on todella pitkiä aikoja ettei niitä meillä näy! Voisi tehdäkin jokin sateinen päivä niin ei uunin lämpö pahemmin haittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin! Nyt oon viimeaikoina tehnyt lämppäreitä useamman kerran, mutta välillä taas jotenkin kummasti unohtuu.
   Sadepäivä ja lämppärit kuulostaa hyvältä! (Sadetta nyt kun tuntuu riittävän)

   Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget