Kanttarellipiirakka

25. heinäkuuta 2016


Kanttarellit ovat just nyt parhaimmillaan. Perinteisen kanttarellipiirakan sijaan voi kokeilla jotain uutta ja yllättävää, kuten tätä herkullista kanttarellipiirakkaa cheddarverholla.


Heinäkuussa parhaimpiin asioihin kuuluu mielestäni mustikoiden ja kanttarellien kypsyminen metsässä. Mustikat ovat jo kovaa vauhtia menossa pakastimeen, mutta kanttarellit eivät sinne asti ehdi, ne tulee syötyä käytännössä heti. Kanttarellimuhennos on sellainen, jota täytyy aina valmistaa tuoreista kanttarelleista. Toisaalta myös kanttarellipiirakka on aika vastustamatonta, joten yleensä sitten sitäkin tulee tehtyä. 


Tällä kertaa kokeilin tehdä piirakan hieman erilaisella twistillä. Annekatariina -blogista löytyi todella mielenkiintoinen piirakkatäyte! Se oli nimittäin tehty kikhernejauhoista. Perinteisestihän vegaanisissa piirakoissa kiinteiden täytteiden lisäksi sitten kehitellään jokin soijajugurtti, tofu tai kasvimaito-perunajauhoviritelmä. En ollut kuitenkaan tullut ajatelleeksikaan, että täytteen voisi tehdä myös kikhernejauhoista. Niitä käyttämällä piirakan ravintoarvot nousevat pilviin, ja soijaa välttäville sitäkään ei sitten piirakassa ole. Tuota kikhernetäytettä olikin sitten pakko kokeilla, niin loistavalta se vaikutti. Toki pieniä muutoksia täytteeseen tuli, mutta pääideana saatu Annekatariinasta.


Sipuli ja kanttarellit, tai sienet ylipäätään, sopivat todella hyvin keskenään. Näin kesällä tuoreita varsisipuleita on saatavilla huokeaan hintaan ja ne ovat niin hyviä! Joten kannattaa siis käyttää niitä ainakin tässä piirakassa, jos ei missään muualla. Jos sinulla on jotain suosikkikasvista, joka sopii juuri parhaiten sienten kanssa?

Kikhernetäyte toimi piirakassa todella hyvin. Se muistutti hyvin paljon rakenteeltaan munamaitotäytettä, mutta maku oli paljon raikkaampi. Piirakan paistossa kannattaa olla tarkkana, ettei piirakkaa paista vahingossa liian kuivaksi. Käytin itse piirakan päälle Violifen cheddarjuustoa saadakseni hieman lisää väriä ja hyvää makua. Jos juusto ei ole mieleen, cheddarin voi jättää poiskin, jolloin piirakkaa kannattaa paistaa hetki vähemmän. 

Tässä piirakassa maistuu ehdottomasti kesä, joten tee sitä nyt kun kaikki ihanat kasvikset ovat tuoreita! 

Kanttarellipiirakka

26cm piirakkavuoallinen

Pohja
täysjyväinen piirakkapohja
tai
jugurttinen piirakkapohja
tai
gluteeniton piirakkapohja (ohjeen porkkanan voi halutessaan jättää pois)

Täyte
2 pientä varsisipulia
½ l kanttarelleja
2 kourallista tuoreita yrttejä*
2½ dl mantelimaitoa
1½ dl kikhernejauhoja
1 rkl perunajauhoja
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

öljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun
kuorrutukseen Violifen cheddaria

*tuoreita yrttejä kuten basilikaa, ruohosipulia, persiljaa tai mieleisiä villiyrttejä

Valmista ensin pohja ohjeen mukaisesti.
Levitä taikina 26 cm piirakkavuoan pohjalle ja nosta taikinaa hieman reunoillekin.
Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa noin 5 minuttia.

Pilko sipulit pieneksi, säästä varret myöhemmälle. Kuullota sipuleja paistinpannulla. Siisti ja paloittele kantterillit ja lisää sipulien kanssa pannulle. Kypsennä sieniä kunnes kosteus pannulta on haihtunut, ja sienet sopivan näköisiä.
Sekoita kulhossa mantelimaito, kikhernejauhot, perunajauhot ja mausteet. Sekoita hyvin.
Levitä sieniseos esipaistetun piirakkapohjalle, ripottele päälle revityt yrtit ja pilkotut sipulien varret. Kaada kikherneseos täytteiden päälle.

Paista piirakkaa vielä 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. 
Halutessasi raasta päälle cheddaria ja paista piirakkaa vielä 5 minuuttia.

2 kommenttia :

  1. Tuon vois tehä, kiitos ohjeesta.
    Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget