Teriyakimarinoidut kasvis-grillivartaat

30. heinäkuuta 2016


Grillivartaista tulee moninkertaisesti parempia, kun ne marioi ennen paistamista. Teriyakimarinadi on hieman makea mutta reilun umaminen, joten se sopii loistavasti kasvisvartaisiin.


Kesäisin on usein tapana grillata, mutta omat grillailuni ovat päässeet kunnolla tehoille oikeastaan vasta nyt heinäkuun loppupuolella. Grillistä löytyy useimmiten erilaisia kasviksia ja vaihtelevasti tofua ja muita kasviproteiinituotteita. Olen jotenkin innostunut todella grillaamaan kesäporkkanoita! Riittää kun porkkanan puolittaa ja pistää grilliin paistumaan niin että porkkana hieman pehmenee ja saa mukavan paistopinnan. Kaikessa yksinkertaisuudessaan nuo paistetut porkkanat ovat ihan taivaallisen hyviä, kannattaa kokeilla! Kokeilemisenarvoista ovat myös erilaiset grillivartaat ja kun vartaisiin vielä uskaltautuu laittamaan marinadin kaveriksi, ovat ne vieläkin maukkaampia.
Vaikka koulut ovatkin hiljalleen alkamassa ja kenties kesälomatkin loppumaisillaan, niin silti kannattaa vielä ehdottomasti nauttia kesästä ja lämpöisistä keleistä! Grillaaminenkaan ei ole mikään juuri kesälomaan rajoittunut juttu, ja jos ei grilliä ole saatavilla, voi grillivartaiden sijaan vartaat paistaa uunissakin. Käytä siis luovuutta ja nauti kesästä vielä kun voi!


Teriyaki on mausteseos/marinadi, jota käytetään Japanissa tyypillisesti erilaisiin paistettaviin liha, kala tai kasvisruokiin. Teriyakimarinadi usein joko suditaan tai tuote dipataan marinadiin. Aika tyypillinen vartaidenmarinoimistapa on dipata varras kapeassa ja korkeassa lasissa, joka on täynnä marinadia, jolloin kastike levittäytyy kauttaaltaan. Toimiva tapa kotioloissa, kun grillattavat määrät ovat pieniä, on vain yksinkertaisesti sutia marinadia grillauksen yhteydessä useampaan kertaan. 

Teriyakimarinadille tyypillistä on siis soija, mirin ja sokeri, jolloin marinadi saa umamista makua ja suolaisuutta soijasta, happamuutta mirinistä ja makeutta sekä kiiltävän pinnan sokerista. Erilaisia variaatioita toki löytyy, ja usein kastiketta maustetaankin seesamilla, inkiväärillä, valkosipulilla ja muilla mausteilla. Reseptin yksinkertaistamiseksi käytin mirinin tilalla omenaviinietikkaa, jota löytyy vähän useammin kotikeittiöistä, eikä näinollen tarvitse ostaa kummallisia raaka-aineita kokonaista pullollista. Sokerin tilalla käytän vaahterasiirappia, josta tulee hieman paahtoista makua, mutta halutessaan sen voi korvata agavesiirapilla, hunajalla tai sitten ihan kidesokerilla, mikä nyt tuntuu parhaalta.


Nämä vartaat onnistuivat kyllä todella hyvin ja marinadi kruunasi kokonaisuuden. Olin ehkä hieman alimitoittanut vartaiden tarpeen neljälle hengelle ja lopuksi jäikin hieman sellainen olo, että kun vielä olisi saanut yhden tai kaksi. Joten jos haluat syödä reilumman määrän vartaita, tämä annos riittää 2-3 hengelle, mutta jos tarjoilet muutakin ruokaa ohessa, riittoisuus on sitten hieman suurempi.

Teriyakivartaat

noin 10  varrasta

Vartaisiin
1 pieni vihreä kesäkurpitsa
1 pieni keltainen kesäkurpitsa
2 herkkusieniä
½ paprika
1 pieni parsakaali
muita haluamiasi kasviksia

Marinadi
4 rkl (vähäsuolaista/gluutenitonta) soijaa
1 rkl omenaviinietikkaa (tai miriniä)
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl seesaminsiemeniä
1/4 tl mustapippuria
2 valkosipulinkynttä

Laita 10 grillitikkua likoamaan veteen.

Pilko kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi ja asettele märkiin vartaisiin vuorotellen.

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja murskaa valkosipuli sekaan.

Laita vartaat grilliin paistumaan ja anna kypsyä hetki. Kun kasvikset ovat hieman pehmenneet, ala sutia marinadia sudilla vartaisiin ja jatka paistamista. Kääntele vartaita ja sudi kastiketta vartaiden eripuolille kunnes marinadi loppuu ja vartaat ovat saaneet hieman pintaa. Kokonaisgrillausaika (riippuen grillistä ja liekistä) 10-15 minuuttia.

Tarjoile lämpimänä.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget