Suklainen kesäkurpitsakakku kirsikoilla

8. heinäkuuta 2016


Kesäkurpitsa mehevöittää kakun kuin kakun ja kun taikinaan lisää kaakaota, kukaan ei huomaa sen vihertävää sävyä. Tuoreet kirsikat tekevät suklaisesta kakusta kauniin ja ennenkaikkea maukkaan.


Joskus aina kuulee sanottavan, että suklaiset asiat eivät maistu kesän kuumuudessa (oletetaan nyt siis että olisi lämmintä ja aurinkoista), vaan tekee enemmänkin mieli kaikkea raikasta ja mielellään kylmää. Minä en kuitenkaan säästä, tai vuodenajasta, välitä, joten suklaa maistuu kesälläkin. Koska ei nyt voi ihan hulluksi heittäytyä (vähän vain) ja suklaakakusta tulikin kesäkurpitsasuklaakakku. Sopii siis jo nimensäkin puolesta kesään.



Kesäkurpitsa oli villityksenä leivonnaisissa jo parisen vuotta sitten, sikäli muistelen oikein, mutta ei se mitään, toimivat asiat pitävät pintansa vaikka trendejä tulee ja menee. Kesäkurpitsan ideana leivonnaisissa on ennenkaikkea säilyttää leivonnaiset kosteina ja toisekseen keventää/terveellistää leivonnaisia. Kesäkurpitsa sopii niin suolaiseen kuin makeaankin leivontaan, joten leivoit sitten leipää, piirakkaa, muffinsseja tai kakkua, se sopii niihin kaikkiin. Oma suosikkini kesäkurpitsan kanssa on kuitenkin ehdottomasti suklaakakku. Kesäkurpitsaa lisäämällä suklaakakusta saa hieman mutakakkuhenkisen, että keskusta pysyy kostean mehevänä, mutta kakku pysyy kuitenkin hyvin kasassa. Joten jos ajatellaan että tämä suklaakakku olisi hieman terveellisempi herkku, kun siinä on kasviksia, niin sitä täytyy tehdä, ja paljon.

Leivonnaisista saa muutenkin paljon paremman makuisia, kun uskaltautuu käyttämään niissä kasviksia. Ei se ollut tyhmä joka keksi perunarieskan tai porkkanaleivän, puhumattakaan kurpitsapiirakasta, ennemminkin äärimmäisen nerokas tyyppi (tai ehkä tämän kaiken takana on salajuoni saada kansa syömään enemmän kasviksia). Jossain vaiheessa vain tuntui, että kasvisten käyttö leivonnassa unohdettiin, mutta nyt kaikeksi onneksi se on taas uudessa nosteessa ja kasvikset ovat palaamassa leivonnaisiimme. Minua etenkin kutkuttaa ajatukset erilaisten juuresten käytöstä makeissa leivonnaisissa. Punajuurikakku on jotain taivaallista, samoin bataattileivonnaiset. Tässä pari vinkkiä sesongin kasvisleivonnaisiin bataatti-mustikkapiirakka ja kesäkurpitsanyytit.

Onko sinulla jotain suosikkileivonnaista, jossa käytetään kasviksia?

kesäkurpitsasuklaakakku kirsikat

Suklaakakkuhan ei olisi mitään ilman kunnon valuvaa kuorrutusta ja tietenkin koristeita. Kookoskermasta syntyy jokaiseen tilanteeseen sopiva kuorrutus ja kun siihen lisää hieman suklaata, onkin jo ihana suklainen kuorrute valmis. Kirsikat ovat tähän aikaan superherkullisia, joten niitä kannattaa ostaa just nyt kun niitä on tarjolla. Kakun päälle kirsikat voi käyttää mukavemmin, kun niistä on kivi poistettu. Jos kirsikan haluaa säilyttää kokoisena, kiven saa irrotettua esimerkiksi syömäpuikolla lävistäen, ellei jotain hienompaa kivenpoistoaparaattia halua hommata.

Suklainen kesäkurpitsakakku kirsikoilla

18 cm irtopohjavuoallinen

Taikina
½ isosta kesäkurpitsasta
½ dl mantelimaitoa
½ dl kookosöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
2 dl täysjyväspelttijauhoja
1 dl kaurajauhoja (jauhettu kaurahiutaleista)
3/4 dl kookossokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
½ dl suklaahippuja

Kuorrute
1 tlk kookosmaitoa (jääkaappikylmänä)
100 g tummaa suklaata (esim. Panda)
1 rkl vaahterasiirappia

öljyä vuoan voiteluun
koristeluun esimerkiksi kirsikoita, tuoretta minttua

Raasta kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi. Lisää sekaan mantelimaito ja kookosöljy. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita taikina hyvin sekaisin.
Pingota 18 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoka öljyllä. Kaada taikina vuoan pohjalle. Paista kakkua 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes hammastikkuun ei jää enää taikinaa pistäessä.
Anna kakun jäähtyä täysin, vaikka seuraavaan päivään jääkaapissa.

Valmista kuorrute. Kaavi jääkaappikylmän kookosmaidon kermaosa kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Sulata suklaa ja kaada norona kookoskermaan yhtäaikaisesti vatkaten. Lisää vielä vaahterasiirappi.

Kuorruta jääkaappikylmä kakku suklaakookoskermalla ja koristele kirsikoilla tai muilla haluamillasi marjoilla/hedelmillä juuri ennen tarjoilua


En ollut ihan ainoa jolle tämä kakku maistui, sillä kun säädin kameran asetuksia, koira olikin päättänyt seurata minua kuvauspaikkaan ja yritti kovasti jo lipoa kakun kuorrutetta kun huomasin mitä oli tapahtumassa. Onni onnettomuudessa, että kakku säästyi.

2 kommenttia :

  1. Hyvältähän tuo näyttää, mutta en uskaltais ehkä kokeilla.
    Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkea uutta kannattaa kuitenkin aina kokeilla, joskus yllättyy positiivisestikin.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget