Kesäkurpitsarullat tofumurulla

31. elokuuta 2016


Kesäkurpitsojen ollessa sesongissa ja ennenkaikkea halpoja, niistä on kiva tehdä kaikenlaista. Kun kesäkurpitsan leikkaa ohuiksi siivuiksi, niistä saa kivoja rullia, jotka voikin sitten täyttää herkuilla!


Nyt vietetään hävikkiviikkoa ja se pistää aina miettimään hieman tarkemmin omia ruokailutottumuksia ja etenkin sitä ruuan poisheittämistä. Ruokaa heitetään pois järkyttäviä määriä päivittäin ja pitempien aikajaksojen välillä nämä määrät ovat aika päätä huimaavia. Kuten ehkä jo moneen kertaan toitotettu, mutta kertaus ei tee pahaa, se on rahan roskiin heittämistä parhaimmillaan. Kukaan ei voi aina olla täydellinen ja esimerkiksi jotkin hedelmät nyt vain huononevat päivässä, jos huono yksilö sattuu kohdalle. Tärkeintä olisi kuitenkin ajatella asiaa: mitä minä voisin tehdä paremmin vähentääkseni ruokahävikkiä?

Omat keinoni ruokahävikin vähentämiseksi ovat yksinkertaisesti ostaa vain sen mitä syö ja ottaa ruokalassa lautaselle vain se tarvittava määrä. Kuulostaa ehkä utopistiselta, mutta kun ruokailuja suunnittelee hieman etukäteen, jos ei kaupassa, niin viimeistään sitten kotona kaappia katsellessa, pystyy monen ruuan pilaantumisen estämään. Kun miettii mitä laittaisi tänään ruuaksi, kannattaa vilkaista jääkaapin sisältö ja päättää sen mukaan. Käyttäkää siis mielikuvitusta! Jos kaapissa on vähän sekalaista sakkia, niin mieti miten niitä voisi yhdistää samaan ruokaan, vai tarviiko? Voisiko niistä tehdä pari pientä erillistä ruokaa? 

Tässä juuri hörppiessäni kuppiini kylmentynyttä kahviani (joka ei maistu kovinkaan mieltä ylentävältä) mietin, että itsepä tämän keitin ja tässä jahkailin enkä juonut sitä lämpimänä. Toivotaan että tuo kahvi edes minua kaunistaa. Eli ole määrätietoinen, ruuan ei aina tarvitse olla hehkeimmillään, että sen voi syödä. Banaanitkin maistuvat mustuneena parhaimmilta puuron tai leivonnaisten seassa, puhumattakaan niiden paistamisesta.


Tämä ruoka perustuu siinä mielessä ruokahävikkiin, että meillä oli useita pienikokoisia kesäkurpitsoita, joista en kaikkia käyttänyt viikonloppuna ruuanlaittoon. näinpä siis piti keksiä tuolle yksinäiselle kesäkurpitsalle käyttöä, ennenkuin se nahistuu liiaksi. Samoin kirsikkatomaatteja oli kahden rasiallisen jämät ja tofua epämääräinen pala jääkaapissa. Mitäpä siis niistä voisi tehdä? Hieman mielikuvitusta ja mielihalujen kuuntelemista, niin oiva ruoka siinä olikin jo mielessä!

Kesäkurpitsoista saa käteviä ohuita siivuja, kun ne leikkaa juustohöylällä, mandoliinilla tai vaikka kuorimaveitsellä. Siivut ovat sen verran joustavia, että ne on helppo täyttää ja rullata vuokaan. Tofumuru sopii tähän ihan tajuttoman hyvin, sillä se tuo ihanaa suolaisuutta ja täyteläisyyttä kesäkurpitsa-tomaattiyhdistelmään. Kannattaa ihan ehdottomasti kokeilla! Misotahna on siinä mielessä välttämätön makuna, että se tuo muruun hieman juustoisen oloisen maun ja juuri sen suolaisuuden/täyteläisyyden. Ei kannata siis epäillä misotahnan käyttöä. Sitä löytyy hyvin varustelluista marketeista, Punnitse&Säästä -liikkeistä tai muista aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista.

Kesäkurpitsarullat tofumurulla

2 annosta

1 ohut kesäkurpitsa
1 rasiallinen kirsikka/miniluumutomaatteja
pippuria

Tofumuru
150 g tofua
3 rkl mantelijauhetta
2 tl misotahnaa
½ tl valkosipulijauhetta (fodmap voi jättää pois)
1/4 tl pippuria

Huuhdo kesäkurpitsa ja poista päät. Leikkaa kesäkurpitsasta juustöhöylällä tai vastaavalla ohuita siivuja pituussuunnassa.
Huuhdo kirsikkatomaatit ja kääri yksi tomaatti yhteen leikattuun kesäkurpitsasiivuun. Jos osa siivuista on repaleisia tai lyhyitä, käytä kaksi per tomaatti. Asettele kääröt uunivuokaan pohjalle pystyyn.
Laita paistumaan 200 asteiseen uuniin 15 minuutiksi.


Valmista tofumuru. Murenna tofu kulhoon. Lisää loput aineksista ja nypi käsin sekaisin ja murenna tofua tarvittaessa vielä pienemmäksi.
Kun kasvikset ovat paistuneet tarpeeksi, lisää muru kierteiden päälle. Paista vielä 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes tofu saa väriä.

Tarjoile lämpimänä. Tästä riittää yksi reilu annos tai kaksi pienempää annosta sellaisenaan. Mutta kunnon aterian kahdelle saa tarjoilemalla ohessa esimerkiksi salaattia tai keitettyä riisiä/hirssiä/kvinoaa.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget