Mustikkapiirakka minttu-crumblella

28. elokuuta 2016


Perinteiseen mustikkapiirakkaan saa helposti uutta twistiä, kun piirakan päälle murentaa tuoreella mintulla maustettua crumblea!


Mustikoita, puolukoita, omenoita!! Yksi vuoden parhaimmista ajoista! Kuka muu on innoissaan?

No ok, myönnetään, oon hieman myöhässä ainakin mustikoiden suhteen. Olimme porukalla marjassa muutama päivä sitten tarkoituksena enemmänkin kerätä puolukoita ja mahdollisia sieniä. Mustikoiden määrä kuitenkin yllätti totaalisesti metsässä ja pitihän niitäkin sitten kerätä, koska mustikat vain ovat niin hyviä! Yllättävän myöhällekin siis mustikoita piisaa, metsässä tosin huomasi, että osa oli jo ihan selvästi ylikypsiä ja hajosi käsiin. Toinen hehkuttamisen arvoinen asia mustikoiden (ja puolukoiden) lisäksi on omenat!

Kävin jo viimeviikonloppuna kaihoisasti tarkastelemassa omenapuumme omenoita, mutta jouduin säälikseni toteamaan, että raakojahan ne olivat. Omenaherkut saavat siis vielä hetken odottaa, mutta ei enää kauaa! Miten sinä hommaat kotimaiset omenasi?


Mustikoista pitää tehdä aina vähintään yksi piirakka kesässä/syksyssä, mielellään toki useita. Nyt en ole ihan varma mihin tämä kaikki aika on oikein mennyt. Joten häpeäkseni myönnän, että tämä on tämän vuoden ensimmäinen kotitekoinen mustikkapiirakkani. Siksi se varmaan maistuikin niin hyvältä kun se oli ensimmäinen! No myönnettäköön, että tuore minttu maistuu missä tahansa herkulliselta oli se sitten mustikkapiirakkaa tai ei.
Jos ajatus tuoreen mintun käytöstä mustikkapiirakassa kummastuttaa, ei kannata huolestua, sillä mintun maku ei ole mitenkään kovin läpitunkeva tässä piirakassa. Enemmänkin raikas "tuulahdus" minttua sivuroolissa eikä niinkään päänäyttelijänä. Mutta ehdottomasti sitä kannattaa kokeilla ennakkoluuloista huolimatta!


Mustikkapiirakka sopii loistavasti tummapaahtoisen kahvin kaveriksi. Tummapaahtoinen kahvi nyt on muutenkin yleensä vaaleapaahtoista parempaa, mutta pehmeä ja täyteläinen kahvinmaku yhdistettynä raikkaaseen piirakkaan on maukas. Teen ystävät voivat toki keitellä mietoa mustaa tai valkoista teetä piirakoidensa kaveriksi, mutta mitään kovin vahvan makuista teetä en suosittelisi. Toki niin halutessaan, piirakan voi syödä ihan vain sellaisenaankin suoraan vuoasta!

Mustikkapiirakka minttu-crumblella

8 palaa

Pohja
5 rkl öljyä
3 rkl vaahterasiirappia
2½ dl täysjyvävehnäjauhoja
ripaus suolaa
2-4 rkl vettä

Täyte
4 dl mustikoita
1 dl soijamaitoa
2 rkl perunajauhoja
1 lusikankärjellinen vaniljaa

Minttu-crumble
1 kourallinen tuoretta minttua (noin 15-20 lehteä)
3 rkl kookosöljyä
2 rkl intiaanisokeria
2 rkl kaurahiutaleita
2 rkl täysjyvävehnäjauhoja

Valmista pohja laittamalla muut ainekset paitsi vesi kulhoon. Nypi taikina muruseokseksi, lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes taikinan koostumus on hyvä ja siitä saa muovailtua pallon.

Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle (noin 22 cm piirakkavuoka) ja reunoille. Tasoita taikina lusikalla. Pistele haarukalla reikiä piirakkapohjaan ja esipaista 175 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.

Valmista täyte. Sekoita soijamaitoon perunajauhot ja vanilja. Kaada seos mustikoiden päälle ja sekoita. Kaada seos sitten esipaistetun pohjan päälle. Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Valmista crumble. Jauha tuore minttu morttelissa tai isolla veitsellä hyvin pieneksi silpuksi. Sekoita minttuun sula kookosöljy ja loput aineista. Nypi sekaisin. Ripottele crumble paakkuina puoliksi paistetun piirakan päälle.
Paista piirakkaa vielä 20-30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja crumble saanut väriä.

Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget