Luumufocaccia täysjyvästä

17. syyskuuta 2016


Italialaisen focaccia-leivän voi valmistaa myös täysjyväjauhoista. Tuoreet tuumut tuovat leivän päälle väriä ja hauskaa makua, joten tätä focacciaa voi popsia hyvällä omallatunnolla useammankin palan!


Mainiota viikonloppua!

Syksy onkin nyt sitten todella käynnissä ja luonnossa alkaa näkyä uusia viehättäviä värejä punaisten ja keltaisen eri sävyissä. Erityisiä suosikkejani ovat vaahterat, jotka vaihtavat lehtiensä väriä jopa purppuraiseksi. Meidän pihalla oleva vaahtera ei kuitenkaan tästä värinvaihdoksesta ole kuullut, vaan se vuosi toisensa jälkeen tiputtaa lehdet vihreän ruskeina syysväreistä viis. Pihassamme oleva katsura-puu kuitenkin on toista maata, ja on koreillut punertavissa sävyissä jo useita viikkoja. Syksyssä mielestäni kauniiden värien lisäksi parasta on loppusyksyn sato!

Ajattelin nyt viikonloppuna viimeinkin nostaa loput punajuuret, porkkanat ja palsternakat maasta ja toivoisin kovasti, että pavutkin olisivat ehtineet kasvaa edes jonkin verran. Pahalta kuitenkin näyttää härkäpapujeni suhteen, sillä niiden palot ovat vielä hyvin kitukasvuisia. Spagettikurpitsasatokin jäi tänävuonna surullisen mitättömäksi, sillä ainoa kasvamaan asti päässyt kurpitsa katkaisi itse oman napanuoransa jostain syystä. Kesäkurpitsasato kuitenkin on huomattavasti lohdullisempi ja niitä onkin sitten tulossa useampi!


Puutarhassa kasvavista hedelmistä omenien lisäksi suosikkeihini kuuluvat luumut. Luumut ovat vain niin ihanan makeita ja kasvavat onneksi yllättävän helposti. Meidän uudehko luumupuumme ei vielä tuota satoa, mutta toivottavasti seuraavina vuosina tilanne olisi parempi! Sitä odotellessa joudun tyytymään kauppojen luumuihin, joissa on nyt kyllä älyttömän hyviä tarjouksia. Kannattaa käydä kurkkaamassa omasta kaupasta tilanne.

Luumut ovat hyvin monikäyttöisiä ja ne sopivat niin suolaiseen kuin makeaankin ruokaan. Suosikkitapani luumuille on toki syödä ne ihan vain sellaisenaan, mutta välillä ehdin jopa käyttää niitä ruuanlaitossakin. Luumut sopivat esimerkiksi todella hyvin puuroon

Focaccia on italialainen leipä, joka muistuttaa rakenteeltaan pitkälti pizzapohjaa. Focaccia maustetaan perinteisesti tuoreilla yrteillä, kidesuolalla ja oliiviöljyllä. Erilaisia variaatioita kuitenkin löytyy lukuisia niin makeasta suolaiseen focacciaan. Luumujen ollessa sesongissa, niin päätyivätpä ne sitten meidän viikonloppuherkkuumme päällystäksi. Luumu toimi focaccian päällä mainiosti ja sen hieman hapan maku korosti focaccian pehmeyttä ja täyteläisyyttä.

Käyttämäni luumut olivat keltaisia luumuja, mutta ihan yhtä hyvin voi käyttää myös perinteisiä violetteja. Violeteista luumuista vain irtoaa väriä hieman enemmän, eikä lopputulos välttämättä ole ihan yhtä siisti. Valinta on siis sinun!


Jos sinulle tulee focacciasta mieleen oliiviöljyllä kyllästetty rasvaleipä, niin ei hätää, tämä focaccia ei ole sellainen!

Halusin kokeilla focacciaa täysjyväisenä versiona ja vehnäjauhojen lisäksi taikinasta löytyy myös kauraa. Focaccian rakenne ei kärsinyt mielestäni yhtään tästä terveellistämisestä, oikeastaan päinvastoin. Rakenne oli ihanan pehmeä ja mehukas, eikä syömisen jälkeen jäänyt puhistavaa oloa. Oliiviöljyn määräkin on varsin maltillinen.

Kohotin focacciaa jääkaapissa useamman tunnin ajan, sillä lueskelin netistä, että tällöin sen maku olisi parhaimmillaan. Nostattamisen voi toki tehdä huoneenlämmössä/hieman lämpimämmässäkin ihan yhtä hyvin, jos nostatukselle ei ole kovasti aikaa. 

Tärkein vinkkini focacciaan on päälliset. Sikäli mitenkään mahdollista, käytä kiteistä suolaa, sillä se on niin ihanaa leipää syödessä kun on pieniä suolaisempia alueita. Samoin tuoreet yrtit ja hyvä oliiviöljy ovat mielestäni se juttu, jolla focaccia eroaa tavallisesta pannuleivästä. Panosta siis hieman raaka-aineisiin niin lopputulos on maukas!

Luumufocaccia täysjyvästä

uunipannullinen

4 dl vettä
1 pss (11g) kuivahiivaa
2 tl intiaanisokeria
ripaus suolaa
2 rkl oliiviöljyä
3 dl kaurajauhoja (jauhettu kaurahiutaleista)
5½-6 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 (keltaista) luumua
1 oksa rosmariinia
1 tl karkeaa merisuolaa

oliiviöljyä voiteluun

Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Lisää hiiva, sokeri ja suola, anna seistä muutama minuutti, että seos alkaa kuplimaan, tällöin tiedät että hiiva toimii. Lisää öljy, kaurajauhot ja 5½ dl täysjyvävehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa käsin, taikinakoukuilla tai monitoimikoneen taikinasetillä 5-8 minuuttia (jos tuntuu että taikina kovin löysää, lisää jauhoja hieman). Taikinaan muodostuu sitkoa ja se irtoaa koukuista/käsistä. Jätä peitelty taikina kohoamaan huoneenlämpöön noin tunniksi, että se kaksinkertaistuu TAI jääkaappiin muutamaksi tunniksi (omani kohosi jääkaapissa noin 5 tuntia).

Painele taikinasta ilmakuplat pois, laita kelmulle hieman oliiviöljyä ja anna taikinan kohota sen alla vielä viitisentoista minuuttia.

Laita reunalliselle uunipannulle leivinpaperi ja voitele se oliiviöljyllä. Levitä taikina uunipannulle suorakaiteen muotoon (ei tarvi peittää ihan koko pannua) ja jätä kohoamaan peiteltynä noin 30 minuuttia.

Leikkaa luumut ohuiksi viipaleiksi ja hakkaa rosmariinia hieman pienemmäksi. Painele taikinaan sormilla reikiä muutaman sentin välein. Voitele oliiviöljyllä, revi päälle rosmariini. Asettele luumusiivut taikinaan ja paina syvemmälle.

Paista focacciaa 250 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes pinta aavistuksen ruskistuu. Anna seistä kymmenisen minuuttia uunin jälkeen ennen leikkuuta/tarjoilua.


Onko sinulla omia suosikkitäytteitä focaccialle?

2 kommenttia :

  1. Alkoi tekeen mieli tuoretta lämmintä leipää!! :) Leipää on tullut itsekin tehtyä jos jonkinlaista, mutta ei ole tullut mieleen laittaa luumua päälle. Kuuulostaa aika mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!
      Tuore ja vielä lämmin leipä on kyll niin ihanaa! :)
      Kannattaa kokeilla luumua, mukavaa vaihtelua.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget