Udon-nuudelit sienillä ja tofulla

11. lokakuuta 2016


Oletko kuullut udon-nuudeleista? Ne ovat japanilaisia paksuja nuudeleita, jotka sopivat todella hyvin moniin ruokiin. Sienien ja paistetun tofun kanssa ne pääsevät loistavasti oikeuksiinsa.


Toivottavasti viikkosi on alkanut mukavasti!

Minun viikkoni tulee näillä näkymin olemaan, jälleen kerran, varsin toiminnallinen. Pohdiskelen tässä kovasti missä välissä ehdin valmistamaan mitään ruokaa, että jaksaisin kipitellä paikasta toiseen, mutta eiköhän sitä aikaa jostain raosta löydy! Pakkokin löytyä, sillä tällähetkellä jääkaapissani köllöttelevää spagettikurpitsaa ei voi olla käyttämättä. Lähi-Prismaan oli tullut uusi satsi spagettikurpitsoja ja lähtihän sitten sellainen kaunokainen matkaani, nyt kun niitä vielä saa! Jos et ole kuitenkaan vielä löytänyt omaa spagettikurpitsaasi ja valmistanut siitä spagettikurpitsanuudeleita, niin voit tyytyä tähän vaatimattoman superherkulliseen udon-nuudelireseptiin.

Udon-nuudelit ovat japanilaisia paksuja vehnänuudeleita, joiden rakenne on keittämisen jälkeen ihanan pehmeä ja maukas. Udonit imevät itseensä makua todella hyvin, joten ne maistuvat ihan sellaisenaan, keitoissa, paistettuna tai jopa kylmänä. Japanissa on monia perinteitä udonien käytölle ja niillä on oma paikkansa erilaisissa tilaisuuksissa ja reseptit vaihtelevat alueittain. Omaan keittiööni löysin udonit aasiakaupasta, joissa niitä onkin usein useita erilaisia laatuja tarjolla. 


Udoneita myydään joko kuivatuotteena tai sitten valmiiksi kypsennettynä ja vakuumipakattuna. Olen molempia versioita udoneista testannut ja täytyy kyllä myöntää, että pidän kuivatuista udoneista huomattavasti enemmän. Niiden mausta tulee jotenkin paljon raikkaampi ja ne imevät itseensä makua huomattavasti paremmin kuin esikypsytetyt versiot. Toki ruuan saa paljon nopeammin aikaiseksi, jos käyttää jo kypsennettyjä udoneja.

Udonien kaveriksi sopii hyvin soijapohjainen kastike, joka on hieman suolainen ja hapan. Tähän kokonaisuuteen päätyikin kaveriksi sitten vielä Japanilaiset shimeji-sienet. Shimejit ovat suhteellisen pienikokoisia sieniä, jotka kasvavat hauskoissa ryppäissä. Shimejiä myydään pääosin etnisissä kaupoissa, mutta viimeisen vuoden aikana olen nähnyt niitä eksyneen silloin tällöin K-ryhmän kauppoihin. Shimejejä on tarjolla valkoisina sekä ruskeahattuisina. En ole huomannut maussa mainittavaa eroa näiden kahden eri värivaihtoehdon välillä. Shimejit tulee kypsentää ennen syömistä, sillä niiden kitkerä maku häviää kypsennyksen yhteydessä. Shimejit muistuttavat rakenteeltaan hieman herkkusieniä, mutta niiden maku on hieman pähkinäinen, mutta ei yhtä voimakas mitä kotimaisissa metsäsienissä. 

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan shimejien käyttöä, jos niitä satut käsiisi löytämään. Ne toimivat todella hyvin erilaisissa paistoksissa ja keitoissa, tällaisen nuudeliruuan lisäksi. Hintakaan ei ole ollut päätähuimaava aasiakaupoissa, joista niitä olen bongannut.


Udonien ohella voi tarjoilla myös sivuruokia, jolloin ateriasta saa huomattavasti monipuolisemman. Omalla ateriallani tarjoiltiin nuudelien lisäksi misokeittoa tofulla ja japanilaisittain karamellisoituja bataatteja. Kokonaisuus oli varsin juhlallinen ja sillä täyttyi vatsa vähän liiankin hyvin.

Olisitko kiinnostunut saamaan reseptin karamellisoiduille bataateille?

Udon-nuudelit sienillä ja tofulla

2 annosta

100 g udon-nuudeleita

2 kevätsipulia
2 valkosipulinkynttä
200 g sieniä (shiitake, shimeji, enoki, osterivinokas herkkusieni...)
100 g maustamatonta tofua
1 iso kourallinen tuoretta pinaattia

Kastike
2 rkl soijaa
2 rkl riisiviinietikkaa (tai omenaviinietikkaa)
2 rkl seesamiöljyä
1 rkl agavesiirappia
1 tl srirachaa
1 rkl seesaminsiemeniä

Keitä udonit pakkauksen ohjeen mukaan.

Pilko kevätsipulit ja valkosipulit. Laita kevätsipulin vihreät osat odottamaan, kuullota öljyssä valkoinen osa ja valkosipulit. Lisää sekaan siistityt sienet (paloittele tarvittaessa). Paista kunnes sienistä irronnut nestettä. Kuutioi tofu ja lisää pannulle. Paista miedolla lämmöllä niin että tofut saavat hieman väriä ja sienistä lähtee nestettä, noin 10 minuuttia.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään kulhossa.

Lisää pannulle keitetyt ja valutetut nuudelit, revi myös pinaatti ja kevätsipulin vihreä osa sekaan. Kääntele sekaisin hyvin ja laita miedolle lämmölle. Kaada kastike nuudeleiden päälle tasaisesti. Kypsennä kunnes pannulla ei näy enää kosteutta ja nuudelit ovat imaisseet kastikkeen.

Tarjoile lämpimänä.


4 kommenttia :

  1. Oi nam! Ruoka näyttää siltä, että siinä todella on makua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!
      Salaisuus hyvin maustuneissa nuudeleissa on kärsivällisyys ;)

      Poista
  2. Moikka! Minkä merkkistä udon nuudelia suosittelisit? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Tähän reseptiin käytin muistaakseni ihan marketeista löytyviä udoneita, esim. miyata tai yutaka. Myös aasiakaupoissa on hyviä udoneita. Kannattaa mielummin käyttää kuivia nuudeleita kuin valmiiksi kypsiä (joita saa joistain aasiakaupoista) sillä niihin tarttuu maku paljon paremmin :) En ole huomannut suuria eroja eri merkkien välillä, kunhan ovat vain paksuja

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget