Kuuden ainesosan kurkuma-välipalapallot

21. marraskuuta 2016


Erilaiset välipalapallot ja -patukat ovat todella käteviä mukana kannettavia eväitä. Nämä muutaman ainesosan helpot välipalapallot saavat kauniin keltaisen värinsä kurkumasta.


Terveellinen ruoka nousee puheenaiheeksi aina kerta toisensa jälkeen, siinä missä muut ruokatrendit tulevat ja menevät. Tämä niinkutsuttu terveellinen ruokakin on muuttunut aikojen saatossa, lapsuudessani terveellisenä ruokana pidettiin sokerittomia, mutta makeutusaineella makeutettuja tuotteita tai mahdollisimman vähärasvaisia kevyttuotteita. Muistan miten paljon erilaisia entistä vähemmän rasvaisia kermatuotteitakin maitohyllyllä oli nähtävissä. Sen jälkeen onkin sitten myllertänyt erilaiset terveystrendit, ollaan havahduttu makeutusaineiden käyttöön, vaikkakin niitä löytyy yhä turhan monista elintarvikkeista. Rasva on poistunut pahisten listalta ja syynissä onkin sen koostumus. Viljat ja etenkin gluteeni on ollut tiskillä tarkasteltavana. Ruokien prosessointiin ja lisäaineisiin on kiinnitetty huomiota. Tosin suurin pahis tällähetkellähän taitaakin olla se sokeri.

Terveellisyydestä voidaan siis olla niin montaa mieltä kuin on puhujaakin, joten toisinaan keskustelut siitä herättävät paljon kiivaitakin tunteita. Koen kuitenkin olennaisimpana tässä sopassa tiedon kriittisen arvioimisen. Kaikki vaihtoehdot eivät toimi kaikille ja jokaisen tulee löytää se oma tiensä omaan terveelliseen syömiseensä. Minä saan ruokailoni itsetehdystä kunnollisesta ruuasta, jolloin tiedän mitä kaikkea ruokani sisältää ja voin tällöin itse tehdä päätökset siitä mikä on hyvästä tai mikä ei. Kasvisruoka on myös se, jonka koen olevan hyvän oloni lähde ja se miten pyrin syömään terveellisesti ja samalla toimimaan ekologisesti. 

Mikä on sinun ruokafilosofiasi?


Joskus terveellisien valintojen tekeminen ruoka-asioissa on hyvinkin helppoa. Täytyy vain tehdä se valinta ja toimia sen mukaan. Toisaalta, pitää tietää mitä haluaa ja etsiä tietoa sen mukaisesti. Tämänhetkinen niinsanottu terveysvillitykseni on kurkuma. Kurkuma on osoittautunut nyt viimeisen parin kuukauden tiivimmässä käytössä oikein käyttökelpoiseksi tuotteeksi. Aluksi ongelmana oli vain päästä sisälle siihen, miten kurkuma oikein toimii. Tarjolla on tuoretta ja jauhettua kurkumaa, sekä erilaisia muita valmisteita. Kurkuman terveysvaikutuksiahan on lukuisia ja siitä voisi spekuloidakin oman postauksensa verran, mutta lämmikkeeksi voit käydä lukaisemassa Ruohonjuuren sivuilla olevan tekstin, jossa kerrotaan monipuolisesti kurkumasta.

Jauhettu kurkuma on ehkä yksinkertaisin lähestymistapa kurkumaan, sillä se on monille jo entuudestaan tuttu valmiste. Huomasin kuitenkin kokeilussani, että kurkuman laadulla on väliä. Meillä on ollut käytössä jokin satunnainen perus maustehyllyltä hommattu kurkumajauhe, joka toki on keltaista ja haisee kurkumalle. Mutta se on aika mitäänsanomatonta. Sitten kun maistaa ja haistaa oikeasti laadukasta kurkumajauhetta, niin ei voida oikeastaan puhua samasta tuotteesta. Vähän niinkuin vertaisi vanilliinia aitoon vaniljaan. Tai kansankielisemmin Toyotaa Mersuun. Joten jos aiot hommata kurkumajauhetta, hommaa oikeasti laadukasta sellaista. Foodinin luomulaatuista kurkumaa myydään kätevissä suljettavissa pusseissa, vaikkakin koko saattaa olla kokeiluun yllättävän suuri. Sonnetorilla ja Urtekramilla puolestaan on kätevän pieniä luomu kurkumapurkkeja. 

Kun kurkumajauheen laatu on kunnossa, voidaankin miettiä että mitä sillä kurkumalla sitten oikeasti tehdään? Esimerkiksi kaikkea. Kun olin tuossa flunssan kourissa ja yritin tropata itseäni mahdollisimman tehokkasti, laitoin kurkumajauhetta ihan aamupuuroonkin ennen kypsentämistä! Toimi ihan älyttömän hyvin. Kurkuma toimii myös erittäin hyvin kasvisruuassa, sillä siitä tulee ns. tulista makua ja se tuo pieninäkin määrinä makua ruokiin. Sunnuntaina juuri tein papupyöryköitä, joihin laitoin jauhettua kurkumaa löysin rantein ja hyvää tuli. Eli siis oikeasti, kurkumaa voi käyttää mihin tahansa, ja se sopii kaikille. Kurkumalatte on myös eräs kokeilemisen arvoinen juoma, ihanan lämmittävä ja maukas, jos pidät yhtään inkiväärijuomista, pidät myös kurkumajuomista.

Yksi vinkki jonka kurkuman käytöstä kuitenkin kuulin, oli että kurkuma kannattaa lisätä ruokaan kypsennyksen alkuvaiheessa, sillä silloin sen mahdollinen kitkerä maku rauhoittuu ja maku on paljon pehmeämpi. Monilla kurkuma herättää negatiivisia tunteita, kun ensikosketus siihen on liian suuri määrä ja kitkerä maku. Joten aloita tutustuminen kurkumaan pienissä määrissä. Teelusikallinen sinne ja tänne kypsennyksen alkuvaiheessa.


Kurkuma sopii kuitenkin raakanakin moniin ruokiin. Raakapalloihin kurkuma tuo kauniin keltaisen värin ja kurkumaisen maun (kuvaile itse paremmin sen makua!). Kurkuman hieman kitkerän maun saa tasaantumaan hyvin makeilla ja rasvaisilla asioilla. Makeutena näissä raakapalloissa toimii banaani ja rasvanlähteenä tahini ja kookosöljy. Kuitulisää saadaankin kaurahiutaleista ja siinä sitten ollaankin. 

Sopivan täyttäviä välipalapalloja, joista oikeasti tietää mitä ne sisältävät ja kaiken kukkuraksi ne ovat terveellisiä ja hauskan näköisiä! Kanniskelinkin näitä palluroita yliopistolla eväänä ja niitä oli ihanan kätevä napsia kun ei ehtinyt käydä syömässä. Pidin myös siitä, että kotitekoisilla välipalapalloilla sai kivaa vaihtelua kauppojen valmiisiin raaka-patukoihin, jotka tuntuvat aina maistuvan siltä samalta taatelilta.

Nämä kurkumapallurat ovat siis erittäin helppo ja yksinkertainen tapa tutustua kurkumaan ja lisätä sitä ruokavalioon. Meillä kotonakin kaikki pitivät näistä, joten ihan vikaan ei ole voitu mennä!


Kurkuma-välipalapallot

10-12 palloa

1 banaani
1 rkl tahinia
1½ dl kaurahiutaleita*
2 rkl kookoshiutaleita*
2 rkl kookosöljyä (sulana)
1 tl kurkumaa

seesaminsiemeniä koristeluun

*Jos ehdoton raakuus on se juttu, tarkista kaurahiutaleiden ja kookoksen raakuus

Soseuta banaani. Sekoita siihen loput aineksista ja nosta taikina pakastimeen noin 10 minuutiksi.

Pyörittele massasta suupalan kokoisia palloja. Pyörittele pallot seesaminsiemenissä. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli tai pakastimessa tunnista kahteen. Pallot säilyvät muutaman päivän ilmatiiviissä rasiassa.


PS. Kurkuma värjää oikeasti kaiken! Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun kurkuman käytön jälkeen sormet ovat olleet keltaisessa permanenttivärissä. Joten jos et ehdottomasti halua keltaista manikyyriä, käytä suojakäsineitä ja suojaa työalustat.
VINKKI! Kurkumatahrat työtasoista ja leikkuulaudoista saa puhdistettua helposti ruokasoodasta ja vedestä tehdyllä tahnalla. Hinkkaa tahnaa sormin tahrakohtaan niin johan puhdistuu!

5 kommenttia :

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget