Kaksiväriset letut ja pehmeä tofukastike

23. marraskuuta 2016


Kun kaikkien suosikkiletut yhdistää samaan annokseen, saadaan aikaan jotain vielä parempaa. Kasvislettujen kanssa sopii hyvin pehmeä tofukastike ja kunnon puolukkasurvos.


Käsi pystyyn kenelle sydänmerkki on tuttu?

Toivottavasti monelle! Nimittäin kyseessä on merkki, jota muistan ruokapakettien kyljessä ihastelleeni jo pienestä lähtien. Sydänmerkistähän kaikki tietävät, että se on hyvä juttu ja kyseessä on tällöin terveellinen tuote. Mutta kun mietitään että miten tuote on terveellisempi herääkin pientä epäröintiä. Sydänmerkki tarkoittaa tuotteessa sitä, että sen sisältämä rasva on hyvälaatuista, suolan määrä on vähäinen/sitä on vähennetty, kuidun määrä on runsas ja sokerin määrää rajoitettu. Tuotteen laadusta riippuen ainakin jokin noista ominaisuuksista täyttyy, eli kyseessä siis suomalainen merkki, joka takaa paremmat valinnat ruokaostoksilla.

Sain mahdollisuuden osallistua Sydänmerkin ja Kaksplussan järjestämään reseptihaasteeseen, jossa tarkoituksena oli kehitellä mieluiten kasvipitoinen resepti sydänmerkin tuotteita käyttäen. Haaste kuulosti juuri osuvalta minulle, sillä kasvikset ja terveellisemmät valinnat ovat osa jokapäiväistä ruuanlaittoani ja muutenkin tämän blogin aihealue. Koska asioita ei voi tehdä liian helpoksi, pistin paremmaksi ja tein reseptin käyttäen vain sydänmerkittyjä tuotteita. Toki mausteita ja viinietikkaa lukuunottamatta, joilla nyt ei muutenkaan sydänmerkkejä taida kovin laajasti olla.

EDIT: Äänestysaika päättyi, mutta tuloksen näet täältä. Tällä kertaa ei palkintosijoja ropissut, mutta parasta onkin se reseptien ideoiminen tietyssä viitekehyksessä! :)


Sydänmerkittyjä tuotteita löytyy kaupasta yllättävän paljon, kun vain hieman tarkastelee. Perinteisin esimerkki on ehkä rypsiöljy tai kevytmaitotuotteet. Mutta esimerkiksi monet vihannekset, viljavalmsiteet ja jopa valmisruokia on sydänmerkin piirissä. Vinkvink vegaanituotteet! Saarioisen vegaaniset grahamkasvispiirakat ovat sydänmerkittyjä! Kasvimaitotuotteista kotimaisilla merkeillä Plantilla ja Yosalla on sydänmerkittyjä tuotteita. Unohtaa toki ei saa Jalotofua, jonka tuotteista muutama on sydämellinen. Heidän pehmeää tofua on myös käytetty tässä reseptissä.

Eli siis oikeasti, sydänmerkki löytyy monista tuotteista, joskus jopa yllättävistäkin tuotteista! Nyt voit siis popsia graham kasvispiirakkasi hyvällä omallatunnolla, sillä sydänmerkki on armahtanut ne, jes! Sydänmerkin puuttuminen monista tuotteista ei kuitenkaan tarkoita, että tuotteet olisivat huonoja, mutta kaikki tuotteet eivät vain ole kyseistä merkkiä hakeneet. Etenkin jos kyseessä ulkomainen tuotemerkki, ei sydänmerkkiä purkin kylkeen välttämättä tule ilmestymäänkään. 

Mielestäni sydänmerkki on hyvä ja helppo keino selvittää nopeasti tuotteen terveellisyydestä tietoa. Joten tee testi, seuraavan kerran kun käyt kaupassa, katso löydätkö sinulle tutuista tuotteista sydänmerkin? Joskus se on yllättävässäkin nurkassa (kuten kuvan pinaattipussissa), mutta kyllä se merkki siellä jossain on!


Ja sitten se resepti. Eli halusin tehdä kisaan reseptin, joka olisi niin yksinkertainen valmistaa, että se sopisi hyvin arjenkin kiireisiin. Vaikka reseptissä on kaksia eri lättyjä, on niiden valmistus lähestulkoon identtistä, erona vain pinaatti ja porkkana. Meillä on kotona sellainen smoothietehosekoitin, jossa on mukana pari juomapulloa, jotka samalla toimivat tehosekoittimen astiana. Taikinoiden valmistus oli sellaisella todella helppoa, sillä taikinat sai valmistaa yhtä aikaa eri kulhoissa. Taikina onnistuu myös hyvin ihan perinteiselläkin tehosekoittimella, jolloin ensin kannattaa valmistaa porkkanalettutaikina, kaataa se kulhoon ja valmistaa pinaattilettutaikina suoraan samaan kannuun, ei siis tiskiä tässä välissä! 

Lättyjen paiston lomassa voikin sitten valmistella ruuan muuten, tehdä tofukastikkeen, valmistella salaatin (omassa tapauksessani pestä idut) ja kattaa pöydän. Kun sitten lätyt on saatu kaikki paistettua, onkin ruoka jo täysin valmiina. Halutessaan toki lätyt voi paistella etukäteen ja pistää eväslaatiikkon odottamaan seuraavan päivän lounasta. 


Samalla kun halusin toteuttaa yksinkertaisen reseptin, halusin reseptin olevan sopiva myös jokaiselle perheenjäsenelle. Mikä sen parempi ruoka kuin kaikkien suosikit pinaatti- ja porkkanaletut! Ne harvat tapaukset, jotka eivät jostain syystä pidä jommista kummista letuista, voivatkin sitten missata puolet väripaletista ja syödä vain toisia. Lettujen oheen kannattaa lisätä rapsakkaa salaattia, kuten tuoreita ituja, jolloin kokonaisuus on aika täydellinen! 

Ehkä tärkeintä aspektia ei tule unohtaa, sillä ruuan edullisuus. Arkiset valinnat pitää aina huomioida budjetin mukaisesti, ja kasvisruokahan on tällöin loistava vaihtoehto. Kasvikset ovat halpoja, ja kun niitä käyttää ruuan pääkomponentteina, ei hinta nouse kovinkaan korkeaksi. Tekemällä pieniä edullisempia valintoja, saa helposti pihistettyä ruokakustannuksissa ja säästettyä pitkällä tähtäimellä isojakin summia. Tässä reseptissä kalleimmiksi raaka-aineiksi muodostuvat tuore pinaatti, jonka voi halutessaan korvata pakastetulla pinaatilla, ja tofu. Jalotofun pehmeä tofu on suhteellisen edullista, vain reilu 1,50 euroa. Kaurahiutaleet ja porkkanat (ja muut juurekset) ovat hyvin edullista ruokaa, niitä kannattaa ehdottomasti suosia kaikessa ruuanlaitossa myös hyvien ravintoarvojen vuoksi. 

Joten miten on, kelpaisiko tämä sydänmerkeillä kyllästetty ruoka sinulle? 


Kaksiväriset letut ja tofukastike ♥

4 annosta

Porkkanaletut
4 porkkanaa
3 dl kauramaitoa
3 dl kaurahiutaleita
½ tl valkopippuria
½ tl valkosipulijauhetta
ripaus yrttisuolaa

Pinaattiletut
1 pss tuorepinaattia (80 g)*
3 dl kauramaitoa
3 dl kaurahiutaleita
½ tl valkopippuria
½ tl valkosipulijauhetta
ripaus yrttisuolaa

Tofukastike
1 pkt pehmeää tofua (300 g)
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
½ tl valkopippuria
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl yrttisuolaa

Tarjoiluun
puolukkasurvosta
Silmusalaatin ituja tai muuta salaattia

rypsiöljyä paistamiseen

*tai 100g pakastepinaattia valutettuna


Jos sinulla ei ole kahta tehosekoitinkannua, valmista ensin porkkanalettutaikina. Kuori ja pese porkkanat. Paloittele ne tehosekoittimeen ja lisää loput aineksista. Aja tasaiseksi massaksi. Lusikoi taikina kulhoon odottamaan paistoa.

Valmista pinaattilätyt. Huuhdo pinaatit. Laita ne ja loput lättyjen aineksista tehosekoittimeen (kannua ei tarvi pestä porkkanalettujen jäljiltä) ja aja tasaiseksi.

Paista taikinoista pikkulättypannulla lättyjä öljytilkassa.

Valmista tofukastike. Valuta pehmeästä tofusta ylimääräinen neste pois, painele tofupalaa tarvittaessa varovasti. Laita kaikki ainekset kulhoon ja surauta sauvasekoittimella (tai tehosekoittimessa) tasaiseksi kastikkeeksi.

Kasaa letuista torneja laittamalla eri lättyjä vuorotellen. Lusikoi päälle kastiketta, puolukkasurvosta/hilloa ja tarjoile salaatin kanssa.


2 kommenttia :

 1. Nam nam! Pinaatti- ja porkkanaletut maistuu kyllä! Kiva kun olet ottanut huomioon myös edullisuuden, koska se monesti vähän niinkun unohtuu tällaisilta, jotka on valmiita maksamaan hyvästä ruoasta. Hyvää ruokaa saa tietysti myös edullisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Se onkin hassua, että sitä itse pitää päivänselvänä juttuja että pyrkii niihin terveellisempiin valintoihin, kuten täysjyvätuotteisiin, kasviksiin, parempiin rasvoihin yms. Eikä tule välttämättä ajatelleeksi, että monille se ruuan matala hinta on ehdoton juttu. Siksi kun vähän miettii etukäteen, saa edullisia vaihtoehtoja aikaiseksi! :) Jotka vielä maistuvatkin hyvältä.

   Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget