Suklainen punajuurimutakakku

11. helmikuuta 2017


Mutakakku saa kivaa vaihtelua niin värin kuin maunkin puolesta, kun taikinassa käyttää punajuurta. Koristelemalla kakusta saa näyttävää tarjottavaa, mutta sen voi ihan yhtä hyvin syödä sellaisenaan tai jäätelön kanssa!


Tähän aikaan vuodesta valon määrän lisääntyminen ja raikkaat maut, kuten sitrushedelmät saavat mielen kohoamaan ja katseen voinee suunnata kesään. Kuulun kuitenkin itse niihin ihmisiin, jotka nauttivat talvesta, lumesta ja siitä ihanasta pakkasen tunteesta. Ruokabloggarina kumminkin se rajallinen päivänvalo kuitenkin pakkaa harmittamaan aina välillä. Nimimerkillä kiireettä yliopistolta kotiin ja laittamaan ruokaa ennenkuin viimeisetkin valonsäteet häviävät.

Minuun iski ehkä pienoinen annoskateus katsellessani muiden ihanien blogien ystävänpäivähenkisiä ruokia, valoa, värejä, loistoa. Kun taas itse ajattelin panostaa tunnelmaan ja täyteläisyyteen. Jokainen tavallaan, on ainakin mistä valita! Seison kuitenkin vakaasti oman punajuurimutakakkuni takana, sillä suklaa ja punajuuri on vaan niin ihana yhdistelmä makunsa puolesta. Puhumattakaan siitä väristä, jota on kovin vaikea kuviin saada ikuistettua.


Monet pitävät nykyään ystävänpäivää kaupallisena ja turhana juhlan aiheena. Onhan se tavallaan sitä jos liiaksi keskittyy siihen mitä pitäisi ostaa ja antaa lahjaksi. Mutta mikä olisi sen tärkeämpi juhlan aihe kuin ystävät? Ystävää ei tarvitse välttämättä muistaa millään ihmeemmällä, ystävyys riittää. Läsnäolo. Tai hyvä kakku.

Huomaan vähän turhan usein tekeväni ihan liikaa herkkuja, kakkuja tai muuta, kun syöjiä on kuitenkin rajoittuneesti. Vieraat siis puuttuvat. Pitäisi siis vaan kutsua niitä ystäviä useammin kylään vaikka ilman kunnollista syytäkään! 


Tähän aikaan vuodesta kotimaisia tuoreita kasviksia ei juuri ole saatavilla, joten pitänee tyytyä edellisvuoden varastoihin. Punajuuri on yksi ehdoton suosikkini kaikessa ruuanlaitossa. Se on kuitenkin hieman ongelmallinen sotkevuutensa ja pitkän keittoaikansa vuoksi, joten turhan usein ei sitten kuitenkaan tule laitettua. Jännityksellä odotan kun Jalotofun uusi vegeström tulee kauppoihin! Eli punajuurta ja tofua pihvimäisessä muodossa, tarkoittaen käytännössä punajuuriherkuttelua ilman sotkua. Kelpaa mulle.

Punajuuren sotkevuutta voi hillitä muutamalla kikalla, kuten kuorimalla punajuuret vasta keitettynä, jolloin kuoren saa vain työnnettyä sivuun käsin kuorimaveitsen ja roiskeiden sijaan. Samoin käsien pesu heti punajuuren käsittelyn jälkeen on paikallaan, ellei halua sitten erikseen ystävänpäivän hengessä pinkkiä manikyyriä. 


Punajuuri ja suklaa ovat täydellinen makupari, joten niistä syntyy ihana täyteläinen mutakakku. Salaisuutena mutakakun tahmaisessa rakenteessa on pehmeä tofu, joten kannattaa kokeilla sen käyttöä jos ei ole vielä entuudestaan tuttu. Pehmeä tofu on todella monipuolista ruuanlaitossa.

Parasta tässä kakussa oli ehkä kuitenkin överit koristelut, sillä hieman innostuin vain lisää koristellessani! Vähän viikunoita, vähän mantelitahnaa ja pistaaseja ja vadelmia. Melkein tein pienehkön vuoren kakun päälle, mutta sain lopulta hillittyä itseni. Mikään ei kuitenkaan estä sinua tekemästä överikakkua, jos se tuntuu oikealta vaihtoehdolta!

Suklainen punajuurimutakakku

18 cm irtopohjavuoallinen

300 g punajuuria (kypsiä kuorettomia)
1 pkt pehmeää tofua (300g)
2 dl kaurahiutaleita (glut tarv)
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl kookossokeria
½ dl mantelitahnaa
2 tl kanelia
½ vaniljatangon siemenet
½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
ripaus suolaa

öljyä voiteluun
koristeluun mantelitahnaa, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä tms.

Kypsennä punajuuret kuorineen keittämällä 30-40 minuuttia, riippuen koosta. Kuori kun ne ovat hieman jäähtyneet työntämällä kuoret käsin pois.

Laita kypsät (jäähtyneet) punajuuret, valutettu tofu ja kaurahiutaleet kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella (tai tehosekoittimessa) tasaiseksi. Lisää loput aineksista ja kääntele taikina sekaisin.

Voitele 18 cm irtopohjavuoka öljyllä ja pingota leivinpaperi pohjalle. Levitä taikina vuokaan. Paista kakkua 200 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Kakku jää hieman pehmeäksi keskeltä. Jäähdytä kakku kunnolla.

Koristele hieman ennen tarjoilua haluamillasi herkuilla


VINKIT!
  • Mantelitahnan sijaan voit käyttää mitä tahansa pähkinä/siementahnaa taikinassa.
  • Kakku säilyy koristelemattomana jääkaapissa ilmatiiviisti säilytettynä (kuvun alla tai kelmuun käärittynä) useamman päivän. Kakun voi myös pakastaa ja sulattaa 1h huoneenlämmössä ennen tarjoilua. 
  • Kakun voi hyvin tarjoilla myös mutakakkumaiseen tyyliin hieman lämpimänä vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa. Jäätelöistä suosittelen Oatlyn tai Tofulinen vaniljajädejä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget