Keltainen thai-nuudelikeitto

17. helmikuuta 2017


Lämmin eksoottinen keitto sopii kylmille keleille täydellisesti. Pieni mausteisuus ja paahdetut kasvikset tuovat makua sopivassa suhteessa ja samalla keittoa ryystäessä pääsee pienelle makumatkalle Aasiaan.


Etsiskelin tuossa jokunen aika sitten viluiseen olooni hieman keittoinspiraatiota Pinterestistä. Toinen toistaan komeampi keitto komeili näytölläni, mutta huomasin tietynlaisen trendin toistuvan vegaanista keittoa haettaessa. Löysin nimittäin todella paljon erilaisia thaikeittoja, toki valmistustavat poikkesivat paljonkin keittojen välillä. Muutamassa ohjeessa keiton pohjaksi oli kuitenkin tehty curryhenkinen tahna, joten niinpä siis minunkin täytyi tuota kokeilla.

Currytahnoja myydään paljon kaupoissa valmiina, ja sellaisen nappaaminen ostoskoriin on hyvinkin helppoa. Toisaalta vegaanista tahnaa etsittäessä saattaa törmätä purkeissa yllättäviinkin ainesosiin kuten katkarapuihin tai kalaan. Currytahnassa? Kyllä. Niinpä siis pitää olla tarkkana kaupassa tahnaa ostaessaan. Maustetahnan valmistus kotonakin on kuitenkin yllättävän nopeaa ja yksinkertaisempaa mitä itse ainakin aluksi ajattelin.


Currytahnaan voi käytännössä laittaa mitä tahansa mausteita, ja monet tahnat, joita netistä löytää, sisältävät järkyttävän kasan erilaisia ainesosia. Hyvän tahnan keittopohjaan saa kuitenkin vain muutamalla ainesosalla ja tahnan surauttamiseen menee muutama minuutti valmisteluineen.

Tämän keiton ehkä paras puoli on itse täytteet. Siitakesienet ovat suuri heikko kohtani, voisin suorastaan elää niillä. Niinpä siis niitä täytyi hyvästä keitosta ehdottomasti löytyä. Bataatteja on tähän aikaan vuodesta hyvin kaupoissa, joten paahdetut uunibataatit sopivat vähän kaikkeen ruokaan, joten miksei tähän keittoonkin! Jos uunibataattiherkut kiinnostavat, kurkkaa tämä ohje! Ja lopuksi tietysti se hauskin herkku, eli nuudelit. 


Totesin lopulta, että vaikka keitto näytti miten nätiltä ja miten hyvältä idealta sen tekeminen tuntui, oli se hieman sottaista syötävää! Liemi räiskyi vähä sinne sun tänne, kunnes hoksasin sopivan tavan syödä. Eli ensin päällä olevat hiput suuhun ja sitten lopuksi ryystää liemi joko lusikalla tai suoraan lautasen reunalta. Eli tekniikkalajista siis kyse! 

Syömisvaikeuksista huolimatta keitto oli niin hyvää, että meillä koko perhe suostui sitä syömään ja kelpasikin jopa. Sellaiset ruokahetket koen eräänlaiseksi voitoksi, sillä mikään ei ole niin nautinnollista kuin onnistuminen ruuanlaitossa kranttujen syöjien kanssa. 

Thainuudelikeitto

4 annosta

Maustetahna
1 iso punainen chili
4 valkosipulinkynttä
2 cm pala inkivääriä
2 kevätsipulia
1 sitruunan kuori
2 rkl sitruunamehua
1 tl kuminansiemeniä
2 tl kurkumaa
1 tl curryjauhetta

Muut
6 dl kasvislientä
2 dl kookosmaitoa
2 rkl soijakastiketta (glut. tarv.)

200 g riisinuudeleita (tai muita nuudeleita)
200 g parsakaalia
400 g bataattia
1 rs siitakesieniä
1 kourallinen pinaattia
1 kevätsipuli

öljyä paistamiseen

Laita tahnan ainekset tehosekoittimeen/sauvasekoittimella (poista chilistä siemenet ja valkosipulista kuoret) ja soseuta tahnaksi.

Laita kasariin öljyä ja lisää tahna. Paista tahnaa hieman että se saa väriä. Lisää päälle kasvisliemi, kookosmaito ja soija. Keitä lientä 5-10 minuuttia.

Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.

Pilko parsakaali. Pese bataatti hyvin/kuori ja kuutioi. Laita parsakaali ja bataatti uunipannulle ja pirskota päälle vähän öljyä (halutessasi mausta kurkumalla ja suolalla). Paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes kypsiä.

Paista siitakesienet pannulla, puolita isommat sienet. Huuhtele pinaatti. Pilko kevätsipuli paloiksi.

Kasaa annokset. Laita lautaselle ensin lientä ja sitten täytteitä mielen mukaan. Halutessaan, annokseen voi lisätä vaikka paistettua tofuakin.


VINKIT!

  • Halutessaan keitön päällisiä voi vaihdella. Esimerkiksi paistettu tofu sopisi hyvin keiton kanssa.
  • Jos haluat hieman mausteisemman keiton, lisää maustetahnaan toinenkin tuore chili. Tämän keiton tulisuus on varsin mieto, joten herkemmätkin suut kestävät sitä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget