Tilli-kukkakaalisosekeitto

23. elokuuta 2017


Täyteläisen kermainen kukkakaalikeitto saa makunsa ja värinsä tuoreesta tillistä, jota keittoon meneekin iso nippu! Keiton todellinen salaisuus piilee kuitenkin misotahnassa.


Viimepäivien kuumin juttu on todennäköisesti #kukkakaalitalkoot. Sikäli olet onnistunut välttymään tältä kampanjalta, niin kyseessä on Satokausikalenterin lanseeraama kotimaisen kukkakaalin käyttöön kehottava kampanja, jonka Liemessä -blogin Jenni heitti ilmoille. Tänä vuonna kukkakaalisato, niinkuin muutkin kaalisadot, on kypsynyt lyhyen ajan sisällä, mutta tarjonta ylittää kysynnän. Tästä johtuen kukkakaalit jäävätkin peltoon mätänemään käytön sijaan.

Näinpä siis koko Suomen tulisi panostaa kukkakaalien popsimiseen entistä enemmän ja kantaa kortensa kekoon. Voin tunnustaa ainakin omalta osaltani, että kerrankin talkoot joihin lähden enemmän kuin mielelläni mukaan! Ruokatalkoot, voiko parempaa ollakaan?Kukkakaali on siitä kätevä kasvis, että se on erittäin monikäyttöinen! Siitä onnistuu käytännössä mikä tahansa, vaikka juustokastike tai muusi! Myös grillattu kukkakaali on ihanaa, kunhan sen maustaa kunnolla. Perinteinen ruokahan toki on kukkakaalisosekeitto.

Yllättävää kyllä kuulin hiljattain tuttavaltani, että hänen tekemänään kukkakaalisosekeitosta tulee usein tosi kitkerää. Hänen ratkaisunsa kitkeryyden talttamiseen oli kookosmaidon lisääminen. En ole itse kuitenkaan törmännyt tähän kitkeryyteen, joten vaikea ottaa asiaan kantaa, onko muilla kokemusta?

Oma luottotäyteläistäjäni sosekeittoon on Plantin kaurakerma, kätevä pieni purkki ja maku on hyvä. Hiljattain kauppoihin toki tuli myös Pirkan kaurakerma, joka sekin on ollut minulla käytössä. Ihanaa kun on mistä valita! 


Tällä kertaa kuitenkin helppo parin raaka-aineen ei-niin-perinteinen kukkakaalikeitto! Meidän yrttipuskassa on aika suurta ylituotantoa lipstikasta, persiljasta ja tillistä, joten niitä tulee käytettyä aika runsaasti kaikkeen. Mikä olisikaan sen parempi käyttökohde tuoreelle tillille kuin keitto.

Vaikka iso määrä tilliä saattaa kuulostaa yllättävältä keitossa, on se ihan älyttömän hyvän makupari kukkakaalin rinnalle! Keitto käytännössä huutaa kylkeensä paahdettua saaristolaisleipää. Keiton suurin salaisuus on kuitenkin vaalea misotahna. Misotahnasta keittoon tulee suolainen ja umaminen maku, joka nostaa täyteläisyyden ihan uusiin sfääreihin. Hätätapauksessa misotahnan voi korvata kasvisliemikuutiolla, mutta lupaan, että misotahnalla lopputulos on todella ihana!

Oonkin tehnyt tätä keittoa jo viimeviikkoina useamman kerran ja se toimii aina. Hyvää eväänä ja suoraan kattilasta.


Tilli-kukkakaalisosekeitto

4 annosta

1-1½ kg kukkakaalia (yksi iso tai kaksi keskikokoista)
2 dl kaurakermaa
2 rkl valkoista misotahnaa
1 iso nippu tilliä

lisäksi paahdettua sipulia ja saaristolaisleipää

Pilko kukkakaalin kaikki osat (kannat ja lehdetkin) ja kypsennä keittämällä. Kaada melkein kaikki vesi pois. Lisää kaurakerma ja soseuta.

Lisää keittoon misotahna ja sekoita kunnes tahna liukenee. Leikkaa tilli pieneksi silpuksi ja lisää keittoon.

Tarjoile keitto paahdetun saaristolaisleivän ja paahdetun sipulin kanssa.


Seuraathan Ruoka-alkemistia jo somessa?

Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget