Kantarelli-lipstikkarisotto

21. elokuuta 2017


Kanttarellit sopivat hyvin kvinoasta valmistettuun risottoon. Lisämakua risottoon saakin lipstikasta, jossa on aika vahva umaminen maku.


Lipstikka tai liperi, miksi sitä haluaakaan nimittää. Tuo liian vähän arvostettu perinneyrtti, jota meidänkin yrttilaatikossamme kasvaa nyt ihmisen korkuisia pensaita. Toisinsanoen lipstikkaa on hämmentävän helppoa kasvattaa, kunhan kohtuullisesta kastelusta huolehtii, mutta taattu satokasvi se on.

Lipstikkaan tutustuin ensimmäisen kerran jollain kesälomareissullamme, jonka varrella eräässä pikkuputiikissa myytiin paikallisen pientuottajan yrttisekoituksia, joissa sitten kaikissa oli hieman kuivattua lipstikkaa. Tämän jälkeen lipstikka rupesikin putkahtelemaan sieltä sun täältä. Keväällä jopa äitini sanoi lukeneensa lehdestä lipstikkavinkkejä. Eli ehkä kyseessä ei olekaan niin unohdettu perinnekasvi. Hyvä niin.


Lipstikan maku on aika voimakas sellaisenaan syötynä. Mieleeni tulee ehkä hieman korianteri, mutta hyvällä tavalla. Nimittäin kuulun siihen kuppikuntaan, joka ei voi korianteria sietää missään muodossa, eikä sitä pysty niin hyvin ruokaan naamioimaan, että sitä en maistaisi. Lipstikassa on kuitenkin vahva sille ominainen maku. Lipstikassa on myös se hyvä puoli, että siitä voi käyttää kaikkia osia, lehtiä, varsia ja juuria. Juurien käytöstä minulla ei kuitenkaan ole kokemusta.

Lipstikan maku on voimakkaampi kuivatettuna, Tuoreena se sopii hyvin keittoihin, salaatteihin tai juuri vaikka risottoon. Kanttarellien kanssa lipstikka pääsi erityisen hyvin eduksensa ja makuyhdistelmä on mitä ihanin. Kanttarellien pehmeä maku ja lipstikan vahva mausteisuus yhdistettynä.

En ole vieläkään ihan varma miten kanttarelli pitäisi kirjoittaa. Kaikkialla kun törmää kahteen eri kirjoitusasuun: kantarelli ja kanttarelli. Mutta olkoot sitten kanttarelli näin puhekielimäisesti, hämmentävää vain aina törmätä kerta toisensa jälkeen useaan erilaiseen kirjoitusasuun niin että itsekin menee sekaisin.


Tämä onkin siis oikein loppukesän herkku, tuoreita yrttejä omasta maasta, kanttarelleja lähimetsästä (jos vain onni suosii) ja kotimaista kvinoaa. Suomalaista lähiruokaa parhaimmillaan. Olen ajatellut ainakin itse kiinnittää huomiota parhaani mukaan syömäni ruuan kotimaisuuteen. Sillä onhan se huomattavasti ekologisempaa käyttää lähempänä tuotettuja raaka-aineita, kuin pitkän matkan takaa kuljetettuja.

Toisinaan naurattaa nämä oman maan reseptit jotka on tehty itsekasvatetuista kasviksista, kun ruoan kuljetukseen käytetty matka on alle 10 metriä ja kuljetus tapahtuu lihasvoimin. Onhan se aika lähiruokaa sanon minä!


Kantarelli-lipstikkarisotto

2 annosta

2 dl (kotimaista) kvinoaa
1 kasvisliemikuutio
1 iso kevätsipuli
3 dl/200g kantarelleja
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl valkopippuria
suolaa
2 oksaa lipstikkaa


Kypsenä kvinoa kasvisliemessä paketin ohjeen mukaisesti.

Kuullota kevätsipuli toisella pannulla. Lisää sekaan kantarellit ja paista niistä nestettä pois.

Kun kvinoa on kypsää sekoita sipulit ja sienet niihin. Lisää omenaviinietikka, öljy ja mausteet. Revi vielä lipstikka sekaan ja sekoita hyvin. Tarjoile.


2 kommenttia :

  1. Ekat kanttarellit poimittu ja lipstikkaa iso pensas! Tämän rohkaisemana aionkin nyt kokeilla niiden yhdistelmää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Toivottavasti maistuu! Mä en ookaan käynyt vielä tutkimassa kantarellitilannetta, mutta kovasti niitä taitaa jo löytyä

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget